A fajtát a gyümölcs termesztésben alapvető termelőeszköznek tekintjük. Megválasztása a termesztési rendszer, a termesztési célkitűzés, a felhasználás módja szerint helyes, illetve fordítva: egy-egy fajtát csak meghatározott célra lehet termeszteni. Ezért a fajtakérdést mint az egyes gyümölcsfajok termesztéstechnológiájára alapvetően ható tényezőt részletesen tárgyaljuk. Az államilag elismert és szaporításra engedélyezett fajtákon kívül utaltunk az új fajták, fajtakörök, klónok szerepére, továbbá a hazai és a külföldi gyümölcstermesztésben várható fajtairányzatokra.
A fajta potenciális termőképessége csak megfelelő szaporítóanyag-termesztés, alany és nemes kombináció, kiváló minőségű oltványok előállítása és telepítése esetén hasznosítható. A szaporító anyagot önálló üzemekben, a faiskolákban állítják elő az erre legalkalmasabb szakemberek közreműködésével. A faiskolai termesztésről külön könyv is van, de azokat a közös problémákat, amelyeket a szaporítóanyag-előállítással és a gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakembereknek összehangoltan, közösen kell megoldaniuk, ebben a kötetben tárgyaljuk.
A gyümölcsfajok termesztéstechnológiáira, termesztési rendszereire számos személyi, tárgyi, illetve környezeti tényező hat. A technológiai receptek helyett tehát csak azokat a biológiai, ökológiai, műszaki, kemizálási, termesztéstechnikai és ökonómiai összefüggéseket, alapokat foglaltuk össze egy-egy technológiai modellben, amelyek csak szemléletet tükröznek, de semmiképpen sem adaptálhatók mechanikusan az egyes üzemi viszonyokra. A fajta, a művelésmód, a termesztési rendszer, a technológia megválasztásához mindenképpen figyelembe kell venni a helyi környezeti feltételeket, az éghajlati és talaj adottságokat, a szakember-ellátottságot,a munkaerőhelyzetet, a műszaki, technikai színvonalat, a beruházási lehetőségeket stb. A fajta, a művelésmód és a termesztési rendszer helyes megválasztása hozza meg ugyanis a várt eredményt, amelyhez a biológiai és ökológiai sajátosságokat olyan mértékben vesszük figyelembe, amilyen mértékben azt az ökonómiai szempontok megengedik…
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!