Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról (Válas Györgyné) |
16 |
A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldésgfélék és gyümölcsök választékát |
16 |
Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát |
18 |
Táblázatok kerti növényeink tápanyagtartalmáról |
20 |
Befőzés (Válas Györgyné) |
28 |
Lekvár és dzsem készítése |
30 |
Befőttek készítése |
30 |
Vitaminkímélő "befőzés" |
31 |
Befőzés cukor nélkül |
33 |
Főzelékfélék befőzése |
34 |
Gyorsfagyasztás |
35 |
Tárolás a házban és a ház körül (Dobray Endréné) |
38 |
Veremben |
39 |
Prizmában |
39 |
Pincében |
39 |
Teraszon |
40 |
Így tároljuk a zöldségféléket |
41 |
A gyökérzöldségek tárolása |
42 |
A káposztafélék tárolása |
42 |
A burgonya tárolása |
43 |
A hagymafélék tárolása |
43 |
Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt |
44 |
A téli alma tárolása |
44 |
A téli körte tárolása |
45 |
A szőlő tárolása |
45 |
Az aszalás régi módszerei |
47 |
Így aszaljuk a gyümölcsöt |
47 |
Aszalás a napon |
47 |
Aszalás tűzhelyen |
47 |
Az aszalás menete |
49 |
A szilva aszalása |
49 |
Az alma aszalása |
49 |
A körte aszalása |
50 |
A kajszi aszalása |
50 |
Az őszibarack aszalása |
50 |
Italok házi készítése |
51 |
Így készül a gyümölcslé |
51 |
Tükrös gyümölcslevek készítése |
52 |
Rostos gyümölcslevek készítése |
54 |
Így készül a gyümölcsszörp |
55 |
Így készül a mustszörp (Eperjesi Imre) |
56 |
Így készül a virágszörp (Botta Dénes) |
56 |
Házi savanyítás (Dobray Endréné) |
57 |
Az uborka savanyítása |
57 |
Kovászos uborka |
57 |
Téli sós-vizes uborka |
57 |
Ecetes uborka |
58 |
A paprika savanyítása |
58 |
A káposzta savanyítása |
59 |
Ismerjük meg kertünk környezetét (Seléndy Szabolcs) |
62 |
Legyen szép és egyben hasznos is |
66 |
Hová a haszonnövényeket? |
68 |
Milyen dísznövényeket és hová? |
70 |
Hová a zöld gyepszőnyeget? |
72 |
Csak röviden a dísznövények igényeiről |
74 |
Táblázatok dísznövényeinkről (Tóthné Rachler Emőke) |
77 |
Virágágyba ültethető egynyáriak |
78 |
Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli |
79 |
Virágágyba ültethető évelők |
80 |
Balkonládába ültethető évelők |
82 |
Burkolathézag-kitöltő növények |
83 |
Kertiút-szegélyező növények |
84 |
Gyeppótló növények |
85 |
Virágos gyepbe ültethető növények |
86 |
Sövénypótló évelők és egynyáriak |
87 |
Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék |
88 |
Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék |
90 |
Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak |
91 |
Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék |
92 |
Rézsűk beültetésére alkalmas növények |
93 |
Vízi (víz közeli) növények |
94 |
Víz közeli növények |
95 |
Sziklakerti növények |
96 |
Örökzöld díszfák |
100 |
Örökzöld díszfák, díszcserjék |
101 |
Milyen építményeket és hová? |
102 |
A veteményes helye a házikertben (Zatykó Lajos-Zatykóné Draskóczy Erzsébet) |
110 |
A veteményes talajmunkái |
113 |
A talaj forgatásáról |
113 |
A magágy talajának előkészítése |
114 |
Talaj-előkészítés ültetéshez |
115 |
A kapálásról |
115 |
A tápanyagok utánpótlásának módjai |
119 |
A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen |
121 |
Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására |
123 |
Adagolási terv |
124 |
Az alaptrágya műtrágyarésze |
124 |
Fejtrágyamennyiségek |
126 |
Fejtrágyázási időpontok |
126 |
Komposzttrágyázás |
127 |
Levéltrágyázás |
128 |
Zöldtrágyázás |
129 |
Zöldségfélék egymás után és egymás mellett |
130 |
Vetésforgó, vetésváltás |
130 |
Egy évben többszöri betakarítás |
130 |
Köztes termesztés |
131 |
Több növény többet terem |
132 |
A zöldségmagvak vetése |
133 |
A magfogásról |
133 |
A mag előkészítése |
134 |
A vetés helye |
135 |
A vetés módja |
136 |
A vetés ideje |
139 |
A vetés ápolása |
139 |
Palánta házi módszerrel |
141 |
Palántanevelés |
141 |
Palántázás |
143 |
