Holl Béla - Ferenczffy Lőrinc - Egy magyar könyvkiadó a XVII. században

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Holl Béla -  Ferenczffy Lőrinc - Egy magyar könyvkiadó a XVII. században
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632076885
1 400 Ft
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
Részletek

A magyar művelődéstörténet szinte ismeretlen - csak utalásokból, összefüggéstelen adattöredékekből ismert - szereplője válik hús-vér alakká Holl Béla könyvében. Ferenczffy Lőrinc három Habsburg-uralkodó - II. Mátyás II. és III. Ferdinánd - magyar kancelláriájának szekretáriusa, három évtizedes szolgálata során mindig arra törekedett, hogy apró gyakorlati kompromisszumokkal, amennyire lehetséges, súrlódásmentessé tegye az abszolutizmusra törekvő udvar és a "régi szabadságukhoz" ragaszkodó rendek érintkezését. Tapintatos diplomataként még Bethlen háborúja idején is fenntartotta kapcsolatait a fejedelem főembereivel, és bár az ellenreformáció híve volt, bensőségesen érdeklődéssel beszélgetett, vitázott a reformált egyház híveivel.
Meggyőződését szolgálta irodalmi vállalkozásaival is. Mintegy harminc könyvet adott ki, néhány kötetet valószínűleg maga állított össze, sőt saját költségén vásárolt felszerelésével magyar könyvnyomtató műhelyt hozott létre Bécsben.
Hivatalához és toleranciára hajló egyéniségéhez híven kerülte a hitvitázó írások kiadását. Katolikus hitét inkább áhítatosságokra intő művek - elmélkedő és imádságoskönyvek - közreadásával fejezte ki. Ennek a humánus vallásosságnak a szellemében nyomatta ki saját betűivel irodalomtörténetileg legjelentősebb kiadványát, a főként Balassi és Rimay verseit tartalmazó Istenes énekek című gyűjteményt, valamint hivatalnoktársa - és első barokk költőnk -, Nyéki Vörös Mátyás két verses művét. Élete során több kísérletet tett, hogy megírassa a magyarok történetét a hun előidőktől II. Ferdinánd koráig. A nagy mű, amely a XVII. század katolikus rendi patriotizmusát hirdette volna, nem készült el, emlékét azonban, leveleken és töredékeken kívül egy nagyszabású rézmetszetsorozat is őrzi: a magyar királyok képmása és huszonegy csatakép.

A királyi titkár példájának és könyvkiadásbeli munkásságának krónikáját az irodalomtörténész és bibliográfus Holl Béla sokéves kutatással ezernyi adatból állította össze. Munkája eredményeképpen nemcsak egy elfeledett magyar könyvkiadót ismerhetünk meg, de életszerűbben látjuk történelmünket is: mindennapi működésükben szemlélhetjük azokat az erőket, amelyek a politika és a művészettörténet nagy vonulatait alakítják.

 

Adatok
szerző
Holl Béla
cím
Ferenczffy Lőrinc
alcím
Egy magyar könyvkiadó a XVII. században
kiadó
Magyar Helikon
kiadási év
1980
oldalszám
214
kötés
vászon kötés védőborítóval
megjegyzés
Fekete-fehér reprodukciókkal illusztrálva. Melléklettel.
Cikkszám
929443
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 5
Családi gyökerek, tanulóévek 7
A bolognai egyetemen 17
Ő fölségének udvari magyar secretáriusa 27
Számtalan sok dib dáb vagyon az typorgraphiához 49
Egy név-nélkül találtatott régi fő imádságos könyv 63
Énnekem módom s alkalmatosságom lévén ezen dolognak nyomtatásban való kibocsátásában 77
Az tekintetes és nagyságos Gyarmati Balassi Bálintnak Istenes Éneki 105
Az országgyűlési artikulusok kiadása és Kithonich János jogi kézikönyve 131
Az ország és nemzetnek dicséretéért... munkát, fáradságot és költséget fölvenni elvégeztem 147
Némethi Jakab és a Typus Ferenczffyanus utóélete 171
Ferenczffy Lőrinc kiadványainak bibliográfiája 189
Rövidítések 191
Jegyzetek 205
Névmutató 215
Mellékletek 223
A királyi Magyarország főtisztviselői és főméltóságai [1526-1640]
A Ferenczffy-kiadványokban található fametszetű képek [I-VIII. tábla]
A fametszetű képek előfordulása Ferenczffy kiadványaiban, valamint a jezsuiták pozsonyi nyomdája és a nagyszombati Akadémia nyomdája könyveiben
Ferenczffy Lőrinc betűkészlete és nyomdai díszei
Betűtípusok
Iniciálék
Fejlécek
Záródíszek