Bevezetés (Holdas)
|
|
A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége
|
13
|
Az egyes országok nyúltenyésztésének helyzete
|
15
|
A magyar nyúltenyésztés jelenlegi helyzete
|
20
|
A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint
|
22
|
A házinyúl rendszertani helye
|
23
|
A házinyúl őse és rokonai
|
24
|
A nyúl háziasítása
|
27
|
A háziasítás során bekövetkezett változások
|
33
|
Dedomesztikáció
|
35
|
A házinyúl szerepének fölépítése (Csikváry)
|
|
A nyúl testtájai
|
36
|
A nyúl csontos váza és izomzata
|
39
|
Az emésztőrendszer
|
41
|
A légzőszervek
|
42
|
A vér- és nyirokkeringés
|
43
|
A kiválasztószervek rendszere
|
44
|
A szaporítószervek rendszere
|
44
|
Az idegrendszer
|
45
|
A belső elválasztású mirigyek
|
45
|
A köztakaró
|
46
|
A hőszabályozás
|
47
|
Az öröklődés alapjai (Csikváry-Holdas)
|
|
Az örökletesség anyagi hordozói. Kromoszómák, gének
|
49
|
A kromoszómák száma
|
50
|
Az ivar öröklése
|
52
|
A gének keveredése
|
53
|
A megtermékenyülés
|
54
|
Homozigóta és heterozigóta öröklődés
|
55
|
A domináns és a recesszív gének
|
56
|
A modifikáció, a kombináció és a mutáció
|
58
|
Az öröklődés Mendel-féle szabályai
|
59
|
Az atavizmus
|
60
|
A nyúlprém minőségének öröklődése
|
61
|
A szőrzet színének öröklődése
|
64
|
A karom színének megítélése
|
71
|
Genetikai terheltségek
|
71
|
Az öröklődés és a környezet viszonya
|
72
|
Az örökléstan és a nyúltenyésztői gyakorlat
|
74
|
A fontosabb nyúlfajták (Szikora)
|
|
A fajták csoportosítása (az egyes fajták helyét a betűrendes jegyzék is mutatja)
|
76
|
Óriás és nagy testű nyúlfajták
|
77
|
Belga óriás szürke és változatai
|
77
|
Birjulinszki sötétbarna nyúl
|
79
|
Buszkáti fehér nyúl
|
79
|
Magyar óriás nyúl
|
80
|
Nagy csincsilla nyúl
|
84
|
Német kosorrú nyúl
|
86
|
Szovjet nagy csincsilla nyúl
|
90
|
Szovjet ezüst nyúl
|
90
|
Szovjet nagy ezüst nyúl
|
90
|
Szovjet óriás szürke nyúl
|
91
|
Szovjet óriás fehér nyúl
|
91
|
Szovjet óriás kék nyúl
|
91
|
Német óriás szürke nyúl
|
92
|
Német óriás tarka nyúl
|
94
|
Középnagy testű nyúlfajták
|
96
|
Alaszka nyúl
|
96
|
Angol kosorrú nyúl
|
97
|
Bécsi kék nyúl
|
100
|
Bécsi szürke nyúl
|
103
|
Bécsi kékesszürke nyúl
|
103
|
Bécsi fehér nyúl
|
104
|
Bécsi fekete nyúl
|
105
|
Belga vitás nyúl
|
105
|
Burgundi vörös nyúl
|
106
|
Cseh tarka nyúl
|
108
|
Dán fehér nyúl
|
109
|
Francia ezüst nyúl
|
110
|
Francia kosorrú nyúl
|
111
|
Havanna nyúl
|
112
|
Hototi fehér nyúl
|
113
|
Japán nyúl
|
114
|
Kaliforniai nyúl
|
115
|
Magyar fehér nyúl
|
118
|
Meisseni kosorrú nyúl
|
118
|
Német nagy ezüst nyúl
|
119
|
Német világos vagy ezüst nyúl
|
121
|
Pilzeni tarka nyúl
|
123
|
Rajnai tarka nyúl
|
123
|
Thüringiai nyúl
|
124
|
Új-zélandi fehér nyúl
|
125
|
Új-zélandi vörös nyúl
|
127
|
Új-zélandi fekete nyúl
|
129
|
Vendée-i fekete nyúl
|
129
|
Zsanett fekete nyúl
|
130
|
Kis testű nyúlfajták
|
130
|
Angol tarka nyúl
|
130
|
Cser nyúl
|
132
|
Gyöngymókus nyúl
|
133
|
Hollandi tarka nyúl
|
134
|
Kis csincsilla nyúl
|
135
|
Kis ezüst nyúl
|
136
|
Lux (Luchs) nyúl
|
138
|
Marburgi mókusnyúl
|
139
|
Orosz nyúl
|
140
|
Szász arany nyúl
|
142
|
Törpe nyúlfajták
|
143
|
Hermelin nyúl
|
