Előszó |
5 |
A szőlőtőke részei |
9 |
A gyökérzet |
9 |
Felépítése, működése és fejlődése |
10 |
A törzs és a hajtásrendszer |
10 |
Fás részek |
10 |
Hajtás és oldalszervei |
13 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei |
19 |
A hőmérsékleti viszonyok |
19 |
A domborzat és a terület fekvése |
20 |
A talaj |
20 |
A termőréteg vastagsága |
20 |
Termékenysége |
21 |
Vízellátottsága |
21 |
Fizikai szerkezete |
21 |
A szőlő szaporításának módjai |
23 |
A szaporítóanyag előállítása |
23 |
Európai (hazai) vessző |
24 |
Alanyvessző |
26 |
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással |
26 |
Fás oltványok készítése és gyökereztetése |
31 |
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig |
36 |
Vermelés szabadban |
37 |
Vermelés fedett helyen |
37 |
A szőlő telepítése |
39 |
A telepítés előkészítése |
39 |
Területkiválasztás |
40 |
Művelési és ültetési formák meghatározása |
42 |
Szőlőfajta kiválasztása |
44 |
Szaporítóanyag megválasztása |
46 |
A talaj előkészítése telepítésre |
46 |
Talaj gyomtalanítása |
48 |
Talajfáradtság megszüntetése |
48 |
Talaj alap- vagy indítótrágyázása |
48 |
Talaj mélyforgatása |
49 |
A telepítés végrehajtása |
50 |
Ültetés mélysége |
51 |
Sorok és tőkehelyek kijelölése |
51 |
Szaporítóanyag előkészítése telepítésre |
51 |
Ültetés módjai |
53 |
A szőlő támberendezése |
56 |
Karótámasz |
57 |
Huzalos támasz |
57 |
Új telepítésű szőlők gondozása |
59 |
Első év munkái |
59 |
Második év munkái |
61 |
A termő szőlő munkái |
62 |
A metszés |
62 |
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe |
63 |
Rügyek termékenysége |
66 |
Fiatal tőke alakító metszése |
67 |
Alacsony művelés |
68 |
Középmagas szintű művelés |
73 |
Magas művelés |
78 |
Termő szőlő metszésmódjai és metszése |
81 |
Metszésmód megválasztásának irányelvei |
88 |
Metszés ideje |
89 |
A termés megtervezése metszéskor |
90 |
A metszés gyakorlati munkája |
90 |
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése |
93 |
Metszés járulékos munkái |
94 |
Az elpusztult tőkék pótlása |
97 |
Tőkepótló bujtás |
98 |
Döntés |
100 |
Zöldoltás |
102 |
A talajmunkák |
107 |
Szőlőfedés (takarás) |
107 |
Nyitás |
108 |
Kapálás |
109 |
Vegyszeres gyomirtás |
110 |
A hajtásválogatás |
111 |
A kötözés |
111 |
A hónaljazás |
113 |
A csonkázás (tetejezés) |
113 |
A trágyázás és tápanyagvisszapótlás |
115 |
Trágyázás célja és jelentősége |
115 |
A tápanyagok szerepe és hatása |
115 |
Szerves trágyák |
117 |
Műtrágyák |
120 |
A trágyázás alapelvei |
120 |
A hagyományos trágyázás irányelvei |
128 |
A trágyázás módja és ideje |
129 |
Levéltrágyázás |
131 |
A szőlő növényvédelme |
133 |
Gombás betegségek |
133 |
Peronoszpóra |
133 |
Lisztharmat |
140 |
Szőlőorbánc |
141 |
Fakórothadás |
141 |
Szürkerothadás |
142 |
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek |
143 |
Rovarkártevők |
144 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) |
144 |
Szőlőmoly |
144 |
Szőlőilonca |
145 |
Kendermagbogár |
146 |
Cserebogárpajor |
146 |
Darazsak |
147 |
Ritkábban károsító rovarok |
148 |
Élettani elváltozások |
149 |
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) |
149 |
A szőlőfürt kocsánybénulása |
150 |
Időjárás okozta elváltozások |
150 |
Tavaszi fagykár |
150 |
Napperzselés |
152 |
Jégverés |
152 |
Kipállás |
152 |
Permetezési menetrend |
152 |
A védekezőszerek ismertetése |
154 |
Gombaölő szerek |
156 |
Gombaölő porozószerek |
156 |
Rovarölő szerek |
157 |
A permetezőszerek keverhetősége |
158 |
Permetező- és porozógépek |
158 |
