Növénytani ismeretek (Andorasovszky István) |
|
A növény külső alaktana (Morfológia) |
9 |
A gyökér |
9 |
A szár |
10 |
A levél |
11 |
A virág |
12 |
Megporzás |
12 |
Megtermékenyítés |
13 |
A termés |
13 |
A magvak |
14 |
A növények belső szerkezete (Anatómia) |
14 |
A növényi sejt |
14 |
A sejtosztódás |
15 |
Növényi szövetek |
16 |
A szervek szövettana |
17 |
A növények életfolyamatai (Fiziológia) |
18 |
Az élő szervezet és a környezet |
18 |
Érzékenység |
19 |
Mozgás |
19 |
Disszimilálás, légzés |
20 |
Táplálkozás |
20 |
Párologtatás |
20 |
A táplálkozás más módjai |
21 |
Növekedés |
21 |
Fejlődés |
21 |
Szaporodás |
22 |
Öröklődés, változékonyság |
23 |
Új növényfajták, előállítása |
24 |
A növények rendszerezése (Szisztematika) |
25 |
Vírusok |
26 |
Baktériumok |
26 |
Moszatok |
26 |
Gombák |
27 |
Zuzmók |
27 |
Mohok |
27 |
Edényes virágtalanok |
27 |
Nyitvatermők |
27 |
Zárvatermők |
28 |
Talaj és éghajlat (Terts István) |
|
A talaj |
29 |
A talaj keletkezése |
29 |
A talaj összetétele |
29 |
A termőföld fontosabb tulajdonságai |
30 |
A talaj osztályozása |
32 |
A talaj változása |
33 |
A talaj vizsgálata |
36 |
A trágyázás |
37 |
Szervestrágyák |
38 |
Műtrágyák |
40 |
A trágyázás módja |
41 |
Agrometeorológia |
42 |
Éghajlatkialakító tényezők |
43 |
Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata |
45 |
Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen |
49 |
Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor) |
|
Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika) |
51 |
Állati kártevők |
52 |
Növényi kórokozók |
54 |
A kártevők elleni harc módszerei |
55 |
Növényvédő-szerek |
56 |
Gombaölő-szerek |
57 |
Rovarító-szerek |
59 |
Növényvédő gépek |
60 |
Motoros növényvédő gépek |
60 |
Háti permetező- és porozógépek |
61 |
Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna) |
|
Általános rész |
63 |
Dísznövények szaporítása |
63 |
Földnemek |
66 |
Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben |
67 |
Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben |
68 |
Szabadföldi dísznövények |
70 |
Egynyári növények |
70 |
Kétnyári növények |
74 |
Évelő dísznövények |
75 |
Díszfák és díszcserjék |
80 |
Üvegházi növények |
88 |
Virágos dísznövények |
88 |
Cserepes levél-dísznövények |
94 |
Pázsitkészítés és fenntartás |
97 |
Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György) |
|
A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai |
99 |
Öntözéses zöldségtermesztés |
101 |
A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint |
102 |
Az öntözés módszerei |
102 |
Zöldségnövények szaporítása |
105 |
Szaporító berendezések |
105 |
A vetőmag |
110 |
A vetés |
112 |
A palánták ápolása |
113 |
Védekezési munkák a melegágyban |
114 |
Kiültetés |
115 |
A szaporítóberendezés kettős kihasználása |
116 |
A vetésforgó |
117 |
Kétszakaszos zöldséges vetésforgó |
117 |
Háromszakaszos zöldséges vetésforgó |
118 |
Hatszakaszos zöldséges vetésforgó |
118 |
Zöldséges füves vetésforgó |
118 |
Kombinált vetésforgó |
118 |
A zöldségtermesztés gépesítése és a termés tárolása |
119 |
Gépesítés |
119 |
A termés tárolása |
120 |
Káposztafélék termesztése |
121 |
Fejes káposzta |
121 |
Kelkáposzta |
126 |
Vörös káposzta |
127 |
Karalábé |
127 |
Karfiol |
129 |
Bimbóskel |
130 |
A káposztafélék betegségei és kártevői |
131 |
A káposztafélék korai termesztése |
132 |
Gumós- és gyökérnövények termesztése |
133 |
Sárgarépa |
133 |
Petrezselyem |
135 |
Zeller |
136 |
Retek |
136 |
Cékla |
139 |
Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői |
139 |
Gyökgumósok korai termesztése |
140 |
Kabakosok termesztése |
141 |
Görögdinnye |
141 |
Sárgadinnye (Cukordinnye) |
143 |
Uborka |
146 |
Tök (Spárgatök) |
148 |
Sütőtök |
149 |
Laskatök |
150 |
Kabakosok betegségei és kártevői |
150 |
Kabakosok korai termesztése |
151 |
Csucsorfélék termesztése |
152 |
Paradicsom |
152 |
Paprika |
156 |
Tojásgyümölcs |
159 |
Burgonya |
159 |
A csucsorfélék betegségei és kártevői |
160 |
Paradicsom és paprika korai termesztése |
163 |
Hüvelyesek termesztése |
163 |
Borsó |
163 |
Bokorbab |
166 |
Karósbab |
168 |
Hagymafélék termesztése |
169 |
Vöröshagyma |
169 |
Fokhagyma |
173 |
Póréhagyma |
