Tartalom
Általános takarmányozási ismeretek
1. A takarmányok kémiai összetétele 9
1.1. A takarmányok víztartalma 9
1.2. A takarmányok szárazanyag-tartalma 10
1.2.1. Nitrogéntartalmú anyagok 10
1.2.1.1. A fehérjék és szerepük a takarmányozásban 10
1.2.1.2. Az amidok takarmányozási szerepe 13
1.2.2. A takarmány nitrogénmentes anyagai 15
1.2.2.1. A zsírok szerepe a takarmányozásban 15
1.2.2.2. A takarmány nitrogénmentes kivonható anyagai 17
1.2.2.3. A takarmány nyersrosttartalma 18
1.2.3. A takarmány egyéb szerves anyagai 20
1.2.3.1. A vitaminok 21
* Zsírban oldódó vitaminok 21
* Vízben oldódó vitaminok 25
1.2.3.2. A takarmány káros hatású (antinutritív) anyagai 28
1.2.4. A takarmány ásványi anyagai 32
1.2.4.1. Az ásványianyag-ellátás általános szabályai 33
1.2.4.2. Makroelemek 34
1.2.4.3. Mikroelemek 37
2. A gazdasági állatok emésztése 42
2.1. Az együregű gyomrú (monogasztrikus) állatok emésztőrendszerének felépítése és működése 42
2.2. A kérődzők emésztőrendszerének felépítése és működése 45
2.3. A szopós állatok emésztése 49
3. A takarmányok táplálóértékének mérése 51
3.1. A takarmány energiájának sorsa az állati szervezetben 51
3.2. Hazánkban használatos takarmányegységek 53
4. Takarmányismeret 59
4.1. Zöldtakarmányok 59
4.1.1. A legelő 60
4.1.1.1. A legelő jelentősége 61
4.1.1.2. Legelőtípusok 61
* Állandó legelők 61
* Alkalmi legelők 61
4.1.1.3. Az állatfajok legelővel szembeni igényei 63
4.1.1.4. Felkészülés a legeltetésre 63
4.1.1.5. Legeltetési eljárások 64
4.1.2. Szántóföldi zöldtakarmányok 65
4.1.2.1. Fűféle zöldtakarmányok 65
4.1.2.2. Pillangós virágú zöldtakarmányok 67
* Lucernafélék 67
* Herefélék 67
* Egyéb pillangós virágúak 68
4.1.2.3. Keverék zöldtakarmányok 69
* Őszi keverékek 69
* Tavaszi keverékek 69
4.1.2.4. Leveles és egyéb zöldtakarmányok 70
4.2. Gyökér- és gumós takarmányok 71
4.3. Silózott takarmányok 73
4.4. Szénák 75
4.4.1. Fűszénák 76
4.4.2. Pillangós virágú növények szénái 76
4.4.3. Keverék zöldtakarmányok szénái 77
4.4.4. Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek 77
4.4.4.1. Szénalisztek 77
4.4.4.2. Forró levegővel szárított zöldlisztek 78
4.5. Szalmák 79
4.5.1. Fűfélék szalmái 79
4.5.2. Hüvelyesek szalmája 81
4.6. Magvak 81
4.6.1. Gabonamagvak 81
4.6.2. Hüvelyes magvak 84
4.6.3. Olajos magvak 86
4.7. Élelmiszer-ipari melléktermékek 87
4.7.1. Olajipari melléktermékek 88
4.7.2. Malomipari melléktermékek 90
4.7.3. Cukoripari melléktermékek 91
4.7.4. Sörgyári melléktermékek 91
4.7.5. Szeszgyári melléktermékek 92
4.7.6. Keményítőgyári melléktermékek 93
4.7.7. Konzervgyári melléktermékek 93
4.8. Állati eredetű takarmányok 94
4.8.1. Tejfeldolgozási melléktermékek 95
4.8.2. Húsipari melléktermékek 96
4.8.3. Hal és halfeldolgozási melléktermékek 96
4.8.4. Egyéb állati eredetű takarmányok 97
