Előszó |
5 |
Vadon termő gombák |
9 |
Az étkezésre alkalmas erdei gombák felismerése, gyűjtése és hasznosítása |
11 |
Lila perszke |
12 |
Fenyőpereszke |
12 |
Kékhátú galambgomba |
13 |
Dióízű galambgomba |
13 |
Ízletes nagy galambgomba |
13 |
Szürke tölcsérgomba |
14 |
Trombitagomba |
14 |
Vörösbarna fülőke |
15 |
Gyapjas tintagomba |
15 |
Sárga gerebengomba |
15 |
Barna gyűrűstinóru |
16 |
Fenyőtinóru |
16 |
Sárga korallgomba |
17 |
Nyári szarvasgomba |
17 |
Csengettyűgomba |
17 |
Ízletes tőkegomba |
18 |
Erdőszéli csiperke |
18 |
Kerti csiperke |
19 |
Tarlógomba |
19 |
Tavaszi tőkegomba |
20 |
Vargánya |
20 |
Királyvargánya |
21 |
Kucsmagomba |
21 |
Császárgomba |
22 |
Nagy őzlábgomba |
22 |
Gyűrűs tölcsérgomba |
23 |
Sárga rókagomba |
23 |
Májusi pereszke |
24 |
Mezei szegfűgomba |
25 |
Édesnyelű tinóru |
25 |
Késői laskagomba |
26 |
Rózsás korallgomba |
26 |
Bimbós pöffeteg |
27 |
Ördögszerkégomba |
27 |
Téli fülőke |
28 |
Keserűgomba |
28 |
A gombák tápanyag-összetétele |
29 |
A gombák fehérjéi |
29 |
A gombák és a zsírok |
30 |
A gombák szénhidrátjai |
30 |
A gombák vitaminjai |
31 |
A gombák ásványi anyagai |
32 |
A gomba, mint népélelmezési anyag |
35 |
Mi az oka, hogy az ehető gomba kilenctized részét hagyjuk kárba veszni |
36 |
Az ehető és mérgező gombák megkülönböztetése |
37 |
Téves nézetek a mérgező gombákról |
387 |
Mi a teendő akkor, ha mégis bekerül a mérgező gomba az ételbe? |
39 |
Mit kell tenni a gombamérgezés megelőzése érdekében? |
39 |
Gombaételekhez használt fűszerfélék és élelmiszerek |
41 |
Paprika, bors és egyéb fűszerek |
40 |
Zöldségfélék, gyökérnövények |
44 |
a gabonafélékből nyert élelmiszerek |
47 |
Étkezési búzacsíra |
48 |
Étkezési búzakorpa |
48 |
Extrudált szója |
49 |
A bugonya |
50 |
A hüvelyesek |
50 |
A tojás |
51 |
A tej és a tejkészítmények |
51 |
Az élelmiszerek tápértéke |
52 |
A gomba beszerzése és konyhai előkészítése |
63 |
A gomba tárolása |
63 |
A gomba tisztítása |
64 |
A gomba osztályozása és darabolása |
64 |
A gomba tartósítása házilag |
65 |
A gomba szárítása |
65 |
A gomba nedves tartósítása |
66 |
A nedves és sós tartósítási eljárások |
66 |
Erdei gombák sós tartósítása |
67 |
Gomba köménymagos tartósítása |
67 |
Gomba tartósítása zsírban |
67 |
Gomba olajos tartósítása |
68 |
Gomba tartósítása hagymával zsírban |
68 |
A gomba rövid időre történő tartósítása |
68 |
Gombaéletek készítése |
69 |
Gomba felhasználásával készült ételek |
70 |
Levesek, raguk |
70 |
Gombaleves áttörve |
70 |
Gombaleves |
70 |
Gombás velőleves |
71 |
Erdeigomba-leves |
71 |
Kucsmagombaleves |
71 |
Gombabecsinált I. |
72 |
Gombabecsinált II. |
72 |
Gombás sertésragu |
72 |
Gombaragu |
73 |
Mártások |
73 |
Barna gombamártás |