Szabadföldi termesztés öntözés nélkül |
146 |
Az öntözés nélkül termeszthető zöldségfajok megválasztása |
146 |
Öntözés nélkül termeszthető fajták |
146 |
Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése |
146 |
Víztakarékos művelés |
148 |
Öntözéses termesztés szabad földön |
151 |
Az öntözés rendeltetése többféle |
151 |
Az öntözés módjai |
152 |
Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása |
153 |
A hajtatás egyszerű módszerei |
155 |
Fűtetlen fólia sátrak, fólia házak |
155 |
A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása |
157 |
Vészfűtés a hideghajtatásban |
158 |
Növényház hálóból és fóliából |
159 |
A váz nélküli fólia használata |
161 |
Hajtathatunk mindenütt, ahol van meleg és fény |
161 |
A hajtatótér többszörös hasznosítása |
161 |
A természetes csapadék hasznosítása a hajtatásban |
162 |
A növények életfeltételei a hajtatásban |
164 |
Hajtatható zöldségfajták |
166 |
Áttelelő és évelő zöldségek |
167 |
Gyümölcsként fogyasztott zöldségek |
168 |
Zöldségújdonságok, különleges zöldségek |
170 |
Articsóka |
170 |
Bámia (okra) |
170 |
Bimbóskel |
170 |
Brokkoli |
171 |
Cikória |
171 |
Cukkini |
171 |
Edívia |
171 |
Feketegyökér |
171 |
Halványító zeller |
171 |
Kárdi |
172 |
Kerti laboda |
172 |
Kínai kel |
172 |
Kötözősaláta |
172 |
Laskatök (Istengyalulta tök) |
172 |
Leveles kel |
173 |
Levélpetrezselyem |
173 |
Lóbab |
173 |
Mángold |
173 |
Metélőhagyma |
174 |
Metélősaláta |
174 |
Mezei saláta (madársaláta, galambbegy) |
174 |
Pasztinák |
174 |
Patisszon (csillagtök) |
174 |
Pitypang |
174 |
Póréhagyma |
174 |
Porcsin |
175 |
Rebarbara |
175 |
Salátahagyma (sódarhagyma) |
175 |
Téli sarjadékhagyma |
175 |
Tépősaláta |
175 |
Tojásgyümölcs (padlizsán) |
175 |
Új-zélandi spenót |
176 |
Zöldspárga |
176 |
Zsázsa |
176 |
És még más zöldségkülönlegességek |
176 |
Díszítő zöldségfélék |
177 |
Táblázatok a veteményes növényeiről |
178 |
Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez |
178 |
Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője |
180 |
Helyük a kertben, a ház körül (Galambosi Bertalan) |
182 |
Csoportosításuk termesztési igényük szerint |
186 |
Kerti fűszernövények |
188 |
Angelika |
190 |
Ánizs |
191 |
Bazsalikom |
191 |
Borágó vagy uborkafű |
191 |
Borsfű |
192 |
Citromfű |
192 |
Édeskömény |
192 |
Fehér üröm |
193 |
Izsóp |
193 |
Kapor |
193 |
Koriander |
194 |
Lestyán |
194 |
Majoranna |
194 |
Rebarbara |
195 |
Rozmaring |
195 |
Sáfrányos szeklice |
195 |
Szagos müge |
196 |
Szurokfű |
196 |
Tárkony |
196 |
Turbolya |
196 |
Vízitorma |
197 |
Zsázsa |
197 |
A házipatika gyógynövényei |
198 |
Bodza |
198 |
Borsosmenta |
198 |
Csipkebogyó |
200 |
Hársfa |
200 |
Kamilla |
201 |
Kakukkfű |
202 |
Levendula |
202 |
Orvosi zsálya |
203 |
A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai (Timon Béla) |
206 |
Különbségek fényigény szerint |
211 |
Hőmérsékletigény a téli fagytűrés és a tavaszi fagyérzékenység tükrében |
211 |
A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye is vizsgálandó |
213 |
A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok szerepe |
214 |
A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztásának összefüggései |
217 |
A gyümölcsfajok különböző technológiai igényei |
224 |
Az egymás közötti társíthatóság |
225 |
A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei |
230 |
A gyümölcsös kialakítása a házikertben |
235 |
A gyümölcstermő növény mint díszítőelem |
235 |
A gyümölcsfák helye |
236 |
A gyümölcsfák társíthatósága a házikert többi növényeivel |
239 |
Koronaformák |
240 |
A középmagas törzsű, természetes gömbkorona jellemzői |
240 |
Az ágcsoportos, kombinált korona jellemzői |
240 |
A vázakorona vagy a katlankorona jellemzői |
241 |
A ferdekarú sövény vagy palmetta jellemzői |
241 |
Az Y (ipszilon) korona jellemzői |
242 |
A karcsú orsó jellemzői |
242 |
A választék legyen bőséges |
