Bevezetés helyett |
5 |
A kisüzemi sertéstermelés helyzete és fejlesztése |
5 |
A kisüzemi sertéstermelés jelentősége |
6 |
A fejlesztése és a stabilizálás útja |
7 |
Előnyös-e a sertéstartás a gazda számára? |
9 |
A szakismeret fontossága |
14 |
A sertéstartás elméleti folytatói |
17 |
A sertés tenyésztése |
17 |
A legfontosabb értékmérő tulajdonságok |
17 |
Az értékmérő tulajdonságok szerepe |
18 |
Hogyan csoportosíthatjuk az értékmérőket? |
19 |
Miért fontos az általános értékmérők ismerete? |
20 |
Mit fejeznek ki a tenyésztéssel kapcsolatos értékmérők? |
21 |
Hogyan értékeljük a hízási és vágási tulajdonságokat kifejező értékmérőket? |
24 |
Tenyésztési eljárások, fajták |
26 |
Tenyésztés vagy továbbtartás? |
26 |
Mangalica sertés |
29 |
Magyar nagy fehér hússertés |
29 |
Cornwall sertés |
31 |
Német öves sertés |
32 |
Pietrain sertés |
33 |
Észt sertés |
34 |
Lapály fajták |
35 |
Duroc sertés |
37 |
Hampshire sertés |
39 |
A tenyészirány megválasztása |
40 |
Árutermelő keresztezés két fajtával |
41 |
Keresztezett (F1) kocák tartása és ezek továbbkeresztezése |
43 |
Hibrid vagy keresztezett sertés? |
47 |
A fajta megválasztása |
53 |
A fajta megválasztása tájegységenként |
55 |
A fajta megválasztása az anyai tulajdonságok alapján |
58 |
A fajta megválasztása az apai tulajdonságok alapján |
60 |
A fajta megválasztása a fehérjeigény szerint |
61 |
A termékenyítésről |
61 |
Az ivarzás |
62 |
Mi az a tűrési próba? |
64 |
A termékenyítés módjai |
67 |
Mikor búgassunk, mikor termékenyíttessünk? |
70 |
Hol búgassunk? |
72 |
Takarmányozási ismeretek |
73 |
A takarmányok alkotóelemei |
74 |
Takarmányféleségek |
81 |
Szemes termények |
83 |
Takarmánykiegészítők |
86 |
Koncentrátumok |
94 |
Keveréktakarmányok |
95 |
Szálas takarmányok |
98 |
Gyökér- és gumós takarmányok |
99 |
Egyéb sertéstakarmányok |
100 |
Takarmányozási számítások |
104 |
A takarmányok táplálóértéke és a sertések táplálóanyag-szükséglete |
104 |
A takarmányadagok összeállítása |
107 |
A takarmányozás módja |
115 |
A sertések elhelyezése |
118 |
A sertések elhelyezésének általános követelményei |
118 |
Épületek |
122 |
Berendezések |
132 |
Az épületek átalakításának és korszerűsítésének szempontjai |
140 |
Hogyan téliesítsünk? |
147 |
Állattartó épületek elhelyezése lakóterületeken |
147 |
A sertéstartás gyakorlati tudnivalói |
149 |
Kocatartás, malacnevelés |
149 |
Évente hányszor és mikor malacoztassunk? |
149 |
A vemhes koca takarmányozása, tartása és ápolása |
151 |
Előkészület a fialáshoz, tennivalók a fialáskor |
156 |
A szoptató koca takarmányozása és gondozása |
159 |
A szopós malacok takarmányozása és gondozása |
164 |
A malacok elválasztása |
169 |
Sertéshizlalás |
173 |
Kis súlyra való hizlalás |
176 |
Tőkesertések hizlalása |
179 |
Öreg sertések hizlalása |
179 |
Saját ellátásra való hizlalás |
180 |
A sertés vágása és házi feldolgozása |
181 |
Finom házikolbász, szalámi készítése |
185 |
A sertésbetegségek megelőzése és gyógyítása |
187 |
A környezet szerepe a sertésbetegségek megelőzésében |
187 |
Hőmérséklet |
188 |
Takarmányozás |
189 |
A fertőző betegségek megelőzésének tudnivalói |
190 |
A beteg állat felismerése |
192 |
Fontosabb fertőző betegségek |
193 |
Brucellózis |
193 |
Ragadós száj- és körömfájás |
193 |
Sertésorbánc |
194 |
Sertéspestis |
194 |
A malacok hurutos, gennyes tüdőgyulladása |
195 |
Nem fertőző betegségek |
195 |
A kocák rendellenes fialása |
195 |
Méhgyulladás |
196 |
Csecsgyulladás |
196 |
Gyomor- és bélgyulladás |
197 |
Hiánybetegségek |
198 |
Kóli-baktériumok okozta betegségek |
199 |
Élősködők okozta ártalmak |
200 |
A sertéstartás biztonsága |
201 |
Érdekeltség |
202 |
Felárak |
202 |
Hitel |
204 |
Közös munkateljesítés lehetősége otthon |
206 |
Adózás |
206 |
Ki fizet adót? |
207 |
Mennyi az adó? |
207 |
Külön jövedelemadó |
208 |
Kedvezmény a külön jövedelemadóból |
209 |
Bejelentési kötelezettség |
209 |
Kivetés és fellebbezés |
210 |
Biztosítás, kártérítés |
210 |
Kártalanítás |
213 |
Együttműködés |
216 |
Irodalom |
220 |