Előszó
|
|
A kiskert tervezésének szempontjai
|
|
Mit termeljünk?
|
9
|
Hogyan helyezzük el?
|
11
|
Ajánlott kerttípusok
|
12
|
Lakóházkert
|
12
|
Munkakert
|
13
|
Hétvégi kert
|
14
|
Díszkert
|
15
|
Hogyan készítsük elő kertünk talaját?
|
32
|
GYÜMÖLCS A KISKERTBEN
|
|
Mit? Hová?
|
33
|
Alma
|
33
|
Körte
|
37
|
Birs
|
39
|
Cseresznye
|
40
|
Meggy
|
42
|
Kajszibarack
|
44
|
Őszibarack
|
46
|
Szilva
|
50
|
Dió
|
52
|
Mandula
|
54
|
Mogyoró
|
54
|
Gesztenye
|
56
|
Naspolya
|
57
|
Ribiszke
|
58
|
Málna
|
62
|
Köszméte
|
64
|
Szeder
|
66
|
Szamóca
|
68
|
Újdonságok, különlegességek
|
70
|
Tüske nélküli fekete szeder
|
70
|
Áfonya
|
71
|
Kivi (Actinidia)
|
72
|
Füge
|
72
|
Josta, Rikő
|
73
|
Pedro
|
73
|
A szaporítóanyagról
|
74
|
A szaporításról
|
78
|
Ivaros szaporítás
|
78
|
Ivartalan szaporítás
|
79
|
A gyümölcsfa ültetésről
|
88
|
A bogyósgyümölcsűek ültetéséről
|
92
|
A tenyészterületről
|
93
|
A koronaalakításról
|
95
|
A metszésről
|
99
|
Koronaalakító metszés
|
99
|
Termőre metszés
|
100
|
Koronaritkító metszés
|
100
|
Ifjító metszés
|
101
|
A metszés, fűrészelés technikája
|
102
|
A gyümölcsfák és -bokrok tápanyagellátásáról
|
106
|
Nem termő gyümölcsösök trágyázása
|
107
|
Termő korú fák és bokrok tápanyagellátása
|
108
|
Hogyan dolgozzuk be a talajba?
|
111
|
A talajművelésről és a vegyszeres gyomirtásról
|
112
|
Kerti traktorok
|
114
|
A vegyszeres gyomirtásról
|
117
|
Az öntözésről
|
124
|
Az egyéb növényápolási munkákról
|
126
|
A növényvédelemről
|
127
|
SZŐLŐ A KISKERTBEN
|
|
Mit? Hová?
|
130
|
Csemegeszőlő-fajták
|
131
|
Fehérszőlő-fajták
|
136
|
Vörösszőlő-fajták
|
137
|
A szaporítóanyagról
|
137
|
A szaporításról
|
142
|
Az európai gyökeres szőlővessző előállítása
|
142
|
Gyökeres szőlőoltvány készítése
|
144
|
A telepítésről
|
144
|
Talaj-előkészítés
|
145
|
Szaporítóanyag-előkészítés
|
146
|
Ültetés
|
147
|
A tőkehiányok pótlásáról
|
148
|
Tőkehiányok pótlása homoktalajon
|
148
|
Tőkehiányok pótlása kötött talajon
|
151
|
A művelési módokról
|
154
|
Fejművelésű tőke
|
154
|
Bakművelésű tőke
|
154
|
Kordonművelésű tőke
|
155
|
Egyszerű Guyot-művelés
|
158
|
Magas törzsű szálvesszős művelés
|
159
|
Lugas művelési mód
|
163
|
A szőlő támaszrendszere
|
168
|
A metszésről
|
170
|
Kell-e metszeni?
|
170
|
Miért metsszünk?
|
170
|
Mikor metsszünk?
|
171
|
Hogyan metsszünk?
