Az emberi csontrendszer állapotát tekintve is kimondható, hogy katasztrófák világában élünk, hiszen a csontritkulás példátlan méreteket öltött napjainkban. A csontritkulás terjedésének jól meghatározható okai vannak, amelyeknek csak elenyésző' hányada kerül be a köztudatba. Másrészt a tudományos javaslatok többsége megreked a tej és tejtermékek ajánlásánál, jóllehet ma már kijelenthető, hogy ezek fogyasztása nem hozott valódi eredményt a betegség visszaszorításában. Felvetődnek tehát a kérdések: ü Milyen tényleges okok állnak a háttérben? H Miért marad el sok esetben a javulás? Milyen étrend nevezhető „csontbarátnak", és milyen táplálékok előnytelenek az újabb kutatások fényében? Többek között e sokakat érintő problémák megoldásában nyújt segítséget a könyv. A megelőzésben és kezelésben kulcsszerepet játszik a táplálkozás, azonban itt a kalciumbevitelnél jóval többről van szó. Az úgynevezett fehérjekérdéssel, a „nagy kalciumparadoxon"- nal, a káros szenvedélyekkel, a nyomelem-szabályozással és a fitoösztrogénekkel is kiemelten foglalkozunk könyvünkben, különös tekintettel a veszélyeztetett korosztályokra. Mennyiben új tehát ez a kiadvány? Annyiban, hogy valós alapokon és új megközelítésben tárgyalja az étrend és a csontozat rejtett összefüggéseit - s ezt élelmiszer-ipari érdekek, táplálkozástudományi megalkuvások, hagyományokhoz való aggályos kötődés és egyéb „tabuk" figyelembevétele nélkül teszi. Mindezek mellett a „lezárt fiókok titkos aktáiból" is merít, hozzájárulva ezzel a csontritkulás kérdéskörének teljes és objektív átlátásához.