A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. A szerzőpáros több évtizede foglalkozik diabéteszes betegekkel. Azóta a kezelési és diétás elvek rengeteget változtak, melynek fő oka: a korszerű tablettás és inzulin-készítmények ma már olyan fokú rugalmasságot biztosítanak egy cukorbetegnek, amely mellett a diétázás nem a "diabetikus készítmények" fogyasztását jelenti, hanem a normál ételek tudatos megválasztásával, a kalória- és szénhidrát-összetétel ismeretével a legváltozatosabb étrend kialakítását teszik lehetővé. Ebben kíván segítséget nyújtani a két szerző, Dr. Fövényi József orvosi tanácsai révén és Gyurcsáné Kondrát Ilona a gondosan és bőségesen összeállított recept-gyűjteményével. A könyvben tápanyagtáblázatokon felül hasznos címek és egyéb, a cukorbetegeknek fontos tudnivalók találhatók.