73 |
Fehér gombamártás |
73 |
Gombakrém |
74 |
Gombakrémmártás |
74 |
Gombamártás I. |
74 |
Gombamártás II. |
75 |
Gombamártás III. |
75 |
Gombamártás IV. |
75 |
Gombával készült tojásételek |
76 |
Gombás omlett |
76 |
Gombás rántott tojás |
76 |
Gombás rántotta |
76 |
Gomba tojással I. |
77 |
Gomba tojással II. |
77 |
Gomba tojással III. |
77 |
Gombával töltött tojás |
77 |
Gombás tejfölös tojás |
78 |
Kucsmagomba tükörtojással |
78 |
Tejfeles gomba tükörtojással |
78 |
Tojással töltött gomba |
79 |
Gombával készült halételek |
79 |
Csiperkegombás süllő |
79 |
Gombás fogas vagy süllő |
79 |
Gombás főtt ponty |
80 |
Gombás töltött angolna |
80 |
Békacomb gombával |
80 |
Gombával készült vadételek |
81 |
Gombás fácánsült |
81 |
Gombás nyúl |
81 |
Szarvasgerinc gombáva |
82 |
Szarvasgerinc kucsmagombával |
82 |
Szavasszelet gombával |
83 |
Szarvas-vesepecsenye gombával |
83 |
Gombás tokány vaddisznóból |
83 |
Vaddisznókaraj gombával |
84 |
Vaddisznószeletek gombával |
84 |
Vaddisznószeletek kucsmagombával |
85 |
Vaddisznóleves gombával |
85 |
Gombaételek |
86 |
Aszpikos gomba |
86 |
Bundában sült gomba |
86 |
Csiperkegomba Orly módra |
86 |
Erdeigomba-puding |
87 |
Erdei gomba portugál módra |
87 |
ERdeigomba-ropogós |
87 |
Erdei gomba székely módra |
88 |
Fasírozott vargánya |
88 |
Fehér boros gombasaláta |
88 |
Gombás burgonya |
89 |
Gombakotlett |
89 |
Gombapaprikás |
89 |
Gombapörkölt |
90 |
Gombapörkölt lecsósan |
90 |
Gomba burgonyával |
90 |
Gombás kenyérkocka |
91 |
Gomba rántva |
91 |
Gombás rétes |
91 |
Gombás rizs I. |
92 |
Gombás rizs II. |
92 |
Gombás rolás |
92 |
Gomba vadasan |
93 |
Gombás palacsinta |
93 |
Gombás rakott palacsinta |
93 |
Gombával töltött paradicsom |
94 |
Gombás meleg szendvics |
94 |
Gombasaláta I. |
94 |
Gombasaláta II. |
95 |
Gombasaláta majonézzel |
95 |
Gombasaláta vargányából |
96 |
Kenyérszeletek korallgombával |
96 |
Kenyérszeletek Kucsmagombával |
96 |
Rántott sampinyongomba-szeletek |
96 |
Kucsmagombástáska |
97 |
Parázson sült sampinyongomba |
97 |
Pirított kucsmagomba |
97 |
Román töltött gomba |
98 |
Sampinyongomba citromosan |
98 |
Sült vargányagomba tejfölös mártással |
98 |
Szerb rizses gomba |
99 |
Tejfölös vargányagomba |
99 |
Töltött kucsmagomba I. |
99 |
Töltött kucsmagomba II. |
100 |
Töltött sampinyongomba I. |
100 |
Töltött sampinyongomba II. |
101 |
Töltött vargánya I. |
101 |
Töltött vargánya II. |
102 |
Sampinyongomba szalonnásan |
102 |
Vargányás kocka |
102 |
Vargányagomba-szeletek rántva |
103 |
Gombás húsételek |
103 |
Gombás csirke I. |
103 |
Gombás csirke II. |
103 |
Gombás pirított csirke |
104 |
Gombás libamájpuding |
104 |
Gombás rizzsel töltött liba |
105 |
Gombás pulykasült |
