Előszó
|
7
|
Gyógyító étkezés
|
|
Alapvetések
|
11
|
Célkitűzések
|
11
|
Az ember és a táplálkozás
|
12
|
Alaptételek: Az vagy, amit megeszel, azzá válsz, amit gondolsz
|
12
|
Kapcsolatunk a testünkkel
|
13
|
Az orvostudomány és a természetgyógyászat összevetése a gyógyítás, méregtelenítés és a táplálkozás szempontjából néhány gondolat erejéig
|
13
|
Az önmagunk iránti felelősség kérdése
|
14
|
Visszajelzések, olvasói kérdések, igények
|
15
|
Kapcsolatunk az anyagi világgal és önmagunkkal - miben és kiben hiszünk?
|
16
|
Köszönetnyilvánítás
|
17
|
Az ember felépítése. Test és tudat
|
18
|
Kiindulási pontok
|
18
|
Test és tudat
|
19
|
A fény szerepe
|
20
|
Különböző intelligenciák
|
20
|
Finomanyagi testek, aurák
|
21
|
Energiaközpontok, vagyis csakrák és energiapályák, vagyis meridiánok
|
21
|
Az ember felépítése. Elemek és alkatok
|
23
|
Egészségünk és a rezgések
|
23
|
Az anyag, az energia és a mozgás, áramlás összefüggései
|
23
|
Az ember energetikai felépítése
|
24
|
Az ember eredete
|
24
|
Különböző típustanok
|
25
|
A saját típusom megállapítása
|
29
|
A táplálkozás jelentősége
|
30
|
Egészségünk megőrzése táplálkozásunkkal
|
30
|
Életmódunk
|
31
|
Az életfunkciók egyik alapja: az anyagcsere
|
32
|
Lúgos táplálkozás
|
32
|
Fény a táplálkozásunkban
|
34
|
A víz és a fény
|
35
|
Energiaszintünk
|
35
|
Betegségeink és táplálkozásunk: többletek, hiányok, civilizációs megbetegedések
|
36
|
Lelki egyensúlyvesztéseink és a táplálkozás összefüggései
|
37
|
Tanítások, elméletek a táplálkozásról. A hagyományok szerint
|
39
|
Spirituális tanítások a táplálkozásról
|
39
|
Biblia
|
39
|
Korán
|
40
|
Esszénus Béke Evangélium
|
40
|
Sant Mat
|
40
|
A tiszta étel
|
41
|
Hányszor és mikor étkezzünk?
|
42
|
A túlzott mértékű és az elégtelen mennyiségű táplálék fogyasztásának hatása
|
42
|
Tanítások, elméletek a táplálkozásról. Ájurvéda és taoizmus
|
43
|
Az Ájurvéda és az egyensúly
|
43
|
Az Ájurvéda meghatározása
|
43
|
Alapfogalmai: ősanyagok vagy elemek és dósák
|
44
|
Elemek, alkat és táplálkozás az Ájurvédában
|
44
|
A táplálkozás szempontjai az Ájurvéda szerint
|
46
|
Méregtelenítés az Ájurvédában
|
46
|
A taoizmus. Az Egy, egyensúly, tökéletes harmónia
|
46
|
Jin-Jang - a Kettősség, ellentétpárok
|
47
|
A három tisztaság vagy a három tiszta erő - a Hármasság
|
47
|
A csi - az életerő fogalma
|
48
|
Az öt elem tana
|
48
|
Az öt elem működése, ciklusai: a tápláló és a szabályozó ciklus
|
48
|
A taoizmus emberképe
|
49
|
A hagyományos kínai orvoslás
|
49
|
Tanítások, elméletek a táplálkozásról. Napjainkban
|
50
|
A makrobiotika
|
50
|
A makrobiotikus étrend
|
50
|
Bircher-Benner-féle étrend
|
53
|
Teljes értékű táplálkozás, reformétrend
|
53
|
Választóétrendek
|
55
|
Testkontroll
|
55
|
Vércsoport szerinti étrend
|
55
|
Vegetáriánizmus
|
56
|
A víz fontossága
|
57
|
A táplálkozás fontos kérdései
|
58
|
Táplálkozási énkép
|
58
|
Táplálkozási intelligencia
|
58
|
Mire ügyeljünk?
|
59
|
Mit együnk?
