Előszó |
11 |
A fitotechnikai műveletek fogalomköre és helye a termesztéstechnológiában |
15 |
Néhány régebbi és újabb szakkifejezés újszerű értelmezése |
16 |
A fitotechnika kifejezés megjelenése és értelmezése a hazai irodalomban |
16 |
A technika és technológia fogalomkörének változása |
18 |
Az agrotechnika fogalmának régebbi és újabb értelmezése |
18 |
A szőlő termesztéstechnológiai műveleteinek rendszerbe foglalása |
19 |
Az ültetvénylétesítés és a termesztéstechnológia műveleteinek legfőbb jellemzői a hagyományos és a korszerű termesztésben |
26 |
Az ültetvénylétesítés sajátosságai |
27 |
A termesztéstechnológia műveletei |
27 |
A termesztéstechnológiák fejlődésére ható fontosabb tényezők |
37 |
A környezeti (ökológiai) feltételek |
37 |
A termelési mód (a termelőerők és a termelési viszonyok) |
38 |
A szőlőfajta |
39 |
Egyéb tényezők |
39 |
A szőlő szervezeti felépítésének sajátosságai és ezek kapcsolata a fitotechnikai műveletekkel |
40 |
Összefoglaló megállapítások |
42 |
A fitotechnikai műveletek (metszési eljárások) történeti fejlődése |
43 |
Az egyes korszakok (fejlődési szakaszok) meghatározásának módja |
43 |
A filoxéravész előtti metszési eljárások |
44 |
A metszési eljárások fejlődése a filoxéravésztől a nagyüzemek kialakulásáig |
48 |
A filoxéravész utáni metszési eljárások |
54 |
A nagyüzemi módszerek útkeresésének időszaka |
77 |
A nagyüzemi tőkeművelés- és metszésmódok kialakulása |
79 |
A művelési és metszési eljárásoknak a II. ötéves terv ideje alatt (1961-1965 között) kialakult két irányzata |
80 |
A magasművelés elterjedése és a 2,4 m sortávolságú szőlők korszerűsítése |
85 |
A nagyüzemi szőlőültetvények területének alakulása a III., a IV. és az V. ötéves tervidőszak (1966-1980) alatt |
93 |
Az új szőlőültetvények területének alakulása 1951-1980 között |
96 |
A nagyüzemi tőkeművelés- és metszésmódokkal kapcsolatos első kísérleti eredmények |
97 |
A jelenlegi fejlesztés szükségessége és irányai |
104 |
A művelési és metszési eljárások fejlesztése közben jelentkező ellentmondások és feloldásuk |
104 |
Összefoglaló megállapítások |
107 |
A fitotechnikai műveletek, a fajta, a tőszám és az ökológiai potenciál kapcsolata |
109 |
Az ökológiai potenciál általános és szőlészeti értelmezése |
111 |
A környezet és a szőlő dialektikus egysége |
113 |
Az ökológiai potenciál hasznosításának tényezői |
115 |
A szőlőfajta |
116 |
A tőszám (az egységnyi területen elhelyezett növényegyedek száma) és a vele összefüggő tőkeművelésmódok és támaszrendszerek |
136 |
A fitotechnikai műveletek |
143 |
Összefoglaló megállapítások |
144 |
A fitotechnikai műveletek csoportosítása és rövid jellemzésük |
147 |
A fásmetszések |
148 |
A fásmetszések csoportosítása |
149 |
A nagyüzemi metszésmódok sajátosságai |
152 |
Tendenciák a nagyüzemi metszésmódok fejlesztésében |
154 |
A zöldmunkák |
155 |
A zöldmunkák csoportosítása |
155 |
A zöldmunkák sajátosságai a nagyüzemekben |
157 |
Tendenciák a zöldmunkák fejlesztésében |
158 |
A metszést kiegészítő fitotechnikai műveletek |
158 |
Fitotechnikai hatásokkal is járó egyéb műveletek |
159 |
Összefoglaló megállapítások |
159 |
A tőkeművelésmódok, a támaszrendszerek csoportosítása és rövid jellemzésük |
161 |
A tőkeművelésmódok csoportosítása támaszrendszerük szerint |
161 |
A tőkeművelésmódok rövid jellemzése |
162 |
A nagyüzemi tőkeművelésmódok sajátosságai |
174 |
Tendenciák a tőkeművelésmódok fejlődésében |
174 |
A támaszrendszerek csoportosítása |
174 |
A karós és huzalos támaszrendszerek rövid jellemzése |
178 |
A nagyüzemi támaszrendszerek sajátosságai |
179 |
Tendenciák a támaszrendszerek fejlesztésében |
179 |
Összefoglaló megállapítások |
180 |
A fitotechnikai műveletek biológiai alapjai |
183 |
A szőlő termésképződése, rügyeinek differenciálódása |