4.9. Takarmánykiegészítő anyagok 97
4.9.1. Hozamfokozók 97
* Antibiotikumok és probiotikumok 97
* Rézszulfát 98
* Szerves savak 99
* Enzimkészítmények 99
* A bendő működésére ható anyagok 99
4.9.2. Egyéb takarmánykiegészítő anyagok 99
I NPN-anyagok 99
* Ipari úton előállított aminosavak 100
* Ásványianyag-kiegészítők 100
* színezőanyagok 100
* Íz- és aromaanyagok 100
* Antioxidánsok 100
* Emulgeáló anyagok 100
* Pelletkötő anyagok 100
* Felületaktív anyagok 101
* Vitaminok és mikroelemek 101
5. A takarmányok tartósítása 102
5.1. A takarmányok tartósítása erjesztéssel 102
5.1.1. A silózás alatt lejátszódó folyamatok 102
5.1.2. A sikeres erjesztést befolyásoló tényezők 104
5.1.3. A takarmányok csoportosítása erjeszthetőségük alapján 106
5.1.4. A közepesen és a nehezen erjeszthető takarmányok silózása 107
5.1.4.1. Fonnyasztott takarmányok silózása 108
5.1.4.2. Silózás adalékanyagokkal 109
* A tejsavtermelő baktériumok tevékenységét serkentő adalékok 110
* Káros mikrobák működését gátló adalékok 112
5.1.5. Silótípusok 114
5.1.5.1. Ideiglenes silók 114
5.1.5.2. Állandó silók 115
* Falközi silók 115
* Toronysilók 115
5.1.6. A silózás alapszabályai 116
5.1.7. A szemes kukorica tartósítása erjesztéssel 117
5.2. A takarmányok tartósítása szárítással 119
5.2.1. A szénakészítés 119
5.2.1.1. Szénakészítés renden 119
5.2.1.2. Szellőztetéses szénaszárítás 121
5.2.1.3. Forró levegős gyorsszárítás 123
5.2.2. Szemestakarmányok szárítása 124
6. A takarmányok előkészítése etetésre 125
6.1. Darálás 125
6.2. Szecskázás és szeletelés 126
6.3. Pépesítés 126
6.4. Pácolás 126
6.5. Hőkezelés i 127
6.6. Granulálás 128
6.7. Egyéb előkészítő eljárások 129
7. A gazdasági állatok vízigénye 130
Háziállataink takarmányozása 131
8. Sertések takarmányozása 133
8.1. A kocák takarmányozás a 133
8.1.1. Az üres kocák takarmányozása 133
8.1.2. Vemhes kocák takarmányozása 135
* Vemhes kocák takarmányozása a vemhesség 90. napjáig 135
* Vemhes kocák takarmányozása a vemhesség 90. napja után 138
8.1.3. Szoptató kocák takarmányozása 139
8.1.4. A kocák gyakorlati takarmányozása 140
* A kocák takarmányozása kizárólag abraktakarmánnyal 141
* A kocák takarmányozása kombinált etetéssel 149
8.2. A malacok takarmányozása 151
8.3. A tenyészsüldők takarmányozása 159
8.3.1. Tenyészkocasüldők takarmányozása 159
8.3.2. Tenyészkan süldők takarmányozása 162
8.4. Tenyészkanok takarmányozása 162
8.5. Sertéshizlalás 163
8.5.1. Hizlalási típusok 165
8.5.1.1. Tőkesertés-hizlalás 165
8.5.1.2. Öreg sertések hizlalása 166
8.5.1.3. Középnehéz ipari sertés előállítása 166
8.5.2. Hízósertések takarmányozása 166
8.5.2.1. Tőkesertés-hizlalás 166
* Tőkesertés hizlalás kizárólag abraktakarmányokkal 167
* Sertéshizlalás kombinált takarmányadag etetésével 171