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra |
160 |
Az átállítás indokai és előnyei |
160 |
A szőlősorok szélesítése |
161 |
Átállítás korszerűbb művelésmódokra |
161 |
A tőkeátoltás módszerei |
163 |
Zöldre fásoltás |
163 |
Oltás gyökérnyakba |
165 |
Oltás gyökértörzsbe |
167 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei |
169 |
Leromlás okának kivizsgálása |
169 |
Tőkék felerősítése trágyázással |
170 |
Tőkefej rendbehozása |
171 |
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása |
173 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből |
175 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése |
176 |
A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek |
176 |
Házikerti lugasművelés |
182 |
A lugas helyének kijelölése |
183 |
A fajta kiválasztása |
185 |
Az ültetés |
188 |
A lugas támaszberendezései |
190 |
Alkalmazkodó formák |
190 |
Díszítő formák |
193 |
Házikerti formák |
193 |
A támaszberendezések anyaga |
197 |
Lugasformák és alakító metszésük |
198 |
Füzérlugasok |
199 |
Kordonlugasok |
200 |
Szárnyas lugasok |
204 |
Kombinációs tetőlugasok |
206 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai |
209 |
A termőlugas metszése |
211 |
A lugas hajtásainak kezelése |
213 |
Hajtásválogatás |
213 |
Kötözés |
215 |
Hónaljazás |
216 |
Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) |
217 |
A lugas növényvédelme |
217 |
A termést szabályozó eljárások |
218 |
Termőhajtások csúcsának lecsípése |
218 |
Mesterséges pótbeporzás |
218 |
Fürt- és bogyóritkítás |
219 |
Gyűrűzés |
220 |
Levelek ritkítása |
220 |
Vegyszeres kezelés |
221 |
A trágyázás és az öntözés |
221 |
A lugastőkék téli fagyvédelme |
223 |
A szüreti idő meghosszabbítása |
224 |
A szőlő téli eltartása |
225 |
A szőlőfajták ismertetése |
229 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták |
232 |
Bouvier |
232 |
Ottonel muskotály (Muscat ottonel) |
232 |
Rizlingszilváni |
233 |
Leányka |
233 |
Piros tramini |
233 |
Zöld veltelini |
233 |
Olasz rizling |
234 |
Furmint |
234 |
Hárslevelű |
235 |
Fehér tömegborszőlő-fajták |
235 |
Ezerjó |
235 |
Piros szlankamenka |
236 |
Pozsonyi fehér |
236 |
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér) |
236 |
Kövidinka |
237 |
Vörösborszőlő-fajták |
237 |
Oportó |
237 |
Kékfrankos |
238 |
Kadarka |
238 |
Csemegeszőlő-fajták |
238 |
Csabagyöngye |
239 |
Favorit |
239 |
Irsai Olivér |
239 |
Szőlőskertek királynője muskotály |
240 |
Pannónia kincse |
241 |
Gloria Hungariae |
241 |
Saszla-félék |
241 |
Attila |
242 |
Afuz Ali |
243 |
Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták |
243 |
Piros delaware |
244 |
Fehér delaware |
244 |
Noah |
244 |
Izabella |
244 |
Othello |
244 |
Mellékízmentes ellenálló fajták |
245 |
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) |
245 |
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták |
245 |
Fehérborszőlő-fajták |
245 |
Ezerfürtű |
245 |
Jubileum 75 |
246 |
Zenit |
246 |
Vörösborszőlő-fajta |
246 |
Magyar frankos |
246 |
Festőborszőlő-fajták |
246 |
Bíborkadarka |
246 |
Kurucvér |
247 |
Kármin |
247 |
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták |
247 |
Zalagyöngye |
247 |
Kunbarát |
248 |
Kunleány |
248 |
Alanyfajták |
248 |
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése |
249 |
A BOR |
|
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók |
263 |
A pince |
263 |
Borkezelési eszközök |
263 |
A boroshordók |
264 |
Üres hordók gondozása |
265 |
Új hordó előkészítése |
266 |
Vörösboros hordók színtelenítése |
267 |
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala |
