Előszó a magyar kiadáshoz |
5 |
Hogyan alakult ki a vegyes növénykultúrás kertművelési mód? |
11 |
Alapgondolatok és alapszabályok |
13 |
A vegyes növénykultúrás zöldséges az évszakok körforgásában |
15 |
Példa: a természet |
15 |
A váltakozósoros termesztés gyakorlata |
15 |
A tavasz és a nyárelő |
17 |
Nyárutó, ősz és tél |
27 |
A vegyes növénykultúrás termesztési módszerrel könnyen megoldható problémák |
37 |
A betakarítás ideje |
37 |
Hagymatermesztés |
38 |
Paradicsomtermesztés |
39 |
Vegyes növényzet ágyásokban |
42 |
Mindig zöldellő növénytömeg és talajtakarás |
44 |
Elővetemények |
44 |
Felületi komposztálás |
49 |
Talaj és trágyázás - a növényfejlődés alapja |
53 |
Talajállapot - jól vagy rosszul művelt talaj |
53 |
Mi minden árthat a talajnak? |
54 |
Komposztprizma vagy -verem |
56 |
Szecskázott nyesedék |
58 |
A nyesedék összetétele |
58 |
Felhasználása |
60 |
A nyesedék jelentősége a talajegészség fenntartásában |
61 |
Gazdálkodás a csapadékkal és a vízutánpótlással |
62 |
A giliszták felszaporodása a vegyes növénykultúrás kertben |
64 |
Gyomok a kertben |
66 |
Mit tekintünk gyomnövénynek? |
66 |
A gyomnövények szerepe |
67 |
Talajjelző gyomnövények |
67 |
Javító hatású gyomok |
69 |
Biológiai körforgás |
70 |
A gyomok és a pillangók |
71 |
Trágyalé gyomnövényekből és azok hatása |
71 |
A gyógy- és fűszernövények termesztése |
75 |
Beillesztésük a vegyes növénykultúrás rendszerbe |
75 |
Az egynyári gyógy- és fűszernövények |
76 |
Évelő gyógy- és fűszernövények |
80 |
Termesztésre javasolt egyéb évelők |
81 |
Mi történik az évelőkről levágott növényi részekkel? |
84 |
Trágyalevek gyógy- és fűszernövényekből |
85 |
Különleges trágyalevek |
87 |
A vegyes kultúra sematikus ábrázolása |
88 |
Állatok a kertben |
90 |
A mikrofauna |
91 |
Nagyobb állatok |
92 |
Az állatközösség összetétele |
94 |
Kölcsönös függőség |
94 |
Kártevőkké vált állatok |
96 |
Gyümölcs a vegyes kertben |
100 |
Bogyósgyümölcsűek |
100 |
Gyümölcsfák |
107 |
A kert és a táplálkozás |
112 |
Fűszernövények konyhai használatra |
113 |
Friss saláták |
116 |
Főzött zöldségfélék |
120 |
Zöldséglevek és -levesek |
128 |
A szamóca és az egyéb gyümölcsfélék |
130 |
Használjunk több fűszert a húsokhoz! |
133 |
Gondoljunk a télre is! |
136 |
Virágok, cserjék, rózsák a vegyeskultúrás kertben |
141 |
A minta a régi parasztkert |
141 |
A díszkertben néhány dolog nehezebb, mint a zöldségesben |
141 |
Talajtakarás a díszkertben |
143 |
Kerüljük a "monokultúrát"! |
143 |
Évelők és rózsatövek társítása |
144 |
Ha egyszer a kert már túl nagy lesz |
148 |
Gyógy- és fűszernövény-ABC |
149 |
Gertrud Franck ajánlása |
159 |