183 |
A rügyvizsgálatok célja, módszerei, a vizsgálatok eredményeinek elméleti és gyakorlati jelentősége |
184 |
A termékenységi együtthatók elméleti értéke és gyakorlati használhatósága |
189 |
A rügyek termékenységét alakító tényezők |
197 |
Megállapítások |
201 |
A tőkék rügy-, hajtás- és fürtterhelése |
202 |
A terhelés értelmezése |
202 |
A rügy-, hajtás- és fürtterhelés beállítása |
203 |
Az optimális rügyterhelés meghatározása |
212 |
Megállapítások |
214 |
A termőegyensúly |
215 |
A termőegyensúly fogalomköre |
215 |
A termőegyensúly beállításának és fenntartásának módjai |
217 |
A temrőegyensúly tényezői és a közöttük levő kapcsolat |
218 |
A temrőegyensúlyt meghatározó optimális rügyterhelés, továbbá az ún. alul- és túlterhelés jellemzői és következményei |
225 |
A teljesítőképesség mérése |
227 |
Megállapítások |
228 |
A levélfelület nagyságának, térbeli elhelyezésének és fotoszintetikus aktivitásának sajátosságai |
229 |
A zárt állományú növények és a szőlő napfényenergia-megkötése |
229 |
A levélfelület nagysága és jelentősége az intenzív termesztésben |
230 |
A levélfelület nagyságának szerepe a mennyiség és minőség alakulásában |
234 |
A levélfelület meghatározásának módszerei |
237 |
A levélfelület fotoszintetikus aktivitásának növelése |
238 |
Az asszimiláták transzlokációja |
245 |
Az önárnyékolás kialakulásának okai a nagyüzemi ültetvényekben |
248 |
A levélfelület térbeli elhelyezése |
255 |
A nagy vegetáció fenntartása és a növekedésszabályozó vegyi anyagok használata közötti ellentmondás |
257 |
A szőlő zöldmunkák nélküli termesztésének lehetősége |
258 |
Megállapítások |
259 |
A szőlőtőkék regenerálóképessége, összefüggésben a termelésbiztonsággal |
260 |
A termelésbiztonság jelentősége hazánk szőlőtermesztésében |
260 |
A fagytűrő képesség problémaköre |
266 |
A regenerálóképesség szőlészeti értelmezése |
267 |
A regenerálóképesség vizsgálati módszerei |
267 |
A hajtás- és termésregeneráló képességgel kapcsolatos kísérletek |
268 |
A hajtás- és termésregeneráló képesség ismeretének gyakorlati jelentősége |
271 |
Megállapítások |
271 |
A metszés nélküli szőlő viselkedése |
274 |
A metszés nélkül nevelt szőlő sajátosságai |
276 |
A termésmennyiség és -minőség alakulása |
278 |
Megállapítások |
281 |
A fitotechnikai műveletek hatása a levelek ásványianyag-összetételére és a vesszők szénhidráttartalmára |
283 |
A levelek NPK-tartalma |
283 |
A vesszők szénhidráttartalma |
289 |
Megállapítások |
290 |
Összefoglaló megállapítások |
290 |
A fitotechnikai műveletek technikai (gépesítési) vonatkozásai |
295 |
A fitotechnikai műveletek gépesítését könnyítő támaszrendszerek fejlesztése |
295 |
A metszés gépesítése |
299 |
A zöldmunkák gépesítése |
301 |
Összefoglaló megállapítások |
303 |
A külföldi országok fitotechnikai műveleteinek összefoglaló értékelése |
305 |
Az európai szőlőtermesztő országokban elterjedt tőkeművelés- és metszésmódok |
305 |
A nyugat-európai (közös piaci) országok minőségi borvidékein elterjedt tőkeművelés- és metszésmódok |
306 |
A közép- és kelet-európai szocialista országok nagyüzemeiben elterjedt tőkeművelés- és metszésmódok |
307 |
A mediterrán országokban a tömegborok termeléséhez alkalmazott tőkeművelés- és metszésmódok |
309 |
Egyéb tőkeművelés- és metszésmódok |
311 |
Tőkeművelés- és metszésmódok az Európán kívüli szőlőtermesztő országokban |
313 |
Összefoglaló megállapítások |
314 |
A legfontosabb nagyüzemi gyakorlati tudnivalók |
317 |
A termőhely |
317 |
A szőlőfajta |
318 |
A sor- és tőtávolság |
319 |
A tőkeművelésmód |
320 |
A támaszrendszer |
320 |
A tőkék nevelésének és termőre fordításának módja |
321 |
A metszésmód |
321 |
A zöldmunkák |
322 |
Amit a kistermelő hasznosíthat |
323 |
Felhasznált irodalom |
327 |
Tárgymutató |
343 |