105 |
Gombával töltött galambpecsenye |
106 |
Párlolt galamb gombával |
106 |
Libamájkrémmel töltött gomba |
107 |
Borjúborda gombakrémmel |
107 |
Borjúborda vadász módra |
107 |
Gombás borjúcsülök |
108 |
Gimbás borjúgoborda szalonnával |
108 |
Gombás borjúszeletek |
108 |
Gombás rizzsel töltött borjúszegy |
109 |
Gombával töltött borjúborda |
109 |
Gombával készült frissen sült bélszínszeletek |
110 |
Bélszínszelet kisherceg módra |
110 |
Bélszínszelet Langtry módra |
110 |
Bélszínszelet Maison D'or módra |
111 |
Bélszínszelet Napóleon módra |
111 |
Bélszínszelet Rossini módra |
111 |
Gombás marhatokány I. |
111 |
Gombás marhatokány II. |
112 |
Gombás ököruszály |
112 |
Gombás felsálszelet |
113 |
Gombás rántott hús |
113 |
Gombás rostélyos I. |
114 |
Gombás rostélyos II. |
114 |
Sertésborda sampinyongombával |
115 |
Gombás sertésnyelv |
115 |
Gombás szalonnás sertésborda |
115 |
Gombás szűzpecsenye vörös borral |
116 |
Gombás tokány |
116 |
Gombás töltött karaj |
117 |
Gombával töltött rostélyos |
117 |
Gombával töltött sonka |
118 |
Gombás vesevelő |
118 |
Gombás báránypaprikás |
118 |
Gombás báránygerinc sütve |
119 |
Gombás bárány eleje |
119 |
Mártások gombás ételekhez |
120 |
Majonéz |
120 |
Tartármátrás |
121 |
Remuládmártás |
121 |
Barnamártás (spanyol) |
121 |
Madeiramártás |
122 |
Burgundimártás |
122 |
Róbert-mártás |
122 |
Tormamártás tejföllel |
122 |
Tormamártás ecettel |
123 |
Sóskamártás |
123 |
Ribiszkemártás |
123 |
Paradicsommártás |
124 |
Céklamártás |
124 |
Zsemlemártás |
124 |
Kapormártás |
124 |
Hagymamártás |
125 |
Olasz mártás |
125 |
Levesbetétek |
126 |
Vajasgaluska |
126 |
Tojáshabgaluska |
126 |
Gyúrt levestészta |
126 |
Lúdgégenyak-tészta |
126 |
Grízgaluska |
127 |
Vadmájgombóc |
127 |
Vaddisznóvelős gombóc |
127 |
Szarvasvelős gombóc |
128 |
Köretek, saláták |
128 |
Burgonyagombóc |
128 |
Galuska |
128 |
Francia körítés |
129 |
Hasábburgonya |
129 |
Burgonyapüré |
130 |
Szalmaburgonya |
130 |
Franciasaláta készítése |
130 |
Pirított tarhonya |
131 |
Zöldbab vajjal |
131 |
Zöldborsó vajjal |
131 |
Lecsó |
131 |
Lencsefőzelék |
132 |
Kelkáposzta-főzelék |
132 |
Paradicsomos káposzta |
133 |
Párolt káposzta |
133 |
Párolt rizs |
133 |
Sárgaborsópüré |
134 |
Zsemlegombóc |
134 |
Vadmájgombóc |
135 |
vaddisznósonka-gombóc |
135 |
Vaddisznótüdő-gombóc |
135 |
Vaddisznótüdő-táska |
136 |
Burgonyasaláta |
136 |
Fejes saláta |
136 |
Uborkasaláta |
137 |
Céklasaláta |
137 |
Paprikasaláta |
137 |
Paradicsomsaláta |
137 |
Vegyes saláta |
138 |
Ecetes torma |
138 |
Édes és sós tészták |
138 |
Palacsintatészta |
138 |
Sonkás palacsinta |
139 |
Vadvelős palacsinta |
139 |
Túrós palacsina |
139 |
Rákkal töltött palacsinta |
140 |