243 |
Szamócafajták |
243 |
Télialma-fajták |
243 |
Nyári- és őszialma-fajták |
244 |
Körtefajták |
245 |
Birsfajták |
247 |
Cseresznyefajták |
247 |
Meggyfajták |
248 |
Szilvafajták |
249 |
Fehér húsú őszibarackfajták |
250 |
Befőzésre való őszibarackfajták |
250 |
Sárga húsú őszibarackfajták |
251 |
Nektarin (csupasz) őszibarackfajták |
251 |
Kajszifajták |
252 |
Málna- szedermálna- és szederfajták |
252 |
Ribiszkefajták |
253 |
Köszmétefajták |
253 |
Héjas gyümölcsűek fajtái |
254 |
Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok |
255 |
Áfonya |
255 |
Berkenye |
255 |
Eperfa |
255 |
Füge |
256 |
Josta (riszméte) |
257 |
Kivi |
257 |
Naspolya |
258 |
Som |
258 |
A telepítésről |
259 |
A kert előkészítése telepítésre |
259 |
Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás |
259 |
A talaj tápanyaggal való feltöltése |
260 |
A talaj előkészítése |
261 |
A gyümölcsfák helyének kitűzése |
262 |
A gyümölcsfa ültetése |
262 |
A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése |
264 |
A szamóca telepítése |
265 |
Támrendszerek |
265 |
A sövény támrendszere |
266 |
A karcsú orsó támrendszere |
266 |
A málna támrendszere |
266 |
A köszméte támrendszere |
267 |
A szeder támrendszere |
267 |
A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása |
268 |
A természetes gömbkorona nevelése |
268 |
Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése |
268 |
A vázakorona nevelése |
272 |
A palmetta sövény nevelése |
275 |
Az Y(ipszilon) sövény nevelése |
277 |
A karcsú orsó nevelése |
277 |
Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése |
281 |
Tennivalók a gyümölcsösben |
282 |
A metszés |
282 |
A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye |
284 |
Az őszibarack metszése |
284 |
A meggy metszése |
285 |
A birs metszése |
285 |
A mogyoró metszése |
285 |
A bogyósok metszése |
286 |
Az ifjítás |
287 |
Az átoltás |
288 |
A szamóca gondozása |
289 |
A talajművelés |
289 |
A trágyázás |
290 |
Néhány szó az öntözésről |
291 |
És az egyszerűsített növényvédelemről |
291 |
Védekezés lombhulláskor |
292 |
Védekezés a tél végén |
293 |
Védekezés rügyfakadáskor |
293 |
Védekezés virágzás előtt |
294 |
Nyári védekezések |
294 |
Táblázatok a károsítók elleni védekezésről (Seprős Imre) |
294 |
Az alma védelme |
295 |
A körte és a birs védelme |
296 |
A cseresznye és a meggy védelme |
296 |
A szilva védelme |
297 |
A kajszi védelme |
297 |
Az őszibarack védelme |
298 |
A málna védelme |
299 |
A ribiszke és a köszméte védelme |
299 |
A szamóca védelme |
300 |
A szőlő helye a házikertben (Zilai János) |
302 |
A szőlőnövény és környezeti igénye |
304 |
A szőlőtőke részei |
305 |
A klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) elsődlegessége |
307 |
A talaj hatása |
308 |
A szőlő élő környezetének szerepe |
309 |
A szőlőfajták választéka is bőséges |
310 |
A szőlőfajták értékei |
310 |
A beérés |
310 |
A termőképesség |
310 |
A termés minősége |
312 |
Az intenzív tőkeformákra való alkalmasság |
313 |
A viszonylagos fagyellenállóság |
313 |
Fajták a házikertben |
314 |
Borszőlőfajták |
314 |
Csemegeszőlő-fajták |
316 |
A telepítés tudnivalói |
319 |
A talaj előkészítése |
319 |
A tenyészterület meghatározása |
320 |
Az ültetés módja |
320 |
A támberendezés készítése |
323 |
A fiatal szőlő gondozása |
324 |
A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai |
326 |
A tőkeforma megválasztása |
326 |
Alakító metszés |
326 |
Lugasok kialakítása |
329 |
Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás |
337 |
A zöldoltás |
337 |
A fásoltás |
340 |
A bujtás |
341 |
A döntés |
342 |
Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal |
343 |
Idős kordonkarok megifjítása |
343 |
A termő szőlő munkái tavasztól őszig |
344 |
Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés |
344 |
Biológiai alapelvek |
344 |
A termőre metszés módjai |
345 |
