Előszó a magyar kiadáshoz
|
5
|
Hogyan alakult ki a vegyes növénykultúrás kertművelési mód?
|
11
|
Alapgondolatok és alapszabályok
|
13
|
A vegyes növénykultúrás zöldséges az évszakok körforgásában
|
15
|
Példa: a természet
|
15
|
A váltakozósoros termesztés gyakorlata
|
15
|
A tavasz és a nyárelő
|
17
|
Nyárutó, ősz és tél
|
27
|
A vegyes növénykultúrás termesztési módszerrel könnyen megoldható problémák
|
37
|
A betakarítás ideje
|
37
|
Hagymatermesztés
|
38
|
Paradicsomtermesztés
|
39
|
Vegyes növényzet ágyásokban
|
42
|
Mindig zöldellő növénytömeg és talajtakarás
|
44
|
Elővetemények
|
44
|
Felületi komposztálás
|
49
|
Talaj és trágyázás - a növényfejlődés alapja
|
53
|
Talajállapot - jól vagy rosszul művelt talaj
|
53
|
Mi minden árthat a talajnak?
|
54
|
Komposztprizma vagy -verem
|
56
|
Szecskázott nyesedék
|
58
|
A nyesedék összetétele
|
58
|
Felhasználása
|
60
|
A nyesedék jelentősége a talajegészség fenntartásában
|
61
|
Gazdálkodás a csapadékkal és a vízutánpótlással
|
62
|
A giliszták felszaporodása a vegyes növénykultúrás kertben
|
64
|
Gyomok a kertben
|
66
|
Mit tekintünk gyomnövénynek?
|
66
|
A gyomnövények szerepe
|
67
|
Talajjelző gyomnövények
|
67
|
Javító hatású gyomok
|
69
|
Biológiai körforgás
|
70
|
A gyomok és a pillangók
|
71
|
Trágyalé gyomnövényekből és azok hatása
|
71
|
A gyógy- és fűszernövények termesztése
|
75
|
Beillesztésük a vegyes növénykultúrás rendszerbe
|
75
|
Az egynyári gyógy- és fűszernövények
|
76
|
Évelő gyógy- és fűszernövények
|
80
|
Termesztésre javasolt egyéb évelők
|
81
|
Mi történik az évelőkről levágott növényi részekkel?
|
84
|
Trágyalevek gyógy- és fűszernövényekből
|
85
|
Különleges trágyalevek
|
87
|
A vegyes kultúra sematikus ábrázolása
|
88
|
Állatok a kertben
|
90
|
A mikrofauna
|
91
|
Nagyobb állatok
|
92
|
Az állatközösség összetétele
|
94
|
Kölcsönös függőség
|
94
|
Kártevőkké vált állatok
|
96
|
Gyümölcs a vegyes kertben
|
100
|
Bogyósgyümölcsűek
|
100
|
Gyümölcsfák
|
107
|
A kert és a táplálkozás
|
112
|
Fűszernövények konyhai használatra
|
113
|
Friss saláták
|
116
|
Főzött zöldségfélék
|
120
|
Zöldséglevek és -levesek
|
128
|
A szamóca és az egyéb gyümölcsfélék
|
130
|
Használjunk több fűszert a húsokhoz!
|
133
|
Gondoljunk a télre is!
|
136
|
Virágok, cserjék, rózsák a vegyeskultúrás kertben
|
141
|
A minta a régi parasztkert
|
141
|
A díszkertben néhány dolog nehezebb, mint a zöldségesben
|
141
|
Talajtakarás a díszkertben
|
143
|
Kerüljük a "monokultúrát"!
|
143
|
Évelők és rózsatövek társítása
|
144
|
Ha egyszer a kert már túl nagy lesz
|
148
|
Gyógy- és fűszernövény-ABC
|
149
|
Gertrud Franck ajánlása
|
159
|