Előszó
|
7
|
Bevezetés
|
9
|
A kerámiaforgalom meghatározása
|
9
|
A kerámaitermékek csoportosítása
|
10
|
Fazekastermékek (fazekasáruk)
|
10
|
Kőagyag
|
11
|
Kőedény
|
12
|
Porcelán
|
12
|
Kerámiai nyersanyagok
|
15
|
Az agyagok fajtái és jellemzői
|
15
|
Az agyagok kiválasztása és alkalmazhatósága
|
17
|
Nemplasztikus kerámiai agyagok
|
19
|
Kvarc
|
19
|
Földpát
|
21
|
Mészpát
|
22
|
Samott
|
24
|
Cserépliszt
|
25
|
Kerámiai masszák előkészítése
|
27
|
Áztatás
|
28
|
Iszapolás
|
29
|
Az iszapolás elmélete
|
29
|
Kész masszák tárolása
|
33
|
Kerámiai masszák kézi formázása
|
35
|
Az agyagok képlékenysége és ennek okai
|
35
|
Masszakészítés
|
37
|
Formázás
|
40
|
Gyári és kézi formázás
|
40
|
Agyaglapok előállítása (lapok vágása)
|
41
|
Figurális formázás - mintázás
|
42
|
Kiformázás és kikenés
|
43
|
Korongolás
|
44
|
Mechanikus formázás
|
59
|
A beformázás és a ráformázás munkamenetei
|
60
|
Öntés
|
64
|
Döngölés, sajtolás, préselés
|
66
|
Szárítás
|
71
|
A szárítás fázisai
|
71
|
A szárítás folyamata
|
73
|
Természetes szárítás
|
73
|
Mesterséges szárítás
|
74
|
Utasítások a szárítási folyamathoz
|
74
|
Bőrkemény kerámiamasszák megmunkálása
|
77
|
Faragos (esztergályozás)
|
77
|
Polírozás
|
78
|
Fülezés
|
79
|
Díszítés (a felrakás technikája)
|
84
|
Gravírozás (a karcolás és bélyegzés technikája)
|
85
|
A cserép felületének díszítése bevonatokkal
|
87
|
Az engobok alapanyagai és előkészítésük
|
88
|
Szerszámok és az öntés technikája
|
90
|
Az engob alkalmazása festékként (írókázás)
|
93
|
Zsugorított engobok
|
94
|
Mázak
|
97
|
Összefüggés az üveg és a mázak között
|
97
|
A mázak lényege és célja
|
98
|
A máz alkotóelemei
|
99
|
A mázképződés folyamatai
|
99
|
Nyersmázak és fritmázak
|
101
|
Mázak előkészítése
|
103
|
A mázazás gyakorlata
|
105
|
A mázak és jellemzőik
|
109
|
Máz- és alapanyag-beszerzés
|
119
|
A mázak alapanyagai és hatásuk a mázképződésre
|
119
|
Tanácsok a mázkísérletek elvégzéséhez
|
125
|
A kerámiai festékek
|
127
|
Színező fém-oxidok
|
127
|
Színtestek
|
128
|
A színtestek alkalmazása
|
130
|
Máz alatti és máz fölötti festés
|
131
|
Engobok színezése oxidokkal és színtestekkel
|
132
|
Mázak színezése oxidokkal és színtestekkel
|
133
|
Égetés
|
135
|
Kemencerendszerek és az égetés folyamatai
|
135
|
Az előmelegítő zóna vagy az enyhe tűzű periódus
|
143
|
Az égetési szakasz 900 °C-ig
|
144
|
900 °C fölötti égetés
|
145
|
A kemence előkészítése és az égetési segédeszközök
|
146
|
Az égetés ellenőrzése
|
148
|
Hőfokmérés a kerámiai termékek égetésekor
|
150
|
Az égetési hibák keletkezésének megelőzése
|
153
|
A kemence lehűtése
|
154
|
Kerámiai számítások
|
155
|
Kémiai alapok
|
155
|
Seger-képlet
|
156
|
Nyersmázak
|
158
|
Frittelt mázak
|
158
|
A mázösszetétel számítása Seger-képlettel
|
158
|
A Seger-képlet számítása a gyakorlati összetételből
|
160
|
Százalékos összetétel meghatározása a Seger képletből
|
162
|
A máz bázis-sav arányának számítása
|
163
|
Fritmázak számítása
|
163
|
Fajanszmázak számítása ón-oxid használata esetén
|
164
|
Észrevételek a mázszámításhoz
|
166
|
Technológiai műveletek, berendezések
|
167
|
Sziták
|
167
|
Gipszkészítés
|
168
|
Mellékletek
|
172
|
1. Melléklet
|
172
|
2. Melléklet
|
175
|
3. Melléklet
|
178
|
Irodalomjegyzék
|
183
|
Tárgy- és névmutató
|
184
|