Balázs Sándor szerk. - Gombatermesztés

Nincs raktáron
Balázs Sándor szerk. - Gombatermesztés
950 Ft
A vásárlás után járó pontok: 19 Ft
Részletek

Az ehető gombákkal - különleges íz- és zamatanyagaik révén - igen változatossá tehetjük étrendünket. Számos régi adat is bizonyítja, hogy fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérjetartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok.
A gomba iránti szükségeltet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek termesztésbe vonásával. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a műben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében.
A könyv második, alaposan átdolgozott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kiforrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánunk nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők eredményes munkájához

Adatok
szerző
Balázs Sándor szerk.
cím
Gombatermesztés
kiadó
Mezőgazdasági Könyvkiadó
kiadási év
1979
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
270
kötés
kemény kötés
ISBN
9632300246
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Cikkszám
657770
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
A gomba jelentősége, a gombatermesztés története (Balázs Sándor) 5
A gomba mint élelem 7
A gombatermesztés gazdasági előnyei 9
A csiperkegomba termesztésének története 11
Egyéb gombák termesztésének története és jelentőségük (Gyurkó Pál) 19
A CSIPERKEGOMBA
Rendszertani helye a növényvilágban (Uzonyiné Látkóczki Adél) 31
Fejlődése és alaktana 32
Környezeti igényei 35
A csiperketermesztés feltételei (Balázs Sándor) 38
Hagyományos termesztőhelyiségek 38
Pince 38
Egyéb gazdasági épületek 41
Növényházak 42
Bányák 43
Táptalajok 43
Trágya 44
Szintetikus komposzt 47
Szaporítóanyagok 50
Trágyacsíra 50
Egyéb csírák 52
Fajták 53
Takaróanyagok 54
A komposztálás célja (Koronczy Imréné) 57
Hagyományos, hőkezelés nélküli komposztálás 60
Komposztálás hőkezeléssel 66
A hagyományos csiperketermesztés 70
Az ágyazás 70
A csírázás 73
A takarás 76
A szedés és az ápolás 81
A növényházi csiperketermesztés (Balázs Sándor) 93
A növényházi termesztés időpontjai 95
Növényi sorrend 95
A főnövény paprika, paradicsom 96
A főnövény uborka 97
A palántanevelő házak és a gomba 98
A növényházi termesztés jellegzetességei 99
A hőmérséklet alakulása 99
A házak előkészítése gombatelepítésre 100
A növényházi komposzt készítése 101
Az ágyazás 104
A csírázás 105
Kezelések 107
Szedés 108
A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre) 111
Felszíni gombatermesztő üzem 111
Felszíni gombatermesztő üzem tervezése 115
Gépi felszerelés, belső berendezés 124
A természtés technológiája 131
A hőkezelés 131
A csírázás 134
A hajtatás 135
A takarás 135
A lappangási idő 136
A termésidő 136
A kiürítés 137
A zsákos csiperkatermesztés 137
Újabb módszerek a csiperketermesztésben 143
A tömegben való hőkezelés ás átszövetés 143
A tömeghőkezelés és átszövetés technológiája 145
Gépi szedés 146
A termesztett csiperke legfontosabb kártevői, betegségei (Tóth György) 148
A csiperke állati kártevői 148
Fonálférgek 148
Ikerszelvényesek 150
Ászkák 150
Atkák 150
Rovarok 153
Kétszárnyúak 154
Csigák és meztelencsigák 154
Egér és patkány 158
A csiperke növényi kártevői (betegségei) 159
Gyomgombák 160
Konkurrens gombák 160
Parazita vírusok, baktériumok és gombák 162
Élettani és környezeti tényezők hatására képződő rendellenes termőtestek 166
A csiperketermesztés gazdaságossága (Koronczy Imre) 167
100 m2 hasznosítása hagyományos gombatermesztéssel 167
1000 m2 hasznosítása felszíni gombatermesztő üzemben 169
LASKAGOMBA
Rendszertani helye, alaktani, élettani és tenyésztulajdonságai (Gyurkó Pál) 175
A tenyésztörzsek kiválasztása és az oltóanyag előállítása 179
Laskagomba-termesztés faanyagon 182
Intenzív termesztési eljárások 187
Az alapanyag előkezelése gőzöléssel 192
Az alapanyag előkezelése merítéssel 195
Az alapanyag előkészítése tömeghőkezeléssel 197
Az alapanyag átszövetése 199
Az átszőtt anyag érlelése 201
A termőre fordítás 202
A laskagomba betegségei és kártevői 212
Néhány tanács a laskagomba üzemi termesztéséhez 215
HARMATGOMBA
Jelentősége, termesztésének feltételei (Balázs Sándor) 219
Termesztőhelyiség 220
Táptalajok 221
Takaróanyagok 222
Szaporítóanyagok, fajták 223
A harmatgomba környezeti igényei 226
Hőigénye 226
Levegőigénye 227
Vízigénye 227
Fényigénye 228
Nyári termesztés 229
A termesztés módja 230
Átteleltetéses termesztés 234
Kombinált termesztés 235
A termesztés gazdaságossága 236
A TERMESZTETT GOMBA VÉDELME
A csiperke védelme (Farkas Károly) 239
Termesztőhelyiségek, berendezkedések és szerszámok fertőtlenítése 239
Növényvédelmi teendők a komposztálóban 242
Védekezés a komposztálás alatt 242
A takaróanyag fertőtlenítése 245
Ágyazás, illetve telepítés előtti védekezés 248
A termő gomba védelme 251
A letermett komposzt eltávolítása 252
Védekezés az alkalmi kártevők ellen 253
Egyéb gombák védelme 255
KÜLÖNLEGES GOMBÁS ÉTELEK
Receptek 259
Irodalom 266