Esztergályos Jenő - A magyarok bejövetele

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Esztergályos Jenő - A magyarok bejövetele
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9634641512
1 990 Ft
A vásárlás után járó pontok: 20 Ft
Részletek

1996-ban ünnepeljük honfoglalásunk 1100 éves évfordulóját.
Immár 1100 esztendeje, hogy őseink Árpád fejedelem vezetésével a nagy népvándorlásban hazát foglaltak maguknak itt a Kárpát-medencében.
A hét vezér, Álmos, Előd, Ond, Kont, Tass, Huba és Töhötöm nemzetsége kb. 250 000 fős magyar népességgel telepedett le a Kárpát-medencében, és végleges hazát talált itt - nekünk is, kései utódoknak - mai magyar hazánkban és a környező államoknak mai országhatárainkhoz közeli s távolabbi területein. 1100 éves történelmünk során szenvedtünk a "rabló mongolok nyilától", majd a töröktől másfél évszázados "rabigát vállainkra vettünk", s haj, be sokszor váltak üldözötté nemzetünk legjobbjai saját országukban, mert nem lelték honjukat szerte e hazában. De mégis...
Úgy illik, hogy 1100 éves történelmünket méltóképpen ünnepeljük meg.
Az Apáczai Kiadó a Millecentenárium emlékének szeretne tisztelegni ezzel a kiadvánnyal, amelyben Feszty Árpád A magyarok bejövetele című képének bemutatásával adózunk legnagyobb történelmi eseményünknek, a honfoglalásnak. Azért is, mert a Feszty-körkép-et nem láthatták eddig az utóbbi 50 évben született generációk!
Könyvünk két részből áll: az első részben bemutatjuk: Feszty Árpád életét és munkásságát; A Feszty-körkép történetét a milleniumtól a millecentenáriumig; A panorámakép rövid kritikáját; A Feszty-körkép restaurálását; A körkép hat fő részének elemzését; és a Honfoglalás történetét a Hóman-Szekfű-féle kutatások és leírások alapján.
A könyv második részében 3,65 m hosszú, 33 cm magas leporellóban színes mellékletként mutatjuk be a 120 méter hosszú és 15 méter magas körképet és diorámát. A leporelló 150 gr-os, vastag matt műnyomó papírra készül és a könyvből kiemelhető, poszterként iskolában, tanteremben vagy bárhol műalkotásként esztétikusan elhelyezhető.
25 év erőfeszítése, rengeteg munka és még több pénz kellett ahhoz, hogy a nemzeti romantika egyik legnagyobb alkotása, a 120x15 méteres festmény a hozzá tartozó diorámával együtt megtekinthető legyen. A Feszty-körkép a legméltóbb helyre került, mert az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark jurtát formázó kiállítócsarnokában csodálható meg, amely kifejezetten a panorámakép számára épült. A körkép a honfoglalás felemelő eseményét örökíti meg, az első országgyűlés színhelyén, Ópusztaszeren, a Nemzeti Történelmi Emlékparkban.
Nagyon szeretnénk, ha egyszer minden magyar megnézné ezt a festményt, és leróná kegyeletét valóságos és képzeletbeli őseink előtt. Őszintén örülnénk, ha ehhez a felemelő élményhez szemet-lelket gyönyörködtető kiadványunkkal mi is hozzájárulhatnánk.

Adatok
szerző
Esztergályos Jenő
cím
A magyarok bejövetele
kiadó
Apáczai Kiadó
kiadási év
1996
oldalszám
47
kötés
kemény kötés
megjegyzés
kopottas borító
Cikkszám
9634641512
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!