|
59
|
Mit ne együnk?
|
60
|
Mikor együnk?
|
60
|
Az éhség és a jóllakottság megállapítása
|
61
|
Hogyan étkezzünk?
|
61
|
Amit tennünk érdemes
|
61
|
Amit kerüljünk el
|
61
|
Milyen táplálék felel meg típusunknak?
|
62
|
Méregtelenítés
|
63
|
Lelki méregtelenítés
|
63
|
Stressz
|
63
|
Akadályok az áramlásban
|
63
|
Feldolgozatlan érzelmek
|
64
|
Az elengedés, az elfogadás, a megbocsátás és hiányuk
|
64
|
A rend és hiánya
|
64
|
A testi méregtelenítés fogalma
|
64
|
A testi méregtelenítés rendszere, szerepe, szükségessége
|
64
|
A méregtelenítés és a táplálkozás - alapelvek
|
65
|
Elsavasodás
|
65
|
A méregtelenítés módszerei
|
66
|
Böjtök
|
67
|
Testsúlyszabályozás
|
68
|
Igaz történetek
|
68
|
Elméleti megközelítés
|
68
|
A belső és külfő forma összefüggése
|
69
|
A testsúlyszabályozás szempontjai: testi, energetikai, lelki
|
69
|
Kapcsolata a testtípusokkal
|
70
|
Kapcsolata az öt elemmel
|
70
|
A testsúlyszabályozás gyakorlata
|
70
|
Egy kis kvantumfőzőcske
|
71
|
A világ, az energia és a tudatosság
|
72
|
Az ember és az energia
|
73
|
Energiaforrások
|
74
|
A táplálék, mint energia
|
75
|
Bizalom az életben - bizalom az ételben
|
78
|
Bízunk a világban?
|
78
|
Bízunk a természetben?
|
79
|
Bízunk önmagunkban?
|
82
|
Bízunk a táplálékunkban?
|
82
|
Támadás, védekezés - immunrendszer
|
84
|
Harc az élet?
|
84
|
Valami ellen vagy valamiért?
|
85
|
Védekezünk és támadunk, vagy elfogadunk és együttműködünk?
|
86
|
Velünk született, természetes védelmi rendszerünk
|
87
|
A gyerekek és az immunitás - a figyelem
|
88
|
Az immunrendszer teher-mentesítése - méregtelenítés
|
89
|
Gyermekeink táplálása
|
90
|
Magzati kor
|
90
|
Csecsemőkor
|
91
|
Kisgyermekkor
|
91
|
Gyermekkor
|
92
|
Indigó gyermekek
|
93
|
Serdülőkor
|
94
|
Idősek táplálása - elsődleges szempontok
|
97
|
Szabad gyökök
|
97
|
Lúgosítás
|
97
|
Az időskor hátulütői - mire figyeljünk?
|
98
|
A hármas szabály
|
99
|
Megválás a feleslegektől - méregtelenítés
|
100
|
Hiánypótlás - táplálkozással
|
100
|
Táplálkozás - lúgosítás, élő táplálék, egyéb hiánypótlás
|
101
|
Egyensúly-eállítás
|
101
|
A víz
|
102
|
Az érdeklődés jelentősége
|
102
|
Betegek étrendje, ellátásuk
|
104
|
A betegség, mint lehetőség és szimbólum: mit üzen a betegségem?