143
|
Törpe színes nyúl
|
144
|
Egyéb nyúlfajták
|
145
|
Angóra nyúl
|
145
|
Nyestnyúl
|
148
|
Oposszum nyúl
|
150
|
Rex nyúl
|
150
|
Szovjet rex nyúl
|
151
|
Rókanyúl
|
152
|
Hibrid nyulak
|
152
|
A nyúl tenyésztése (Holdas9
|
|
Tenyésztési alapfogalmak
|
155
|
Az anyanyúl kiválasztásának szempontjai
|
160
|
Termékenység és szaporaság
|
160
|
Tejtermelés, nevelőképesség
|
162
|
Növekedési esély
|
166
|
Takarmányértékesítés
|
168
|
Húsformák, hústermelő képesség
|
169
|
A prém minősége
|
172
|
Szervezeti szilárdság, ellenállóképesség, életteljesítmény
|
172
|
Igénytelenség
|
173
|
Vérmérséklet, rossz szokások
|
173
|
Az apaállat kiválasztásának szempontjai
|
173
|
Termékenység, szaporaság, nevelőképesség
|
174
|
Növekedési esély
|
175
|
Takarmányértékesítés
|
175
|
Hústermelő képesség, vágási minőség
|
175
|
Szelekciós módszerek
|
176
|
A szelekciós index
|
178
|
Ivadékvizsgálat
|
178
|
Központosított ivadékvizsgálat és teljesítményvizsgálat
|
180
|
A szelekciótól várható genetikai előrehaladás
|
181
|
Tenyésztési módszerek
|
182
|
Hibrid-előállítás a nyúltenyésztésben
|
185
|
Küllemi bírálat
|
189
|
A törzskönyvezés
|
198
|
Pároztatás, vemhesség, ellés
|
202
|
A szaporodás
|
202
|
Az ivarzást kiváltó hormonális helyzet
|
202
|
Az ivarzás külső jelei
|
203
|
Peteleválás, ovuláció
|
204
|
Ondóképződés
|
204
|
Fedeztetés
|
204
|
Ivararány
|
205
|
Termékenyülés
|
206
|
A magzat fejlődése
|
207
|
Vemhesség
|
208
|
A vemhes anyanyúl tartása és takarmányozása
|
208
|
Ellés
|
210
|
Rendellenességek a termékenyülésben és az ellésben
|
210
|
Mesterséges termékenyítés
|
212
|
A nyúl fölnevelése
|
214
|
A növekedés és fejlődés fogalma
|
214
|
Kompenzálóképesség
|
215
|
Növekedés és fejlődés szopós korban
|
216
|
Dajkaságba adás
|
218
|
Mesterséges fölnevelés
|
219
|
Az ivar meghatározása
|
219
|
Megfigyelések a szoptatás alatt
|
220
|
Mérés a 21. napon, egyedi jelölés
|
221
|
A szopós fiókák elválasztása
|
221
|
Az elválasztás módszerei
|
222
|
Ivarérettség, tenyészérettség
|
226
|
Tenyészállat-nevelés
|
227
|
A házinyúl takarmányozása (Holdas)
|
|
A nyúl szervezetének kémiai összetétele
|
229
|
A takarmányok összetétele
|
230
|
A víz és a szárazanyag
|
231
|
Zsírok és zsírnemű anyagok
|
232
|
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonható anyagok
|
233
|
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai
|
235
|
Vitaminok
|
236
|
Zsírban oldódó vitaminok
|
237
|
Vízben oldódó vitaminok
|
239
|
A nyúl vitaminigénye
|
240
|
Ásványi anyagok
|
241
|
Mikroelemek
|
243
|
Antibiotikumok
|
244
|
Hormonok
|
245
|
Enzimek
|
246
|
Antioxidánsok és kokcidiosztatikumok
|
246
|
A nyúl emésztésének élettana
|
247
|
A táplálóanyagok kihasználtsága
|
250
|
A takarmányok táplálóértéke
|
252
|
A nyúl táplálóanyag-szükséglete
|
255
|
Takarmányismeret
|
260
|
Zöldtakarmányok
|
268
|
Gyökér-, gumós és kobakos takarmányok
|
274
|
Szénafélék
|
275
|
Magvak és termések
|
278
|
Ipari melléktermékek
|
282
|
Állati eredetű takarmányok
|
285
|
Egyéb takarmányok
|
286
|
Kiegészítő anyaogk
|
286
|
A nyúltápok
|
288
|
A takarmányok előkészítése
|
293
|
A takarmányozás technológiája
|
294
|
A nyulak itatása
|