|
172
|
A szőlő zöldmunkái
|
176
|
A szőlő tápanyag-gazdálkodása
|
177
|
A szőlő vízellátásáról
|
179
|
A talajművelésről
|
180
|
A vegyszeres gyomirtásról
|
182
|
A szőlő növényvédelme
|
187
|
DÍSZNÖVÉNYEK A KISKERTBEN
|
|
Mit? Hová?
|
191
|
Virágok
|
193
|
Díszfák, díszcserjék
|
194
|
Röviden a rózsáról
|
220
|
Külön a fűszer- és a gyógynövényekről
|
222
|
A szaporításról
|
224
|
A díszfák, díszcserjék ültetése
|
229
|
Termesztőedényes és földlabdás növények ültetése
|
230
|
Kerítést élősövényből!
|
232
|
A dísznövények gondozása, ápolása
|
234
|
Gyepszőnyeget a kertbe
|
236
|
Hogyan kell komposztot készíteni?
|
241
|
Mi a Cofuna?
|
243
|
Röviden a vegyszeres gyomirtásról
|
244
|
A dísznövények vegyszeres növényvédelme
|
245
|
ZÖLDSÉG A KISKERTBEN
|
|
Mit? Hová?
|
249
|
Kiskertekbe javasolt zöldségfajták
|
251
|
Különleges zöldségnövények
|
264
|
A szaporításról
|
281
|
A vetőmagról és egyéb szaporítóanyagokról
|
282
|
A drazsírozott vetőmag és előnyei
|
284
|
Vetésről és ültetésről
|
285
|
Palántanevelés
|
288
|
Hajtatás a kiskertben
|
292
|
A tápanyagellátásról
|
295
|
A talajművelésről és a vegyszeres gyomirtásról
|
299
|
Az öntözésről
|
302
|
Egyéb növényápolási munkák
|
305
|
A növényvédelemről
|
306
|
HÁZIKERTBEN HASZNÁLHATÓ NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK
|
|
Gombaölő szerek
|
313
|
Szervetlen gombaölő szerek
|
313
|
Szerves gombaölő szerek
|
317
|
Kombinált hatóanyagú gombaölő szerek
|
321
|
Rovarölő szerek
|
322
|
Szervesfoszfor-vegyületek
|
322
|
Karbamátszármazékok
|
326
|
Egyéb hatóanyagú rovarölő szerek
|
326
|
Speciális atkaölő szerek
|
329
|
Egyéb szerek
|
329
|
KERTÜNK TERMÉNYEINEK TARTÓSÍTÁSÁRÓL
|
|
Általános tudnivalók
|
333
|
Előkészületek a tartósításhoz
|
335
|
A tartósítás különféle módjai
|
336
|
Amit nem árt tudni az egyes gyümölcsfajokról
|
340
|
Gyömölcstartósítás
|
343
|
Nyersen, főzés nélküli tartósítás
|
347
|
Gyümölcsreceptek
|
348
|
Gyümölcsízek
|
348
|
Dzsemek
|
349
|
Befőttek
|
350
|
Gyümölcssajtok
|
351
|
Néhány különlegesség
|
352
|
Zöldségfélék tartósítása
|
354
|
Befőzéssel tartósítás
|
354
|
Tartósítás sóval
|
356
|
Ecetes készítmények
|
357
|
Olajos készítmények
|
358
|
Házi gyümölcsszárítás, -aszalás és zöldségszárítás
|
359
|
Gyümölcsaszalás
|
360
|
Zöldségszárítás
|
361
|
JOGI TANÁCSOK
|
|
A földhasználattal kapcsolatos általános tudnivalók
|
363
|
A földhasználat megszerzésének lehetőségei és módjai
|
364
|
A magánszemélyek közötti földforgalom
|
367
|
Magán haszonbérlet
|
368
|
Tartós földhasználat
|
368
|
Gyakorlati tudnivalók a telekhasználattal kapcsolatban
|
379
|
Ültetési távolságok
|
382
|
Felhasznált irodalom
|
|