Előszó
|
5
|
A szarvasfélék kialakulása és elterjedése (Bálint Tibor, dr. Sugár László)
|
7
|
A szarvasfélék kialakulása
|
7
|
A gímszarvas fajkomplex elterjedése
|
9
|
Első csoport
|
9
|
Második csoport
|
10
|
Harmadik csoport
|
11
|
A mondák és regék világa (Bálint Tibor)
|
12
|
Az ősi népek szarvaskultusza
|
12
|
Magyar szarvaslegendák
|
13
|
A szarvas mai elterjedése (Bálint Tibor)
|
15
|
Szarvasok a földtekén
|
15
|
Szarvasok a Kárpát-medencében
|
17
|
A szarvas előfordulása hazánkban
|
18
|
Szarvasfajták
|
20
|
A szarvas általános jellemzése (dr. Sugár László, Bálint Tibor, Páll Endre)
|
25
|
Külső megjelenés, testalkat
|
25
|
Testméretek
|
25
|
A köztakaró és függelékei
|
28
|
Bőr
|
28
|
Bőr alatti kötőszövet
|
28
|
A köztakaróba és a bőrbe ágyazott mirigyek
|
28
|
Szőr
|
29
|
A végtagok szaruképletei (a csülök)
|
30
|
Az agancs
|
30
|
Szervrendszerek
|
31
|
Csontváz
|
31
|
Fogazat
|
31
|
Izomrendszer
|
32
|
Emésztőrendszer
|
33
|
Légzési rendszer
|
35
|
Keringési rendszer
|
35
|
Nyirokrendszer
|
36
|
Kiválasztórendszer
|
36
|
A szaporodás szervei
|
37
|
Idegrendszer
|
38
|
Érzékszervek
|
38
|
A szarvas hangja
|
43
|
A szarvas nyoma
|
44
|
Járás
|
44
|
Lábnyomok
|
44
|
A hullaték és egyéb jelek
|
45
|
A szarvas élettartama
|
45
|
Az agancs (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre, dr. Sugár László)
|
46
|
Az agancs fejlődése
|
46
|
Az agancs éves fejlődése
|
46
|
Az agancs fejlődése a korral
|
48
|
Az agancs részei és jellemzői
|
51
|
Szár
|
51
|
Rózsa (koszorú)
|
52
|
Ágak
|
52
|
Korona
|
53
|
Szín, gyöngyözöttség, erezet
|
53
|
Tömeg, sűrűség
|
54
|
Agancsformák
|
54
|
Agancsfejlesztés
|
55
|
A szarvas magatartása (Páll Endre, dr. Sugár László)
|
58
|
Trületkisajátító magatartás
|
58
|
Otthonterület
|
58
|
Aktivitás
|
59
|
Éves ritmus
|
60
|
Napi ritmus
|
60
|
Váltás, vándorlás
|
61
|
Társas magatartás
|
63
|
Csapatképzés
|
63
|
Kiközösítés
|
70
|
Magatartás egyéb állatfajokkal
|
71
|
A magatartás formái
|
72
|
Támadás
|
72
|
Védekezés
|
73
|
Játék
|
74
|
Testápolás
|
75
|
A szarvas táplálkozása (dr. Sugár László, Páll Endre)
|
77
|
Táplálék-összetevők
|
78
|
A legfontosabb tápanyagok
|
79
|
Kondícióvizsgálat
|
80
|
Táplálékok
|
81
|
Élelemkeresés
|
82
|
A táplálkozás módja
|
82
|
A táplálkozás időszaka
|
83
|
Pihenés, kérődzés
|
84
|
Szaporodásbiológia (Páll Endre, dr. Sugár László)
|
85
|
A párzás időszaka
|
85
|
A bőgés
|
86
|
Verekedés
|
88
|
Bőgőhely
|
89
|
Ivarérés
|
90
|
Párválasztás, párzás
|
90
|
Vemhesség
|
91
|
Ellés, borjazás
|
93
|
Szopás, szoptatás
|
93
|
Borjúnevelés
|
94
|
A borjú növekedése és fejlődése
|
96
|
A szarvas betegségei, sérülései és mortalitása (dr. Sugár László)
|
98
|
Egészség és betegség
|
98
|
Fertőzöttség és betegség
|
99
|
A betegség hatása a szaqrvas szervezetére
|
100
|
A szarvas fontosabb betegségei
|
100
|
Anyagforgalmi betegségek