8.5.2.2. Takarmányozás öreg sertések hizlalásakor 175
8.5.2.3. A középnehéz ipari sertések takarmányozása 175
8.5.3. Etetési módok a sertéshizlalásban 176
8.5.4. A takarmányozás hatása a vágott áru minőségére 179
9. Baromfifajok takarmányozása 181
9.1. A tyúk takarmányozása 181
9.1.1. A húscsirkék takarmányozása 181
9.1.1.1. A húscsirkék táplálóanyag-szükséglete 181
9.1.1.2. A húscsirkék gyakorlati takarmányozása 183
9.1.1.3. A takarmányozása hatása a vágott áru minőségére 187
9.1.2. Tenyésznövendékek takarmányozása 187
9.1.3. Tojóhibrid-növendékek takarmányozása 192
9.1.4. Tojótyúkok takarmányozása 192
9.1.4.1. Tojótyúkok táplálóanyag-szükséglete 192
9.1.4.2. Árutojást és tenyésztojást termelő tyúkok gyakorlati takarmányozása 195
9.1.4.3. A takarmányozás hatása a tojás minőségére 197
9.1.5. A tenyészkakasok takarmányozása 198
9.2. A kacsa takarmányozása 199
9.2.1. A pecsenyekacsák takarmányozása 199
9.2.2. Tenyésznövendékek takarmányozása 203
9.2.3. Tenyészkacsák takarmányozása 204
9.3. A lúd takarmányozása 205
9.3.1. A pecsenyelibák takarmányozása 206
9.3.2. Tenyésznövendékek takarmányozása 207
9.3.3. A tojóludak takarmányozása 209
9.3.4. Lúdhizlalás, libamájtermelés 210
9.4. A pulyka takarmányozása 213
9.4.1. Pulykahizlalás 213
9.4.2. Pulyka tenyésznövendékek takarmányozása 216
9.4.3. Tojópulykák takarmányozása 217
10. Szarvasmarhák takarmányozása 220
10.1. Borjúnevelés 220
10.2. Tenyészüszők takarmányozása 229
10.2.1. A tenyészüszők takarmányozásának alapelvei 229
10.2.2. A tenyészüszők gyakorlati takarmányozása 231
10.3. Tejelő tehenek takarmányozása 234
10.3.1. A tehenek takarmányozása a laktáció időszakában 235
10.3.2. A szárazonálló tehenek takarmányozása 241
10.3.3. A tejelő tehenek gyakorlati takarmányozása 243
10.3.4. A takarmányozása hatása a tej minőségére 249
10.4. Szarvasmarha-hizlalás 250
10.4.1. Borjúhizlalás 251
10.4.2. Növendék bikák hizlalása 252
10.4.3. Üszőhizlalás 257
10.4.4. Selejt tehenek feljavítása 260
10.5. Húshasznú anyatehenek takarmányozása 261
11. A juhok takarmányozása 264
11.1. A juhok legeltetése 264
11.2. Az anyajuhok takarmányozása 266
11.2.1. Az üres anyák takarmányozása 266
11.2.2. A vemhes anyák takarmányozása 268
11.2.3. A tejelő anyajuhok takarmányozása 270
11.3. A szopós bárányok takarmányozása 2 72
11.4. Mesterséges báránynevelés 275
11.5. Bárányhizlalás 276
11.6. A tenyésztésre szánt jerkék takarmányozása 277
11.7. A tenyészkosok takarmányozása 2 79
12. A lovak takarmányozása 280
12.1. A tenyészkancák takarmányozása 281
12.2. A csikók takarmányozása 284
12.3. Az igáslovak takarmányozása 287
13. A házinyúl takarmányozása 289
13.1. A nyúl emésztési sajátosságai 289
13.2. Az anyanyulak takarmányozása 291
13.3. A szopós fiókák takarmányozása 294
13.4. A növendékek takarmányozása 295-355