Dr. Holdas Sándor, Dr. Benedek Gábor - A nutria tenyésztése

ÚJDONSÁG
Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Dr. Holdas Sándor, Dr. Benedek Gábor - A nutria tenyésztése
760 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

A prémek megszerzésének vágya szinte egyidős az emberrel. Hosszú út vezetett a felületesen megmunkált gereznáktól a szőrmeaukciókon bemutatott mai szőrmecsodákig. A szőrme viselése újra divat. Ezért az utóbbi években - a kedvező értékesítési lehetőségek folytán - jelentősen megnőtt az érdeklődés a különféle nemes prémet szolgáltató prémes állatok, így a nutria tenyésztése iránt.
Ezzel egy időben megnőtt a kereslet a prémes állatok tartásáról szóló kiadványok iránt is.
Holdas Sándor könyve ezt az igényt elégíti ki. Rövid, a nutria származási helyét, rokonait tárgyaló bevezető után bemutatja a standard nutriát, a különféle mutációkat, s megismertet a nutriatartás feltételeivel. Részletesen tárgyalja a nutria tenyésztésének, nagy- és kisüzemi tartásának módszereit, a szaporítás, takarmányozás, a leprémezés és prémkezelés tudnivalóit. A nutria hústermeléséről szóló fejezetben recepteket közöl a nutriahús felhasználásáról. Végezetül a nutria egészségvédelméről szól.
A könyvet 53 szemléltető ábra illusztrálja. Vele a kis- és nagyüzemi nutriatenyésztők és -tartók hasznos kalauzt kapnak kézhez a nutriatartás megkezdésétől a prémkezelésig.

Adatok
szerző
Dr. Holdas Sándor, Dr. Benedek Gábor
cím
A nutria tenyésztése
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1982
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
237
kötés
kemény kötés
ISBN
963-231-434-4
megjegyzés
borító picit kopottas
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Cikkszám
531844
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Bevezetés 5
Az őshaza 5
A nutria változatai 6
Természetes élőhelyek 7
A nutria rendszertani helye és rokonai 9
A nutria testének felépítése 9
A nutria háziasítása (domesztikációja) 9
A különböző országok nutriatenyésztése 21
A nutria tenyésztése 27
Néhány örökléstani alapfogalom 27
A mutációk gazdag jelentősége 30
A standard nutria (AA) 31
A mutációk 32
A fekete nutria (negro; aa) 33
A beige sorozat 36
A pasztell mutáció (bb) 40
A borostyánkő-arany mutáció (MM) 41
Az arany mutáció (Vv) 42
Azerbajdzsán fehér nutria (Ww) 43
Recesszív fehér mutáció (cc) 43
Egyéb mutációk és változatok 43
A tenyészanyag minőségét meghatározó tulajdonságok 45
A prém minősége 45
A szaporaság 52
Fejlettség, testtömeg, prémnagyság 55
A korai prémérés 58
Vérmérséklet, rossz szokások 58
Tenyésztési módszerek 59
A szelekció és a tenyésztés gyakorlati megoldásai 61
A nutria jelölése 63
A minősítés gyakorlata 65
A nutria tartása 69
A szabad telepítés, honosítás 69
A félszabad tartás 70
Az intenzív, kutricás tartás 72
A nutriatelep létesítésének feltételei, a hely megválasztása 76
Az üzemméret meghatározása, munkaszervezés 79
A nagyüzem-kisüzem kapcsolata 84
A nutriatartás épületei 88
Ólak, kutricák 88
A telep egyéb épületei 96
Az épületek tartozékai, berendezései 98
A búvóláda 98
A pihenőtér vagy kifutó 99
A fürdőmedence 103
Etetők, itatók 109
A ketrecek 110
Egyéb eszközök 112
A nutria szaporítása 114
Az ivarérettség 114
Tenyészérettség 115
Az ivarzás 115
A szaporítás módszerei 117
A pároztatások ütemessége 123
A vemhesség 125
Az ellés 128
Növendéknevelés 134
A szopós nutriák elválasztása 134
A növendékek testtömeg-gyarapodása 136
A nutria takarmányozása 142
A nutria természetes takarmányai 143
A nutria táplálóanyag-igénye 147
Az energiaigény 148
A fehérjeigény 149
A nyersrostigény 150
Ásványianyag- és vitaminigény 151
A táplálóanyagok kihasználhatósága 153
A nutria fontosabb takarmányai 154
Tömegtakarmányok 158
Magvak, termések, abraktakarmányok 167
A nutriatápok 172
Takarmányozás az eltérő termelési szakaszokban 177
Kifejlett egyedek takarmányozása a tenyészidőszakon kívól 177
Előkészítés a fedeztetési időszakra 179
Takarmányozás a vemhesség első felében 181
Takarmányozás a vemhesség második felében 183
A szoptatós nutriák takarmányozása 184
A választott növendékek takarmányozása 188
Az éves takarmányszükséglet tervezése 189
A takarmányozás technikája 190
A nutria prémtermelése 193
A prém érése 193
Leprémezés 198
Teendők a prémezés előtt 198
A prém lehúzása 200
A gerezna kezelése 200
A prémek szárítása és tárolása 203
A prémek minősítése és osztályozása 205
Gyakoribb értékcsökkentő észrevételek 207
A nutria hústermelése 209
A nutria egyéb termékei 212
A nutria egészségvédelme 214
Általános egészségvédelmi feladatok 215
Munkavédelem 215
Takarítás, fertőtlenítés 216
Állatorvosi vizsgálat 217
Gyógyszerek alkalmazása 218
Betegségmegelőző tanácsok 219
Amit a nutriahús fogyasztásáról tudni kell 220
A nutria betegségei 221
Telepítési és építészeti körülményekre visszavezethető egészségi károsodások 221
Fertőző betegségek 223
Nem fertőző megbetegedések 227
A nutria élősködői 231