Hússal töltött palacsinta |
140 |
Fácánhússal töltött palacsinta |
140 |
Vajaspogácsa |
141 |
Tepertős pogácsa |
141 |
Zsíros pogácsa |
142 |
Rétestészta készítése |
142 |
Csseresznyés rétes |
142 |
Túrós rétes |
143 |
Káposztás rétes |
143 |
Gombás rétes I. |
143 |
Gombás rétes II. |
144 |
Farsangi fánk |
144 |
Forgácsfánk |
145 |
Burgonyalángos |
145 |
Borsos lángos |
145 |
Lángos kolozsváriasan |
146 |
Lángos virslivel |
146 |
Csuszatészta készítése |
146 |
Túrós csusza |
147 |
Káposztás csusza |
147 |
Vadon termő gyümölcsök és növények |
149 |
Vadon termő gyümölcsök és növények felhasználása |
151 |
A vadon termő gyümölcsök tartósítása |
154 |
Erdei gyümölcsök tartósítása cukor nélkül |
155 |
Befőtt készítése |
155 |
Gyümölcsbefőzés rum hozzáadásával |
156 |
Cukor nélküli gyümölcslé |
156 |
Lekvár vagy dzsem készítése erdei gyümölcsből |
156 |
Erdei gyümölcsök és elkészítésük |
156 |
Vadalma |
156 |
Vadalmaszörp |
157 |
Fekete áfonya |
157 |
Áfonyaleves |
158 |
Áfonya nyersen |
158 |
Áfonya üdítő ital |
159 |
Áfonyabefőtt készítése |
159 |
Citromos ízű áfonyabefőtt |
159 |
Áfonyabefőtt rummal |
160 |
Áfonya saját levében |
160 |
Áfonyaszörp I. |
160 |
Áfonyaszörp II. |
160 |
Áfonyadzsem I. |
161 |
Áfonyadzsem II. |
161 |
Áfonyakocsonya |
161 |
Rumos áfonyakocsonya |
161 |
Áfonyaíz |
162 |
Áfonyalekvár oroszosan |
162 |
Áfonyalekvár rummal |
162 |
Áfonya borban |
162 |
Áfonyalikőr készítése I. |
163 |
Áfonyalikőr készítése II. |
163 |
Aszalt áfonya |
163 |
Berkenye |
163 |
Berkenyekocsonya |
164 |
Berkenyeszörp |
164 |
Natúr berkenyelé |
164 |
Berkenyebefőtt rummal |
165 |
Berkenyedzsem |
165 |
Berkenyeíz |
165 |
Berkenye üdítő ital |
165 |
Berkenye nyersen |
166 |
Birs, birsalma |
166 |
Birsbefőtt |
166 |
Birsdzsem |
167 |
Birslekvár |
167 |
Birs konyakkal és vaníliával |
167 |
Fekete bodza |
167 |
Bodzalékészítése |
168 |
Bodzából készült tumixital |
168 |
Bodzakocsonya |
169 |
Bodzabefőtt |
169 |
Bodzalekvár |
169 |
Aszalt fekete bodza |
169 |
Aszalt fekete bodzából ksézült tea |
170 |
Bodzalikőr |
170 |
Csipkebogyó |
170 |
Csipkebogyóbefőtt I. |
171 |
Csipkebogyóbefőtt II. |
171 |
Csipkebogyóíz I. |
172 |
Csipkebogyóíz II. |
172 |
Csipkebogyólekvár |
172 |
Csipkebogyólikőr |
172 |
Csipkebogyómártás |
173 |
Aszalt csipkebogyó |
173 |
Földi eper |
173 |
Epersaláta |
174 |
Eperleves |
174 |
Eperfelfújt |
174 |
Eperszörp I. |
175 |
Eperszörp II. |
175 |
Eperszörp III. |
175 |
Eperhűsítő |
176 |
Eperbefőtt I. |
176 |
Eperbefőtt II. |
176 |
Eerdzsem |
176 |
Eper cukorban |
177 |
Eperíz |
177 |
Eper rumban |
177 |
Saját levében tartósított erdei eper |
178 |
Eperbólé |
178 |
Galagonya |
178 |
A galagonya tartósítása |
179 |
Kökény |
179 |
Kökénykocsonya |
