Bizalommal lépek ez egészen új, eredeti, számos képpel és ábrával ellátott művemmel a nyilvánosság elé. A jó hirnév, melyet Ausztria-Magyarország főúri házainál szerencsés voltam kivívni, s melynek évek óta fönálló üzletem is örvend, szolgáljon kezességül a nagyérdemű közönségnek, különösen pedig a bájos magyar gazdasszony oknak, kiknek használatára e szakácskönyv főleg Íratott, szolgáljon mondom kezességül arra nézve, hogy e műben egy szakembernek igazán gyakorlati - sok évi tapasztalat által kipróbált tanácsait és utasításait fogja találni. Korántsem volt szándékom a jelen műben talán valami encyclopedicus inyencz-lexicont adni, nem: főfigyelmemet a jó polgári konyhára irányoztam, melynek számára a gazdasszony itthonn, és könnyű szerrel szerezheti be a szükséges kellékeket. Ízletesen, sőt finoman főzni aránylag kevés költséggel: ez legyen minden háztartás jelszava. Az igyekezet, hogy erre vonatkozólag évek hosszú során át gyűjtött tapasztalataimat közhasznúvá tegyem, továbbá azon körülmény, hogy ilynemű, teljesen jónak és, gyakorlatinak mondható szakácskönyv nálunk még hiányzik: ezek adták az ösztönt jelen művem megírására. A fönebbiekkel azonban korántsem akarom azt mondani, mintha a magasabb, finomabb franczia konyhát teljesen figyelmen kivül hagynám művemben. Ellenkezőleg minden tekintetben hű akarok maradni munkám cziméhez. .