Kaposi József, Száray Miklós - Érettségi adattár a középiskolák számára

Nincs raktáron
Kaposi József, Száray Miklós - Érettségi adattár a középiskolák számára
állapot
ÚJ
ISBN
9789631967814
1 490 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

Az Érettségi adattár tartalmazza mindazokat a lexikai adatokat, amelyek ismerete fontos lehet az érettségi vizsgán. Minden évszámról, történelmi személyről, fogalomról és földrajzi névről lényegre törő és könnyen megérthető ismertető segíti a tanulók felkészülését.

Az érettségi követelmények szerinti legfontosabb évszámokat, neveket, fogalmakat és topográfiai adatokat (*) jelöléssel emeltük ki. Más évszámok, nevek, fogalmak, földrajzi nevek azért kerültek be a válogatásba, mert a szerzők szerint ezek ismerete nélkül középiskolás szinten nem alakulhat ki megfelelő kép a történelem fontos korszakairól.

Az adattárban levő lexikai anyag (pl. fogalmak, földrajzi ismeretek) tartalma a tanulás ütemének megfelelően bővül, gazdagodik. Adattárunk anyagát ugyanis nem csupán téma szerint tagoltuk (évszámok, nevek, fogalmak, topográfia), hanem évfolyamonként is. Az új kerettantervekkel (a 2013–2014-es tanévtől) ugyan megváltoztak az egyes évfolyamokon tanult időszakok határai, de a korábbi évfolyambeosztás nagyjából megfelel a történelmi korok szerinti tagoltságnak, így az adattár szerkezetét nem változtattuk meg. A koronkénti tagoltság előnyei:

  • Az adattárat használók látják, hogy egy-egy korból milyen lexikai anyagot érdemes tudni a középiskolákban.
  • A kötetben jól követhető, hogy bizonyos tartalmak (pl. fogalmak, földrajzi nevek) hogyan bővülnek, gazdagodnak a középiskolai tanulmányok során. (Mást kell tudni például Erdélyről, Párizsról, a kormányzó vagy a város fogalmáról a középkor, az újkor vagy a XX. század történelme kapcsán.)
  • A tanulást megkönnyíti, hogy a tanuló mindig csak annyi információt olvashat a keresett tartalomról amennyire az adott korral foglalkozva éppen szüksége van. Azoknál a tartalmaknál, amelyek más korokban is előfordulnak, utalások jelzik ezt. Az utalásokat követve a tartalom egésze könnyen megismerhető. Ügyeljünk azonban arra, hogy – mivel az először 2009-ben megjelent adattár anyaga változatlan – az utalásoknál nem korok, hanem a régi évfolyamok szerepelnek (pl. Lásd még →10. és 12. évfolyam). Ez nem nehezíti a kötetben való eligazodást, mert az egyes korok kezdetét jelző címeknél zárójelben feltüntettük a korábbi évfolyamra utaló sorszámot (Pl. Középkor, kora újkor [10.]).

Az érettségi adattár biztos hátteret ad a történelmi tanulmányokhoz és az érettségire való felkészüléshez. Kiemelendő, hogy egy kötetben találjuk az évszámokat, a neveket, a fogalmakat és a földrajzi neveket. Bízunk benne, hogy adattárunkban azok is találnak sok hasznos és érdekes adatot, akik nem érettségi vizsgára készülnek, de érdeklődnek a történelem iránt!

Adatok
szerző
Kaposi József, Száray Miklós
cím
Érettségi adattár a középiskolák számára
kiadó
Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
kiadási év
2015
oldalszám
173
kötés
puha kötés
Kiadói kód
NT-81530
Cikkszám
9789631967814
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!