Szakácskönyvünk magyar kiadásának megjelenésekor örömmel állapítjuk meg azt, hogy Bircher-Benner felfogása az egészséges táplálkozásról mind orvosi, mind társadalmi körökben mennyire érvényesül. Az ember tápszükséglete, egészségi állapotától függetlenül is fennáll. Minden embernek, akár egészséges, akár beteg, táplálkoznia kell, hogy életműködése és anyagcseréje épségben maradhasson. Ezt legjobban mutatja az, hogy a végtelen kis vitaminmennyiségek bevitele az idegközpontok működésének biztosításához mennyire fontos. A beteg embernél az étrend helyes összeállítása, a 3. idegrendszer, - ahogy Hansen (Lübeck) és Monakow (Zürich) nevezik, - vagyis a természetes gyógyító erőknek a központi idegrendszer felé való összpontosítása miatt, döntő jelentőséggel bír. A táplálékkal bevitt energiát az idegrendszer természetes gyógyító energiájával kell összhangba hozni, ha az egészséges és a beteg embernek a legjobb életfeltételeket akarjuk biztosítani. Bircher-Benner felfogását az egészséges táplálkozásról ennél az oknál fogva a századforduló igen nagy felfedezésének tekinthetjük. a nyerskoszt mint "idegtáplálék" abban az időben még teljesen új volt, ámbár a szabadban élő állatok milliói már a világfennállása óta csak nyers anyagokkal táplálkoztak. a táplálkozás tanába vágó legújabb kutatások sokkal közelebb jutottak a természet törvényeihez; a klinikák kapui megnyíltak a nyerskoszt előtt. az itt közölt recepteket négy évtizeden át a legnagyobb sikerrel próbáltuk ki, ez a siker a magyar nyelvre való lefordítást jogosulttá tette. Tegyék lehetővé, hogy a modern gyógykonyha a betegeknek nemcsak egészséges, de ízletes kosztot is nyujthasson!