Dr. B. Kovács András - A csülök ápolása és betegségei

Nincs raktáron
Dr. B. Kovács András - A csülök ápolása és betegségei
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Részletek

Az intenzíven tartott párosujjú gazdasági állatok (szarvasmarha, juh, sertés) között gyakoriak s egyes mezőgazdasági üzemekben olykor tömegesen fordulnak elő csülökbetegségek. Ezek legnagyobb részét a csülökszaru elhanyagolt állapota okozza. A megfigyelések szerint a csülök túlnövése is már kb. 0,5 literrel csökkenti a tejhozamot, a tehenek 5-10%-ában előforduló csülökbetegségek következménye már 4-5 liter hozamcsökkenés. Hasonlóképpen csökken a súlygyarapodás is, úgyhogy a csülökbetegségek következtében előállott termeléskiesés országos viszonylatban több száz millió forintra tehető. A végeredményben a népgazdaságot sújtó kár elsődlegesen a mezőgazdasági üzemek eredményességét és a dolgozók jövedelmét csökkenti. Egyéni és közérdek tehát a csülökbetegségek megelőzése és gyógyítása.
A könyv első, általános része a csülökbetegségek megelőzéséről, a körmözés előtti tennivalókról, a szaruszabályozás eszközeiről és módjáról ad részletes ismereteket. Majd állatfajonként külön-külön fejezetben tárgyalja a szarvasmarha, a juh és a sertés csülökbetegségeit, azok előfordulását, az előidéző okokat, a betegségek kifejlődését, tüneteit és gyógyításukat.
A könyv egy eddig eléggé elhanyagolt területre ad útmutatást a gyakorló állatorvosoknak és az állattenyészttőknek. Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóinak segédkönyve.

Adatok
szerző
Dr. B. Kovács András
cím
A csülök ápolása és betegségei
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1968
oldalszám
155
kötés
puha kötés védőborítóval
megjegyzés
könyvtári példány volt, kopottas borító
Cikkszám
203916
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!