Az Olvasóhoz |
7 |
Jó tanácsok és tudnivalók |
9 |
Miért egészséges a zöldségfogyasztás? |
11 |
Miből mennyit termesszünk? |
12 |
Mivel növelhetjük bevételünket? |
15 |
Mit kíván a zöldségnövény? |
17 |
Hideg vagy meleg? |
18 |
Fény vagy árnyék? |
19 |
Öntözzünk vagy ne öntözzünk? |
19 |
Milyen tápanyagokat adjunk? |
20 |
Milyen legyen a talaj? |
21 |
Az elmondottakból következik a veteményeskert előnye |
21 |
Milyen eszközökkel és berendezésekkel dolgozzunk? |
24 |
Kerti szerszámok és eszközök |
24 |
Talajművelő és növényápoló eszközök |
25 |
Öntözőeszközök |
28 |
Növényvédő eszközök |
29 |
Szállító-, szedő- és csomagolóeszközök |
29 |
Palántanevelő és hajtató berendezések |
31 |
Palántanevelő ágyak |
31 |
Új lehetőség a fólia |
38 |
Egyszerű növényház-típusok |
42 |
A gombatermesztés berendezései |
45 |
Zöldségtároló berendezések |
45 |
Trágyázás és növényváltás |
48 |
Milyen trágyákat használhatunk? |
48 |
Szerves trágyák |
48 |
Szervetlen vagy műtrágyák |
51 |
Mennyit, hogyan és mikor trágyázzunk? |
52 |
Vetési sorrend (vetésforgó) és növényváltás |
53 |
Talajművelés |
55 |
Ásás vagy szántás |
55 |
Forgatás |
56 |
Vetés előtti talajművelés |
57 |
Szaporítás |
58 |
Néhány szó az új zöldségfajták keletkezéséről |
58 |
Megbízható, ellenőrzött vetőmagot vessünk! |
60 |
Magvetés |
60 |
Szabadföldi vetés |
61 |
Vetés melegágyba, fóliasátorba vagy üvegházba |
62 |
Hogyan neveljük tovább a palántákat? |
63 |
A tűzdelés és tápkockás palántanevelés módjai |
64 |
Csak edzett, egészséges palántákat ültessünk ki! |
66 |
A kert és a növények ápolása |
67 |
Talajápolás |
67 |
Növényápolási munkák |
68 |
A zöldségféléket sokat kell öntözni |
68 |
Mikor, mennyi vízzel, mint öntözzünk? |
69 |
A növények védelme |
69 |
Milyen védekezőszereket használjunk? |
70 |
Szedés, tisztítás, csomagolás, tárolás és tartósítás |
71 |
Fogyasztásra legalkalmasabb állapotban szedjünk! |
71 |
Az érett termést mindig szedjük le! |
71 |
Szedés után mindjárt tisztítsunk, csomagoljunk! |
72 |
Fontos a helyes tárolás |
72 |
Néhány egyszerű és gyors tartósítási módszer |
74 |
Veteményeskerti zöldségtermesztés |
76 |
A képes naptárakról |
76 |
Hüvelyesek |
77 |
Zöldborsó |
77 |
Zöldbab |
79 |
Földimogyoró |
81 |
Burgonyafélék (csucsorfélék) |
83 |
Paprika |
83 |
Paradicsom |
89 |
Tojásgyümölcs |
95 |
Burgonya |
95 |
Kabakosok |
98 |
Uborka |
98 |
Tök |
103 |
Patisszon |
105 |
Sárgadinnye |
105 |
Görögdinnye |
108 |
Káposztafélék |
109 |
Fejes káposzta |
111 |
Vöröskáposzta |
115 |
Kelkáposzta |
115 |
Karalábé |
117 |
Karfiol |
123 |
Bimbóskel |
127 |
Gyök-gumósok |
128 |
Sárgarépa |
128 |
Petrezselyem |
130 |
Pasztinák |
134 |
Retek |
134 |
Zeller |
139 |
Cékla |
142 |
Feketegyökér |
143 |
Hagymafélék |
144 |
Vöröshagyma |
144 |
Fokhagyma |
149 |
Póréhagyma |
149 |
Téli sarjadékhagyma (csoportos hagyma) |
150 |
Metélő hagyma |
151 |
Levélzöldségek |
152 |
Fejes saláta |
152 |
Kötöző saláta |
157 |
Tépő saláta |
157 |
Metélő saláta |
158 |
Endíviasaláta |
158 |
Mezei saláta vagy madársaláta (galambbegy) |
159 |
Spenót |
159 |
Új-zélandi spenót |
161 |
Évelő zöldségnövények |
162 |
Sóska |
162 |
Rebarbara |
162 |
Torma |
163 |
Spárga |
164 |
Egyéb, házikertbe ajánlható zöldségfélék és fűszernövények |
166 |
Csemegekukoria |
166 |
Csiperkegomba |
167 |
Kapor |
168 |
Ánizs |
168 |
Majoranna |
169 |
Tárkony |
169 |
Mángold |
169 |
Leveles kel |
170 |
Cikóriasaláta |
170 |