267 |
Az üvegballonok |
268 |
A műanyagedények |
268 |
A szüret és a szőlő feldolgozása |
270 |
A szőlő érése és a szüret ideje |
270 |
A szőlőfürt és részei |
271 |
A feldolgozás előkészületei |
272 |
A szőlő zúzása és sajtolása |
272 |
A fehér bor készítése |
272 |
Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt |
272 |
Must erjesztése |
274 |
A vörös és a sillerbor készítése |
277 |
A must cukortartalmának mérése (fokolása) |
279 |
Az új borok édességének megtartása |
280 |
A must tartósítása |
280 |
A töményített (sűrített) must készítése |
281 |
A must javítása |
281 |
A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése |
281 |
Borecet készítése |
284 |
A szőlőtörköly felhasználása |
284 |
A bor kezelése |
286 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése |
286 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük |
287 |
Az alkoholtartalom meghatározása |
288 |
Az egyszerű borkezelés műveletei |
290 |
Töltögetés |
291 |
Fejtés |
292 |
Kénezés |
295 |
A borok házasítása |
297 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása |
298 |
Savcsökkentés (savtompítás) |
298 |
Savpótlás |
299 |
Újraerjesztés |
299 |
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel |
300 |
Színtelenítés |
300 |
Színjavítás |
300 |
A derítés |
301 |
Zselatin-csersav derítés |
301 |
A szűrés |
303 |
Borbetegségek |
305 |
Virágosodás |
305 |
Ecetesedés |
305 |
Tejsavas (mannitos) erjedés |
306 |
Barnatörés |
306 |
Nyúlósodás |
307 |
Záptojásszag |
308 |
Borhibák |
308 |
Penészíz és dohosság |
308 |
Feketetörés |
308 |
Egyéb borhibák |
308 |
Hasznos tudnivalók |
|
A bor az ember életében |
313 |
Hogyan tálaljuk a bort? |
314 |
Magyarország szőlőterülete és - termése 1975-ben |
315 |
Területszámítás |
316 |
Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra |
317 |
100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége |
317 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben |
318 |
Borszőlőfajták érési ideje |
319 |
Csemegeszőlő fajták érési ideje |
321 |
Borospince levegőjének páratartalma |
322 |
A huzal hossza és súlya |
322 |
Különböző minőségű rönkök súlya |
322 |
Adatok hasított karó készítéséhez |
323 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben |
323 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez |
324 |
Permetlészükséglet hektáronként |
324 |
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége |
325 |
A must alkotórészei |
325 |
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége |
326 |
A bor alkotórészei |
326 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra |
326 |
Egyéb adatok még a borról |
327 |
Borseprő-seprőnyeredék |
327 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége |
328 |
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya |
328 |
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége |
328 |
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete |
329 |
Kénezés |
329 |
Üres hordók kénezése |
329 |
Boroshordók fontosabb adatai |
330 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel |
331 |
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel |
331 |
Gyors hordómérő táblázat |
332 |
A szőlőtermesztők munkanaptára |
333 |
Január-február |
333 |
Március |
334 |
Április |
334 |
Május |
335 |
Június |
336 |
Július |
337 |
Augusztus |
337 |
Szeptember |
338 |
Október |
339 |
November |
339 |
December |
340 |
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok |
341 |
Továbbképzéshez ajánlott irodalom |
343 |
Szőlő |
343 |
Bor |
343 |