A Működő Szellem rövid története

Nincs raktáron
A Működő Szellem rövid története
Ken Wilber
A Működő Szellem rövid története
antik (Európa Könyvkiadó), 2003
365 o., kemény kötés, új állapotú antikvár könyv
előjegyezhető
Részletek
Ken Wilber kultikus szerző - lelkes méltatóinak egyike szerint könyvei jelentik azt a gyógyszert, melyre szükségünk van a XXI. században, de nevezték már "a tudat Einsteinjének" is. Koncepciójának egyik legjellemzőbb vonása a nyugati tudomány és a keleti spiritualitás ötvözése, s miközben valóban terítékre kerülnek az embert mindig is foglalkoztató nagy kérdések (ha nem is minden, de legalábbis "a minden" tartalma vagy üressége) - a világ felépítése az atomoktól a kozmikus tudatig, az anyagi-szellemi folyamatok történelmi és személyes dinamikája, a társadalmi változások mozgatórugói, a férfi-nő kapcsolatok változása a történelem folyamán, az emberi psziché fejlődési szakaszai, a lelki patológiák gyökerei, az evolúciós elmélet jelentősége és korátai stb. -, Wilber igen eredeti módon, egyszerre buddhista szemlélettel és a nagy nyugati gondolkodók - Platón, Plótinosz, Kant, Hegel, Schopenhauer, Freuerbach, Russell, Freud és mások - elméleteit átgondolva tárgyalja az emberi szellem útját a kozmikus tudatig, amelyben szubjektum és objektum összeolvad. Ezzel összhangban világítja meg a multikulturalizmus, a posztmodern jelenség és a környezetvédelem kérdéseit is.
Wilber Síkvilágnak nevezi korunk civilizációját, s könyvének nagy kérdése végső soron az: milyen úton-módon egyensúlyozhatjuk ki, tölthetjük meg spirituális tartalommal azt a posztmodern világot, amelyben a szellemiség és a tudomány tragikusan eltávolodott egymástól, s az ember áldatlan küzdelmekre fecsérli erejét?
A párbeszédes formában írt könyv ugyanakkor nem annyira elvont fejtegetéseket tartalmaz: Wilber nagyon is személyesen és gyakran szenvedélyesen szól az olvasókhoz, s igyekszik megosztani vele a magasabb spirituális szint elérésének, a Kozmosszal való összeolvadásnak az örömét.

Ken Wilber 1949-ben született Oklahoma Cityben. Orvostudományt és biokémáit tanult, de egyetemi tanulmányait nem fejezte be: önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. 1977-ben jelent meg első könyve The Spectrum of Consciousness (A tudat spektruma) címen. Azóta húsz könyvet és számos esszét publikált. Ken Wilber a hatvanas években kialakult transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselője. 1995-ben látott napvilágot eddigi fő műve, a Sex, Ecology, Spirituality (Szex, ökológia, szellemiség); az ebben szereplő gondolatokat fejtette ki rövidebben, közérthetőbb formában jelen munkájában, melynek eredeti címe A Brief History of Everthing. Ken Wilber művei világszerte megjelennek, s egyes filozófiai és pszichológiai irányzatok képviselői korunk legjelentősebb gondolkodójának tartják.
Adatok
Cikkszám
470949
Kiegészítő termékek
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!