|
100
|
Toxikus eredetű megbetegedés
|
102
|
Vírusos betegségek
|
102
|
Baktériumos betegségek
|
103
|
Paraziták okozta betegségek
|
105
|
Sérülések
|
105
|
A szarvas gondozása (dr. Fatalin Gyula, dr. Sugár László, Bálint Tibor)
|
106
|
A szarvas és környezete
|
106
|
A gondozás és a gazdálkodás fogalma
|
107
|
A gazdálkodás célja
|
108
|
A táji szarvasgazdálkodás alapjai
|
109
|
A szarvaspopuláció változásai
|
110
|
A populáció létszáma
|
110
|
A populáció sűrűsége
|
111
|
A populáció létszámváltozásai
|
111
|
A populáció ivararánya
|
112
|
A populáció kormegoszlása
|
112
|
Állományszabályozás
|
112
|
A törzsállomány
|
113
|
Szaporodási együttható
|
113
|
Az ivararány
|
114
|
A kormegoszlás
|
115
|
Az állományszabályozás általános elvei
|
115
|
Hústermelési modell
|
116
|
Átlagos minőségű trófeát termelő modell
|
117
|
Kimagasló minőségű trófeát termelő modell
|
119
|
Az optimális állomány-összetétel modellje
|
120
|
Összefoglalás
|
122
|
Kilövési terv és nyilvántartás
|
123
|
A vérfrissítés és hatása
|
124
|
Zárva tartás
|
125
|
Kerítések
|
125
|
Vadaskertek
|
125
|
Befogók
|
127
|
A szarvas kiegészítő takarmányozása
|
128
|
Vadföldek
|
129
|
Etetés
|
131
|
Víz, só
|
132
|
Ökonómiai értékelés
|
132
|
Károsítás és kárelhárítás
|
132
|
A szarvas vadászata (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre)
|
138
|
A vadászterület
|
138
|
A terület feltártsága
|
138
|
Vadászati berendezések, személyzet
|
139
|
Magasles
|
139
|
Cserkészút
|
141
|
Etető
|
141
|
Sózó
|
142
|
Dagonya
|
143
|
Vadászház
|
143
|
Szállítóeszközök
|
144
|
Szakszemélyzet
|
145
|
A vadász öltözködése, felszerelése
|
146
|
Vadászati módok
|
146
|
Cserkészés
|
146
|
Les
|
147
|
Terelés
|
147
|
Barkácsolás
|
148
|
Vegyes vadászati módok
|
149
|
Évszakonkénti vadászati módok
|
150
|
Szarvasbőgés
|
150
|
Szarvashívók
|
152
|
Az élő szarvas korának meghatározása
|
154
|
Selejtezés
|
156
|
Általános selejtezési irányelvek
|
157
|
A minőségi selejtezés irányelvei
|
161
|
Mikor lőjük a szarvasbikát?
|
168
|
A sutavad lelövése, selejtezése
|
169
|
A selejtezés értékelése
|
173
|
A lövés és a találat jelzése
|
174
|
A jelzés
|
174
|
Sebzés, utánkeresés
|
176
|
Zsigerelés és a lőtt szarvas kezelése
|
178
|
A lőtt szarvas korának megállapítása
|
180
|
Kormeghatározás a fogévgyűrűk alapján
|
180
|
Kormeghatározás a fogkopás alapján
|
180
|
A kormeghatározás egyéb módszerei
|
181
|
Kormeghatározás a hullott agancs alapján
|
184
|
Trófeabírálat
|
184
|
A Nadler-képlet
|
184
|
A nemzetközi képlet
|
186
|
Az agancs mérése
|
187
|
A rendellenesen fejlődött agancsok mérése
|
190
|
Agancstörzskönyv, a pontozások értékelése
|
191
|
A trófea kikészítése
|
192
|
Montírozás
|
194
|
A trófeák fényképezése
|
194
|
Vendégvadásztatás
|
195
|
A magyar szarvas jelene és jövője (dr. Fatalin Gyula, Páll Endre)
|
199
|
Irodalom
|
208
|