297
|
A nyulak elhelyezése, tartása (Holdas)
|
|
A nyúltelep elhelyezése
|
298
|
Zárt tartás és szabadban tartás
|
301
|
A nagyüzemi és kisüzemi tartásmódok közötti eltérések
|
303
|
A házinyúl tartásának biológiai követelményei
|
304
|
Világítás a nyúlistállókban
|
310
|
A nyúlketrecekről
|
311
|
A ketrecek anyagai
|
312
|
A ketrecek méretei
|
313
|
A ketrecek fontosabb alkotórészei
|
314
|
A ketrecblokkok szerkesztése
|
317
|
A ketrecek fölszerelési tárgyai
|
326
|
Etetők
|
326
|
Itatók
|
331
|
Elletőláda
|
336
|
Egyéb fölszerelési tárgyak
|
339
|
Szállítóketrecek
|
339
|
Takarmányos kocsi
|
339
|
Anyaváltós rotációs rendszer
|
341
|
Kisüzemek zárt teleprendszerben
|
342
|
A házinyúl termékeinek értékesítése
|
|
A házinyúlhús-fogyasztás (Szikora)
|
344
|
A pecsenyenyúl-fölvásárlás (Szikora)
|
345
|
A pecsenyenyúl forgalmának szervezete (Holdas)
|
350
|
Az angóragyapjú (Szikora)
|
352
|
Az angóragyapjú hasznosítása
|
352
|
Az angóragyapjú termelése egyes országokban
|
353
|
Az angóragyapjú szerkezete és minősége
|
354
|
A gyapjú minőségét befolyásoló tényezők
|
355
|
A gyapjú nyírása és fésülése
|
355
|
A nyúlbőr hasznosítása (Szikora)
|
356
|
A nyúlbőr minőségét befolyásoló tényezők
|
357
|
A nyúlbőr kezelése és minősítése
|
359
|
A házinyúl egészségvédelme (Csikváry)
|
|
A környezeti hatások befolyása
|
262
|
A stresszhatás és az ellenállóképesség
|
362
|
A házinyúl vizsgálata
|
365
|
Megelőző állategészségügyi intézkedések és szabályok
|
368
|
A fertőzés megelőzése
|
368
|
A nem fertőző betegségek megelőzése
|
369
|
Állategészségügyi intézkedések járványos betegségek fellépésekor
|
369
|
Karantén istálló
|
370
|
Beteg állatok istállója
|
370
|
Vágóhelyiségek és dögtér
|
371
|
A házinyúl szállítása
|
371
|
Baktériumok okozta betegségek
|
371
|
A házinyúl pasteurellózisa
|
371
|
Rosszindulatú ragadós nátha
|
373
|
Listeriózis
|
376
|
Álgümőkór (pszeudotuberkulózis)
|
377
|
Tularaemia
|
378
|
Sztafilomikózis
|
379
|
Szőrtüszőgyulladás (Akne)
|
380
|
Streptomikózis
|
380
|
Fertőző kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás
|
381
|
Paratífusz
|
381
|
Fertőző difteroid bélgyulladás
|
381
|
Coli enterotoxaemia (Kóli hasmenés)
|
382
|
Véglények okozta betegségek
|
383
|
Toxoplazmózis
|
383
|
Spiropheták okozta betegségek
|
383
|
Spirophetózis (nyúlszifilisz)
|
383
|
Vírusok okozta betegségek
|
384
|
Fertőző hólyagos szájgyulladás
|
384
|
Myxomatózis
|
385
|
Gombák okozta betegségek (Mikózisok)
|
389
|
Tarlósömör
|
389
|
Kosz (favus)
|
389
|
Nem fertőző eredetű betegségek, bántalmak
|
390
|
Fogrendellenességek
|
390
|
A gyomor- és bélcsatorna betegségei
|
390
|
Hőguta
|
392
|
Kötőhártya-gyulladás
|
392
|
Méhgyulladás
|
393
|
Ellési rendellenességek
|
393
|
Magzatfalás
|
394
|
Mérgezések
|
394
|
A bőr parazitás betegségei
|
395
|
Rühösség
|
395
|
Bolhásság
|
397
|
Tetvesség
|
397
|
A szervek parazitás betegségei
|
398
|
Kokcidiózis
|
398
|
Májmételykór
|
401
|
Borsókakór
|
401
|
Gyomorbélférgesség (fonálférgesség)
|
402
|
A fertőtlenítés általános szabályai
|
403
|
Függelék (Holdas)
|
|
A nyúltenyésztő szakcsoportok
|
407
|
A nyúlfajták és változatok betűrendes mutatója
|
410
|