Vitéz Somogyváry Gyula - Virágzik a mandula...

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Vitéz Somogyváry Gyula - Virágzik a mandula...
állapot
ÚJ
ISBN
9789632672137
RRP: 2 999 Ft 

Ez a beszállító által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.

online ár 1 799 Ft
A vásárlás után járó pontok: 18 Ft
Részletek

Vitéz Somogyváry Gyula az 1920-30-as evek hazai közéletének ismert személyisége. Változatos, drámai életsorsának nyitányát az első világháború jelentette. Érettségi vizsgája után önként jelentkezett katonának, harcolt az olasz és az orosz fronton egyaránt. Töretlen akaratereje és izzó hazaszeretete átsegítette a nehézségeken. A háború végén tartalékos főhadnagy volt. Ezt követően részt vett a vörös hatalom elleni szervezkedésben. Erdemeiért 192l-ben Horthy Miklós vitézzé avatta.
Költői tehetsége már fiatalon megnyilvánult, a háborús élmények hatására pedig megkezdte regényírói munkásságát is. Legnépszerűbb művei közé tartozik ismert regénytrilógiája - Virágzik a mandula.... Ne sárgulj, fűzfa!. És Mihály harcolt... - egy szociográfiai megfigyelésekben gazdag élményregény-folyam, amely az első világháború kezdetétől a Tanácsköztársaság bukásáig mutatja be a magyar történelem viharos és tragikus korszakát.
A nyitó darab, a Virágzik a mandula... főhőse, Fűzfa - aki maga az író, és aki szintén hazafias érzésektől vezérelve. Miként jelentkezett a frontra - hűen festi le a katonaélet szépségeit, de a gyilkos olasz front és a híres Bruszilov-offenzíva miatt a keleti front nem kevésbé rettenetes harcait is.
Somogyváry Gyula élete valódi magyar sors. Tartották irredentának, ellenforradalmárnak, németellenesnek, antifasisztának, kommunistaellenesnek, nacionalistának. Ő azonban csak magyar módon gondolkodott és cselekedett egy nem magyar korban. Ötvennyolc éven át e nemzet érdekében, az iránta táplált magas hőfokú szeretel birtokában munkálkodott. Írásai és tettei harmonikus egységet teremtettek: a humanitás, a mély istenhit és a hazaszeretet nemes érzülete dobogott benne élete utolsó pillanatáig.

Adatok
szerző
Vitéz Somogyváry Gyula
cím
Virágzik a mandula...
kiadó
Lazi Könyvkiadó
kiadási év
2013
oldalszám
302
kötés
kemény kötés
Cikkszám
9789632672137
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!