A metszés kivitelezése |
350 |
A zöldmunkák kiegészítik a metszést |
351 |
Talajművelés - talajvédelem |
353 |
Hagyományos szőlők talajmunkái |
354 |
Intenzív szőlők talajmunkái |
354 |
Talajvédelem |
355 |
A tápanyag-visszapótlás változatai |
355 |
A tápanyagszükséglet megállapítása |
355 |
Trágyázás |
356 |
Növényvédelemről nagyon röviden |
358 |
A vírusok elleni védelem |
358 |
A baktériumos betegség elleni védelem |
359 |
A gombás betegségek elleni védelem |
359 |
Az állati kártevők elleni védelem |
360 |
A gyomok elleni vegyszeres védelem |
360 |
A szőlő nem tartozik a feltétlenül öntözést igénylő növények közé |
361 |
Az öntözés célja |
362 |
A szőlő vízgazdálkodása |
362 |
Öntözési idő |
362 |
Az öntözés gyakorisága |
362 |
Öntözési norma |
363 |
Öntözési módok |
363 |
Az öntözés hatása |
364 |
Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete |
365 |
A borszőlő szürete |
365 |
Az étkezési szőlő szürete |
366 |
A szőlőgyümölcs téli eltartása |
366 |
Szőlőtermés és borminőség (Eperjesi Imre) |
370 |
Szüreteljünk |
371 |
A szüreti idő megválasztásának szempontjai |
371 |
Borászati felkészülkés a szüretre |
373 |
A szüret |
374 |
A fehér bor készítése |
375 |
A zúzás és a bogyózás |
375 |
A cefre kezelése |
375 |
A színmust elválasztása |
377 |
A sajtolás |
377 |
A must ülepítése |
378 |
Mustfokolás |
379 |
A must javítása |
381 |
A must fajélesztős beoltása |
382 |
Az erjedés irányítása |
384 |
Az erjedési hőmérséklet szabályozása |
384 |
A szén-dioxid és elvezetése |
385 |
Utóerjesztés kotyogóval |
386 |
Továbberjesztés |
387 |
Újraerjesztés |
388 |
Illatos fehér borok (bukéborok) készítése |
388 |
Borkészítés túlérett szőlőből |
389 |
Borkészítés penészes szőlőből |
390 |
A vörös, a siller- és a rozébor készítése |
391 |
Így készül a vörös bor |
391 |
A sillerbor készítése |
393 |
A rozébor készítése |
393 |
A törkölybor vagy csiger készítése |
394 |
Az újbor kezelése és javítása |
395 |
Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bér érése |
395 |
Amint a bor megtisztul, következik a fejtés |
397 |
Az 1. fejtés |
397 |
A 2. és a 3. fejtés |
401 |
A kénezés kedvező a bor fejlődésére |
401 |
A nehezen tisztuló borokat derítsük |
402 |
Derítés után némelykor ajánlatos a szűrés |
405 |
A bor javítása házasítással |
406 |
A savtartalom szabályozása |
408 |
Savcsökkentés |
408 |
Savnövelés |
409 |
A szín és az íz javítása |
409 |
Édes borok készítése utólagos édesítéssel |
411 |
A must tartosítása |
412 |
A bor tárolása és érése |
413 |
A fahordók állandó karbantartást igényelnek |
414 |
Új hordók előkészítése |
414 |
Üres hordók gondozása |
415 |
Hibás hordók rendbehozatala |
416 |
Kis mennyiségű bor tárolására valók az üvegballonok, üvegedények |
416 |
Indokolt az óvatosság a műanyag edények használatakor |
417 |
A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük |
418 |
A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák |
418 |
Virágosodás |
418 |
Ecetesedés |
419 |
Tejsavas erjedés |
419 |
Barnatörés |
419 |
Nyúlósodás |
419 |
Kén-hidrogénszag |
419 |
Egéríz |
419 |
Keseredés |
419 |
Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések |
420 |
Borok gyümölcsből |
421 |
Meggybor készítése |
422 |
Ribiszkebor készítése |
423 |
Almabor készítése |
423 |
A pálinkafőzés alapanyagairól |
425 |
A gyümölcs cefrézése |
425 |
Erjesztett szőlőtörköly készítése |
426 |
A borseprő is felhasználható |
426 |
A bor és a gasztronómia |
427 |
Kertbarátnaptár (Botta Dénes) |
430 |
Más hasznos tudnivalók |
441 |
Komposztkészítés |
441 |
A szélerősség megkülönböztetése |
442 |
A talajok hasznos vízkészletének becslése |
443 |
A természet hőmérői |
443 |
A természet órája |
444 |
Élőlények haladási sebessége |
445 |
Élőlények élettartama |
445 |
Befejezésül valamit a biológiai kertművelésről (Seléndy Szabolcs és Zatykó Lajos) |
446 |
Növénynevek mutatója |
453 |