Bori Erzsébet, Turcsányi Sándor szerk. - 303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Bori Erzsébet, Turcsányi Sándor szerk. - 303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz
3 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 64 Ft
Részletek

Semmi nem látszott simább ügynek ennél. 303 magyar színész? Menne egy szuszra bárki színházba, moziba járó, tévénéző embernek - próbálják ki, jó mulatság. Nekünk például úgy 606 sikerült elsőre, tán azért, mert közben ránk esteledett, különben ki tudja, hánynál állunk meg.
Nincs mit csodálkozni, azzal a biztos tudattal vágtunk neki, hogy egy kiüríthetetlen kincseskamrába lépünk be, s bármekkora nagy zsák van mindegyikünknél, a kaland végén a javát ott kell hagynunk. Ám az efféle „biztos tudat" csalfa páncél, nem véd meg semmitől. Alkalmasint el sem tudtuk képzelni, hogy a magyar kultúra e területe mennyire dús, mennyire gazdag. Pedig már a startnál igyekeztünk szűkíteni a válogatási terünket, úgy voltunk vele, hogy ez a könyv a 303 magyar film című gyűjtemény folytatása, így maradjon itt is irányadó a magyar filmekben nyújtott teljesítmény. Aztán persze tettünk kisebb engedményeket, mely engedmények talán a legjellemzőbbek a válogatás metodikájára. Volt, akit egyszerűen nem volt szívünk kihagyni, mert vagy oly jellegzetes alakja volt korának, vagy éppenséggel olyan szép... és akadt még egy-két perdöntő szempont, amivel bekerülhetett néhány olyan színész is, akinek a filmográfiájában nem csupa örökbecsű klasszikus szerepel, talán épp csak pár tétel. Közben - együtt és egyenként is e kötet közreműködői - hisszük, hogy létezik mindenki által alkalmazható, mindenki által megismerhető objektív, ha tetszik, szakmai mérce a színészi munka, a színművészet megítélésére. Azt is hisszük, különben nem mentünk volna neki, hogy-a megszólalás felelősségének vállalásáig-mi ennek birtokosai vagyunk. Csakhogy nem lexikont s különösen nem valamiféle dicsőségtáblát akartunk készíteni, s mi tagadás, kánont sem akartunk írni.
Egy szórakoztató könyvet terveztünk el, ez tűnt ugyanis a leglogikusabbnak, hiszen 303 önmagában is roppant szórakoztató főszereplővel dolgoztunk. Nos, ebből a szempontból csupa jót ígérhetünk, a munka nehéz volt, olykor lassan is haladt, de roppant érdekes volt végig - magunk is remekül szórakoztunk, és tanultunk rengeteget. A legfőbb tanulságot már említettük, színészből Magyarország nagyhatalom; multik vagyunk, és kész.

 

Felteszünk három találós kérdést.
1. Amerikában kezd új életet, és karrierje olyan mesés gyorsasággal indul be, mintha csak őrá vártak volna Hollywoodban. Egy éven belül szerződést és állampolgárságot kap, a neve filmről filmre kúszik feljebb a stáblistán, míg el nem éri a csúcsot - ami egy karakterszínész esetében nem a főszerep, hanem az A kategóriás szupermozi. - Kiről van szó?
2. Eljárás nem indult, pletykák ellen nem lehet védekezni, s nagyszerű színésznőnk távozni kényszerült arról a pályáról, amelyen minden az imázs. 2002-es Kossuth-díja egyszerre volt erkölcsi rehabilitáció és művészi teljesítményének megkésett elismerése. - Kiről van szó?
3. Október 30-án délelőtt felkereste a Budapesti Országos Börtönt, mondván, hogy a testvéréért jött. Ám első szóra nem nyílt fel a cellaajtó, a helyi erők a Legfőbb Ügyészséget tanácsolták felkeresni ügyes-bajos dolgával a művész úrnak, aki tétovázás nélkül ezt meg is tette. S a mondott testülettől egy politikai foglyok szabadon bocsátására jogosító megbízólevéllel tért vissza. - Kiről van szó? Az itt következő kötetből nem három, hanem 303 kérdésére kaphat választ. S közben találkozhat 303 nagyon kedves ismerősével. Jó mulatság lesz

Adatok
szerző
Bori Erzsébet, Turcsányi Sándor szerk.
cím
303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz
kiadó
Gabo Könyvkiadó
kiadási év
2009
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
371
kötés
kemény kötés védőborítóval
ISBN
978-963-689-332-3
kiegészítő információk
Színes és fekete-fehér fotókkal.
Cikkszám
157910
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!