180 |
Kökénylikőr |
180 |
Kökénybefőtt |
180 |
Vadkörte |
181 |
Vadkörteszörp |
181 |
Málna |
181 |
Málnaparfé |
182 |
Málnadzsem |
182 |
Málnalekvár |
182 |
Málnaszörp |
183 |
Málnaszörp citromosan |
183 |
Naspolya |
183 |
Naspolya rummal |
184 |
Naspolyabefőtt |
184 |
Rebarbara |
184 |
Rebarbarabefőtt |
185 |
Rebarbara cukorban |
185 |
Rebarbaraíz |
185 |
Rebarbaraíz málnával |
185 |
Fekete ribizli |
186 |
Ribiszke saját levében |
186 |
Ribiszkeszörp |
186 |
Ribiszke cukorban |
186 |
Ribiszkedzsem |
187 |
Ribiszkelekvár |
187 |
Som |
187 |
Somszörp |
188 |
Somlekvár |
188 |
Sombefőtt I. |
188 |
Sombefőtt II. |
188 |
Somkocsonya |
189 |
Szamóca |
189 |
Szamóca tejszínhabbal |
189 |
Szamócás narancssaláta |
190 |
Hideg szamócaleves |
190 |
Szamócabefőtt |
190 |
Szamócadzsem I. |
191 |
Szamócadzsem II. |
191 |
Szamócakocsonya |
191 |
Szamócalekvár |
192 |
Szamócabólé |
192 |
Szeder |
192 |
Szederszörp I. |
193 |
Szederszörp II. |
193 |
Szederdzsem I. |
193 |
Szederdzsem II. |
193 |
Szederlekvár I. |
194 |
Szederlekvár II. |
194 |
Erdei szeder |
194 |
Erdei szederlé |
195 |
Erdei szederszörp |
195 |
Erdei szederbefőtt I. |
195 |
Erdei szederbefőtt II. |
195 |
Erdei szeder cukorban |
196 |
Erdei szederdzsem |
196 |
Kocsonya vegyses erdei gyümölcsből |
196 |
Erdei szederlekvár |
197 |
Erdei szederliőr |
197 |
Erdei szederecet készítése |
197 |
Dió |
197 |
Zöld dió eltevése |
198 |
Erdei méz |
199 |
Mézes csipkelimonádé |
199 |
Mézes almasaláta |
199 |
Mézes almaszörp |
200 |
Mézes narancssaláta |
200 |
Mézes madártej |
200 |
Mézes tej |
201 |
Mézes narancstej |
201 |
Mézescsók |
201 |
Mézeskalács |
202 |
Mézecet |
202 |
Mézmártás |
202 |
Mézes csokoládé |
202 |
Vadon termő tea- és fűszernövények |
205 |
A vadon termő tea- és fűszernövények felhasználása |
207 |
Gyógyteák és főzetek elkészítése |
208 |
Ták, főzetek készítésére alkalmas vadon termő növények |
209 |
Akác |
209 |
Hársfafélék |
210 |
Búzavirág |
211 |
Gyermekláncfű |
211 |
Fehér mályva |
212 |
Fehér üröm |
212 |
Kamilla |
213 |
Kankalin |
213 |
Katángkóró |
213 |
Vadkomló |
214 |
Mezei kakukkfű |
214 |
Vasfű |
215 |
Szakaláb |
215 |
Martilapu |
216 |
Pemetefű |
216 |
Papsajt |
216 |
Boróka |
217 |
Cickafarkfű |
218 |
Apróbojtorján |
218 |
Csalán |
219 |
Libapimpó |
219 |
Ökörfarkkóró |
219 |
Zsurló |
220 |
Útifű |
220 |
Tüdőfű |
220 |
Veronikafű |
221 |
Vérfű |
221 |
Mecsekifű |
284 |
Citromfű |
284 |
Palástfű |
284 |
Szurokfű |
285 |
Vadárvácska |
285 |
Homoki szalmagyopár |
286 |
Pásztortáska |
286 |
Tölgyfa |
286 |
Tárkony |
287 |
Borsikafű |
287 |
Bazsalikom |
288 |
Kömény |
288 |
Angelika |
289 |
Kapor |
289 |
Ánizs |
290 |
Koriander |
290 |
Lestyán |
290 |
Felhasznált irodalom |
291 |