173 |
Téli sarjadékhagyma |
173 |
Metélőhagyma |
174 |
A hagymák betegségei és kárvetői |
174 |
A hagyma korai termesztése |
174 |
Levélzöldségek termesztése |
175 |
Fejes saláta |
175 |
Spenót |
177 |
Újzélandi spenót |
178 |
Levélzöldségek korai termesztése |
178 |
Csemegekukorica |
178 |
Évelő zöldségek termesztése |
180 |
Spárga |
180 |
Sóska |
183 |
Torma |
183 |
Az évelő zöldségnövények korai termesztése |
185 |
Zöldségmag-termesztés. Általános rész (Csatáry Szücs Kálmán) |
187 |
A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik |
187 |
Vetésforgó, trágyázás |
188 |
A magtermesztés agrotechnikája |
188 |
Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán) |
196 |
Egyévesek |
196 |
Kétévesek |
206 |
Évelők |
214 |
Gyümölcstermesztés (Rayman János) |
|
A gyümölcstermesztés jelentősége |
219 |
A gyümölcsfa részei |
220 |
Gyökérzet |
220 |
Törzs |
221 |
Korona |
221 |
Termőrészek |
221 |
Rügyek |
225 |
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése |
225 |
A szaporítás célja |
225 |
A szaporítás módjai |
226 |
Az ivaros szaporítás |
226 |
Az ivartalan szaporítás |
228 |
A gyümölcsfaiskola működése |
239 |
Gyümölcsfaiskolai termesztés |
240 |
A faiskola kiegészítő részei |
250 |
A faiskolai nyilvántartások |
251 |
Az új gyümölcsös telepítése |
252 |
A gyümölcsös tervezése |
252 |
A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása |
253 |
A gyümölcsfák térigénye |
253 |
Táblaalakítás, útvezetés |
254 |
Ültetési rendszerek |
255 |
Telepítési terv készítése |
256 |
A telepítés talajelőkészítése |
256 |
A fák helyének kitűzése |
257 |
A telepítés időpontja |
258 |
A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése |
258 |
Az oltványok előkészítése a telepítéshez |
259 |
A telepítés |
260 |
A telepítés védelme a nyúlkárok ellen |
261 |
A telepítés nyilvántartása |
261 |
A fiatal gyümölcsös kezelése |
261 |
A metszés célja |
261 |
A metszés elmélete |
262 |
A metszés elemei |
265 |
A koronanevelés |
265 |
A termőgyümölcsös gondozása |
275 |
Átmeneti metszés, fokozatos termőrebocsátás |
275 |
A termő-gyümölcsfák karbantartása |
276 |
Ifjítás, átoltás |
283 |
A termés gondozása |
286 |
A termőfelület mérése |
289 |
Köztestermesztés |
291 |
A köztestermesztés célja |
291 |
Közvetlenüül hasznot hajtó köztesnövények |
291 |
Közvetve hasznot hajtó köztesnövények |
292 |
Az almagyümölcsűek termesztése |
294 |
Az alma |
294 |
A körte |
301 |
A birs |
305 |
A naspolya |
306 |
A csonthéjas-gyümölcsűek termesztése |
307 |
Cseresznye |
309 |
Meggy |
312 |
Szilva |
314 |
Kajszi |
317 |
Őszibarack |
320 |
A héjasgyümölcsűek termesztése |
320 |
Mandula |
320 |
Dió |
322 |
Gesztenye |
324 |
Mogyoró |
325 |
A bogyósgyümölcsűek termesztése |
325 |
Köszméte |
326 |
Ribizke |
330 |
Málna |
332 |
Szeder |
337 |
Szamóca |
337 |
Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc) |
|
A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége |
345 |
A szőlő részei |
347 |
A szőlőtőke gyökérzete |
347 |
A szőlőtőke föld feletti részei |
349 |
Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez |
351 |
Oltványkészítés |
352 |
Oltvány és vessző gyökereztetése |
356 |
A szaporítóanyag vermelés |
361 |
A szőlő telepítése |
362 |
A telepítési hely kiválasztása |
362 |
Talajvizsgálat |
364 |
Fajtakiválasztás |
365 |
Gyalogszőlő létesítése |
366 |
Gyümölcsfa mint szőlőköztes |
366 |
A talaj előkészítése |
367 |
Forgatás |
367 |
Homoktalajok szélkár elleni védelme |
368 |
A terület beosztása |
368 |
A szaporítóanyag előkészítése |
370 |
Az ültetés |
372 |
A szőlő támaszberendezése |
375 |
Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése |
376 |
A termőszőlő kezelése |
376 |
Nyitás |
376 |
Metszés |
377 |
Harmatgyökerezés |
389 |
Metszés utáni munkák |
389 |
Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása |
391 |
A hajtások kezelése |
399 |
A talaj munkálása |
400 |
A szőlő betegségei és kártevői elleni védekezés |
401 |
Szüret |
416 |
Fedés |
418 |
Trágyázás |
419 |
Szőlőtermesztés a házikertben |
422 |
Alanyvessző-telep kezelés |
424 |
Borvidékek és a borvidékeken telepítésre engedélyezett szőlőfajták |
425 |
Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól |
430 |