|
104
|
A beteg és az életvezetés
|
105
|
A stressz és a lúgosítás
|
106
|
A hármas szabály a betegek táplálásában
|
106
|
Táplálás a szokványostól eltérő esetben
|
109
|
A betegség és a gyógyszerek, diéták
|
109
|
A betegség és az energetikai terápiák
|
109
|
A betegség és a vizualizációs terápiák
|
111
|
A betegség a horoszkóp hatodik házában
|
112
|
Egy nap a táplálkozás körül
|
113
|
Reggeli rutin
|
113
|
Bevásárlás
|
114
|
Alapanyagok
|
114
|
Egy délelőtt a konyhában: az ételek, italok elkészítése
|
115
|
Délután - a szervóra szerint
|
117
|
Az Ájurvéda a napi és esti teendőkről
|
119
|
Rend és tisztaság
|
120
|
Gondolatok a táplálkozásról és az életvezetésről
|
120
|
1. függelék: Táplálkozási alapelvek
|
122
|
2. függelék: Receptek
|
123
|
Ájurvédikus megközelítés
|
123
|
Makrobiotikus megközelítés
|
123
|
Vegetáriánus receptek
|
124
|
3. függelék: A kineziológia "bekapcsoló" gyakorlatai és a meridián-zuhany
|
130
|
4. függelék: Lúgosító receptek
|
131
|
Szendvicskrémek
|
131
|
Levesek
|
132
|
Egytálételek
|
132
|
Húspótlók
|
132
|
Saláták
|
133
|
Salátaöntetek
|
133
|
Feltétek
|
133
|
Édességek
|
134
|
Teák, innivalók
|
134
|
Kávé
|
134
|
5. függelék: Meridiánok
|
135
|
Felhasznált és ajánlott irodalom
|
137
|
A 2. függelék irodalomjegyzéke
|
139
|
Lelkünk táplálása
|
|
Alapvetések
|
141
|
Miért írok a lélek táplálásáról?
|
141
|
Célkitűzések
|
142
|
Van különbség a lélek és a tudat között?
|
142
|
Önvizsgálat - kapcsolat a lélekkel és a tudattal
|
142
|
A lélek fogalma a különböző hagyományokban és napjainkban
|
145
|
A hagyományok és vallások lélekfogalma
|
145
|
A lélek fogalma napjainkban - lélek és szellem, lélek és tudat
|
150
|
Összefoglalás - következtetések
|
151
|
A lélek táplálása
|
152
|
Mit jelent?
|
152
|
Mivel tápláljuk a lelket?
|
152
|
Az önvizsgálatról - részletesebben
|
153
|
Önnevelés - egy anekdota
|
156
|
A boldogsághoz vezető út - önismerettel, paradigmaváltással - néhány gondolat erejéig
|
157
|
A lélek táplálásának módszerei
|
159
|
A segítő tényezők
|
159
|
Relaxáció vagy lazítás, autogén tréning
|
159
|
A módszerek
|
161
|
Szükséges szokások és jellemző tulajdonságok
|
164
|
Felhasznált és ajánlott irodalom
|
165
|
Gyógyítás diétával
|
|
Átértékelődött az ételpiramis
|
167
|
A vitaminok szerepe
|
168
|
Egyes fűszernövények gyógyhatásai
|
170
|
Gyógynövények a gyógyuláshoz
|
171
|
Allergia
|
174
|
Gyógymódok
|
174
|
Gyakori allergiafajták
|
175
|
Receptek
|
177
|
Candida
|
178
|
Mit ehetnek a candidások?
|
178
|
Receptek
|
178
|
Crohn-betegség
|
180
|
Táplálkozási szempontok
|
181
|
Receptek
|
181
|
Csontritkulás
|
184
|
A kalcium társai
|
184
|
Megelőzés, étrend
|
185
|
Receptek
|
185
|
Elsavasodás
|
187
|
A szervezet reakciói
|
187
|
Az elsavasodás okozta betegségek és a segítség módszerei
|
188
|
A lúgosító diéta
|
188
|
Receptek
|
188
|
Epebetegségek, epekő
|
191
|
Hogyan előzhető meg a kőképződés?
|
192
|
A diéta alapja
|
192
|
Mit szabad fogyasztani?
|
192
|
Receptek
|
192
|
Hasmenés
|
196
|
Sok ok - hasonló kezelés
|
196
|
Házi megoldások a széklet rendezésére
|
196
|
Receptek
|
197
|
Hasnyálmirigy-gyulladás
|
198
|
Mitől alakulhat ki?
|
198
|
Tünetek, a betegség felismerése
|
199
|
Megelőzés, étrend
|
199
|
Receptek
|
199
|
Köszvény
|
202
|
A tünetek csökkentése
|
203
|
Tanácsok az étkezéshez
|
203
|
Receptek
|
203
|
Lisztérzékenység
|
206
|
A jellemző tünetek
|
206
|
A speciális diéta
|
206
|
Ami tilos - és amit szabad
|
207
|
Receptek
|
207
|
Tejcukor-érzékenység
|
210
|
Mit és mennyit ehetünk belőlük?
|
210
|
Hogyan készítsük el?
|
212
|
Receptek
|
212
|
Felhasznált és ajánlott irodalom
|
216
|