Dobos C. József - Magyar-franczia szakácskönyv (reprint)

Nincs raktáron
Dobos C. József - Magyar-franczia szakácskönyv (reprint)
Részletek

Bizalommal lépek ez egészen új, eredeti, számos képpel és ábrával ellátott művemmel a nyilvánosság elé. A jó hirnév, melyet Ausztria-Magyarország főúri házainál szerencsés voltam kivívni, s melynek évek óta fönálló üzletem is örvend, szolgáljon kezességül a nagyérdemű közönségnek, különösen pedig a bájos magyar gazdasszony oknak, kiknek használatára e szakácskönyv főleg Íratott, szolgáljon mondom kezességül arra nézve, hogy e műben egy szakembernek igazán gyakorlati - sok évi tapasztalat által kipróbált tanácsait és utasításait fogja találni. Korántsem volt szándékom a jelen műben talán valami encyclopedicus inyencz-lexicont adni, nem: főfigyelmemet a jó polgári konyhára irányoztam, melynek számára a gazdasszony itthonn, és könnyű szerrel szerezheti be a szükséges kellékeket. Ízletesen, sőt finoman főzni aránylag kevés költséggel: ez legyen minden háztartás jelszava. Az igyekezet, hogy erre vonatkozólag évek hosszú során át gyűjtött tapasztalataimat közhasznúvá tegyem, továbbá azon körülmény, hogy ilynemű, teljesen jónak és, gyakorlatinak mondható szakácskönyv nálunk még hiányzik: ezek adták az ösztönt jelen művem megírására. A fönebbiekkel azonban korántsem akarom azt mondani, mintha a magasabb, finomabb franczia konyhát teljesen figyelmen kivül hagynám művemben. Ellenkezőleg minden tekintetben hű akarok maradni munkám cziméhez. .

Adatok
szerző
Dobos C. József
cím
Magyar-franczia szakácskönyv
alcím
Nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban
kiadó
Állami Könyvterjesztő Vállalat
kiadási év
1984
oldalszám
974
kötés
kemény kötés
ISBN
963-02-2995-1
sorozatcím
Reprint
kiegészítő információk
A Mehner Vilmos kiadásában 1881-ben megjelent könyv reprintje. 400 fekete-fehér és színes képpel illusztrálva.
Cikkszám
887905
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

 

Előszó

5

Bevezetés

7

A szakácsművészet rövid története

9

Borító-formák rajza

12

Konyha és konyha-edények

13

Formák rajza

14

Konyha-eszközök rajza

16

A sültekről és sütésről általában

17

Műkifejezések a szakács művészetében

19

Créme- és szulcz-formák rajza

20

Konyha-edények műneve

24

Fűszerek és konyha-növények

26

A húslevesről

39

A húskivonatról

144

A mártásokról

151

A marinadeokról

191

A pürékről

195

A töltelékekről

201

A kis ragout-ról

208

A kis ragoutokról

215

Rendkívüli meleg ételek (Assiettek)

225

A marhahúsról

244

A borjúról

265

Az ürüről

299

A bárányról

314

A sertésről

326

A vaddisznóról

347

A szarvasról

352

Az őzről

358

A zergéről

368

A nyúlról

371

A tengeri nyúlról

385

A fajdról

392

A nyirfajdról

395

A császármadárról

397

A hófajdról

399

A fáczánról

400

A fogoly- és szürke-fogolyról

412

Az erdei szalonkáról

422

A mocsárszalonkáról

427

A fenyőmadárról

428

A fürjről

434

A pacsirtáról

438

A sármányról

442

A pulykáról

450

A kappanról

464

A csibéről

482

A galambról

502

A vadkacsáról

508

A vadlúdról

510

A szelíd kacsáról

512

A libáról

517

A halról

526

A galóczáról

534

A pisztrángról

534

A pontyról

540

A csukáról

543

Az angolnáról

546

A menyhalról

549

A sügérről

550

A süllőről

552

A gadóczról

555

A harcsáról

557

A heringről

558

A szardelláról és szárdiniáról

559

A tokról, söregről és vizáról

560

A dorsgadóczról

562

A káviárról

562

Magyar konyha

563

A rákról

567

A békáról

571

Az osztrigáról, kagylóról és csigáról

573

A meleg pástétomról

576

A főzelékről

605

A spenótról

616

Az endiviáról

619

A sóskáról

620

A sárgarépáról

621

A zöld babról

623

Spárga vagy nyulárnyékról

624

A komló-indáról

625

A skorzonera, fekete gyökér vagy téli spárgáról

626

Az árticsókáról

627

A kardonról

630

A zöld borsóról

631

A macedoine, chartreuse, és más tészta bordürökről

632

A szarvasgombáról

641

Magyar konyha

643

A salátáról

654

A tojás-ételekről

662

A zsirtalapról

669

A tálak diszitéséről és bordürökről

671

A tésztákról általában

671

A charlotteokról

737

A sütött tésztáról

747

Az angol crémekről

793

A tiszta édes szulczokról

810

A czukorsüteményekről

821

A különböző tésztákról

830

A tortákról

833

A tejes fagylaltokról

857

A compotokról

867

A meleg italokról

881

Az elrakott zöldségről

888

Borjuczomb

892

Az étlap készítéséről

898

A villásreggeliről

908

Esteli

910

A buffetekről

911

Az italokról

914

A gyermek táplálkozásáról

916

Az étkek tulajdonságairól

918

Diatetikai szabályok

918

Függelék

A háztartásban tudni valók

921

Az asztal-terítésről és fölszolgálásról

929