Az utóbbi években jelentősen megnőtt az allergiák és a gombás eredetű betegségek száma Magyarországon. Az újabb kutatási eredmények szerint az allergiák hátterében sok esetben táplálkozási és egyéb életmódbeli okok állnak. Miért vált világbetegséggé a pollenallergia? Hogyan befolyásolja az étrend az ételallergiák kialakulási esélyét? Mit tehetünk a javulásunk érdekében? Visszafordíthatók-e az allergiák? E kérdések megválaszolása mellett a könyv hangsúlyt helyez a megelőző és terápiás étrend kialakításának legfontosabb szempontjaira, a kismama, a szoptatós anya és a csecsemő táplálkozásának alapelveire is. Az allergia kérdésköréhez szervesen kapcsolódik a candidiasis témája. A második részben a szisztémás gombás betegségek okainak leírása mellett a következő kérdésekre keressük a választ: Miért terjednek hatalmas sebességgel a gombás betegségek korunkban? Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető hatékonyan a candidiasis? Milyen étrend javasolható a betegeknek, és mely élelmiszerek ellenjavallottak? Várható-e hosszú távú gyógyulás a candidiasisból? Mennyiben egyedik ez a könyv? Két olyan témáról ad keresztmetszetet, amelyek igen sok embert érintenek hazánkban. Tudományos, mégis közérthető és gyakorlatias ismeretanyagot nyújt az allergiában és candidiasisban szenvedők számára. Emellett a megelőzést is előtérbe helyezi, így az egészségesek is haszonnal forgathatják. Az ismeretterjesztő jelleg mellett segíti a szaktanácsadást és az egészségtudatos szemléletmód elsajátítását is. Mindezek mellett az ok-okozati összefüggések leírása, valamint a táplálkozásbeli okok megnevezése sok újdonságot, érdekességet és tanulságot tartogat a kedves olvasó számára.