A Vendéglátó ismeret tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja, hogy az alapokra épülő, de attól magasabb szintű szakmai ismeretet nyújtson a tanulók számára a vendéglátás területéről. A tankönyv bemutatja az üzletek létesítésének főbb szempontjait, az üzletnyitás feltételeit, a vendéglátás tevékenységi folyamatát, ennek szervezési kérdéseit, a szükséges személyi feltételeket és az elszámoltatás, felelősségre vonás problémakörét. Ilyen sok területet csak vázlatosan lehet bemutatni egy rövid lélegzetű tankönyvben. A cél nem is a részletes kifejtés volt, hanem az, hogy olyan ismeretek birtokába kerüljenek a tanulók, amelyek lehetőséget nyújtanak a továbbgondolásra, a más tantárgyakban megtanult ismerettel való összevetésre. Ennek a tankönyvnek az alapja a Vendéglátó szakmai alapismeretek tankönyv, a gazdasági vonatkozásokat a Gazdálkodási alapismeretek és a Vendéglátó gazdálkodási ismeretek mutatják be, de a Szervezés és vezetés, a Marketing ismeretek a Szálloda ismeretek anyaga is továbbgondolja az itt felvetett kérdéseket. Nagyon fontos, hogy a szakmai gyakorlaton tanultakkal az itt közölt ismereteket összevessék, kiegészítsék a tanulók. A jogszabályok ezen a területen gyorsan változnak. A tankönyv az 1998-as előírásokat tartalmazza, de már elkészültekor értesülhettünk róla, hogy módosítások várhatók. Az ismeretek naprakészen tartásához ezért nagyon fontos a folyóiratok, híradások folyamatos figyelemmel kísérése. A tankönyvben különböző betűtípusokkal jelölt anyagrészek vannak. Vastagabban szedett betűkkel jelöltek a definíciók, a különösen fontos anyagrészek. Vastagabb, dőlt betűkkel a tanulás szempontjából fontos kiemelések találhatók. Dőlt betűkkel jelöltek azok a kérdések, amelyek a tananyag kiegészítésére vagy elgondolkodásra, esetleg egy-egy fogalom alaposabb megismerésére kérik a tanulókat.