Ladocsi Teréz - Fűszerkalauz

Nincs raktáron
Ladocsi Teréz - Fűszerkalauz
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-234-454-5
460 Ft
A vásárlás után járó pontok: 5 Ft
Részletek

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretnének egészségesen, de egyúttal ízletesen táplálkozni. A műben ábécésorrendben megtalálható az összes jelentősebb 8mintegy 80) hazai és külföldi fűszernövény leírása, és az, hogy milyen ételek, illetve italok ízesítésére alkalmasak. Ezenkívül szerepel benne több tucat fűszerkeverék, fűszerező szósz, fűszerkivonat, valamint néhány fűszeres borecet leírás. A fűszerek kiválasztását megkönnyíti az ételek szerint csoportosított fűszertáblázat. Az esetleges külföldi beszerzés segíti a növények angol és német nevének ismertetése.

Adatok
szerző
Ladocsi Teréz
cím
Fűszerkalauz
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó Kft.
kiadási év
1991
oldalszám
125
kötés
puha kötés
Cikkszám
884701
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés 5
Történeti rész 7
A fűszerek hatóanyagai 9
Fűszerek ábécében 13
Áfonya 14
Alkörmös 15
Aloé 16
Angelika 17
Angosztura 18
Ánizs 19
Babér 20
Bazsalikom 21
Benedekfű 22
Boróka 23
Bors vagy feketebors 24
Borsfű vagy csombor 25
Borsmenta 26
Cayenne-i bors, chilibors 27
Citrom 28
Citromfű 29
Csillagánizs 30
Édesgyökér 31
Édeskömény 32
Ezerjófű 33
Fahéj 34
Fehér üröm 36
Fekete üröm 37
Fodormenta 38
Fokhagyma 39
Galanga 40
Görögszéna 41
Gyömbér 42
Gyöbérgyökér 43
Izsóp 44
Kakukkfű 45
Kálmos 47
Kapor 48
Kapri 49
Kardamom 50
Kóladió 51
Komló 52
Koriander 53
Kömény 55
Kubebabors 56
Kurkuma 57
Lestyán 58
Levendula 59
Majoránna 60
Metélőhagyma 61
Mustár 62
Narancs 64
Olajbogyó 65
Paprika 66
Pasztinák 67
Petrezselyem 68
Római kömény 70
Római édeskömény 70
Rozmaring 71
Sáfrány 72
Sáfrányos szeklice 73
Szagos müge 74
Szegfűbors 75
Szegfűszeg 76
Szentjánoskenyér 78
Szerecsendió 79
Szezám 80
Szurokfű vagy origanum 81
Tárkony 82
Tárnics 83
Torma 85
Turbolya 86
Vanília 87
Vasfű 88
Vetiver vagy khus-khus 89
Vidrafű 90
Vizitorma 91
Vöröshagyma 92
Zedoaira 94
Zeller 94
Zsálya 95
Fűszerkeverékek 97
Baromfifűszer 97
Bouqet garni 97
Csilipor 98
Curryk 98
"Fines herbes" 99
Forraltbor-fűszer 99
Kolbászfűszer 99
Savanyúságfűszer 100
Süteményfűszer 100
Ízesítő szószok (mártások) 101
Abricoma-szósz 101
Austern-szósz 101
Barbecue-szósz 102
Branston 102
Café de Paris-szósz 102
Chili-szósz 103
Chutney-szósz 103
Cocktail-szósz 103
Detjap-Benteng-szósz 103
Francia fokhagymaszósz 104
Ideal-szósz 104
Mint-szósz 104
Mustárszósz 104
Paradicsomketchup 104
Szójaszósz 105
Sparerib-szósz 105
Tabasco-szósz 105
Tatárszósz 105
Worcester-szósz (Worestershire-szósz) 105
Fűszerkivonatok 106
Abszintkivonat 106
Angosztura (Aromatic Bitters) 107
Benediktiner-kivonat 107
Chartreuse-kivonat 107
Ételek ízesítésére alkalmas kivonat 108
Gyomorkeserű-kivonat I. 108
Gyomorkeserű-kivonat II. 108
Sütemények készítéséhez alkalmas kivonat I. 109
Sütemények készítésehez alkalmas kivonat II. 109
Vaníliakivonat 109
Borecetek - fűszeres borecetek 110
Fűszerezési ajánlatok 112
Levesek 112
Párolt zöldségek 113
Főzelékek 113
Húsok 113
Halételek 114
Saláták 114
A fűszerek mint egyszerű kozmetikai szerek 116
Fűszernövények felhasznált részei 117
Fűszerek magyar szinonimái 119