A süteményreceptek leírásánál az általánosan ismert kifejezéseket használtuk, pl. "rétestészta-keménységűre gyúrjuk", "habosra kikeverjük" stb. Ezeket és a hasonló kifejezéseket minden kezdő háziasszony megérti. "Késhátvastagságúra nyújtjuk", e kifejezés, ami elég helytelen, de megszokott, kb. 2-3 milliméter vastagságot jelent a gyakorlatban. Ennél a vastagságnál vékonyabbra készülő kinyújtásokat, pl. "vékonyra nyújtjuk" szöveggel jelöltük. De nagy baj történik a kezdő háziasszony süteményével akkor is, ha a receptben a "szép pirosra sütjük" kifejezést szó szerint veszi. Mi már igen sokat sütöttünk, de még "szép pirosra" egyik sem sikerült, s bizony, ha azt várnánk, hogy szép pirosra süljön a sütemény, a nagy várakozásban minden finomság megégne. Tehát értelmezzük ezt helyesen talán így, pl. "tetszetős pozsgásra sütjük".
A sütemények elkészítésénél tekintettel kell lenni a különböző lisztféleségekre is, ugyanis egyik liszt lágyít, másik pedig igen sok vizet, tejet tud felvenni, de nagy befolyással bír a tojások nagysága is. Tehát a tészta összeállításánál a fenti okok miatt szükség szerint kevés lisztet vehetünk még a túlságosan lágy tésztához, vagy kevés tejet, tejfölt vagy vizet gyúrhatunk a kissé keménynek vélt süteménytésztához. Ez már a gyakorlat dolga. Mi közepes erősségű liszthez és közepes nagyságú tojáshoz méreteztük receptjeinket.
A betűrendes névmutató segítségével minden recept könnyen és gyorsan megtalálható.
Kívánok sikeres munkát a finom sütemények birodalmában!