Matt Ridley - A sötét bábok királynője - A szex és az emberi természet evolúciója

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Matt Ridley - A sötét bábok királynője - A szex és az emberi természet evolúciója
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
ISBN
9639429341
1 100 Ft
A vásárlás után járó pontok: 11 Ft
Részletek

Előszó

Amikor még aktív zoológus voltam, barátaim megkérdezték tőlem, hogyan tudok három évet eltölteni egyetlen madárfaj tanulmányozásával. Mit lehet megtudni egy közönséges fácánról? Azt válaszoltam - némiképp bosszantó önteltséggel -, hogy az ember is csak egy emlősfaj, és hogy az emberi természet kétezer év óta tartó kifürkészése még mindig nem hozott látványos eredményeket. Mi is csak egy faj vagyunk a sok közül, ám meg kell hagyni, elég furcsa egy faj. Ezenkívül azt vallom, hogy addig nem érthetjük meg magunkat, amíg nem ismerjük meg természetünk kialakulását.
Ezért a könyv első harmada az evolúcióról fog szólni, és csak utána látunk neki az emberi természet megragadásához. Az evolúciós alapok nagyon fontosak, ezért akiket a gének dolgai kevésbé érdekelnek, talán kicsit nehezebben fogják magukat átrágni ezeken a fejezeteken. Ennek ellenére ne adják fel! Engem úgy neveltek, hogy a csokit csak akkor ehetem meg, ha már túl vagyok a vajas kenyéren. Mind a mai napig lelkiismeret-furdalást érzek (bár nem veszek róla tudomást), ha csokitortát eszem. Ezzel együtt megértem azokat, akik a könyv középső és későbbi fejezeteit emészthetőbbnek találják majd, mint az első részt, és ezért úgy döntenek, hogy előrelapoznak a tortához.

Fülszöveg

Lewis Carrol gyönyörű meséjének főhőse Alice, Tükörországban találkozott a sötét bábok királynőjével, akinek szakadatlanul rohannia kellett, hogy egy helyben maradhasson. Matt Ridley a Sötét Királynő példáján keresztül mutatja be, hogy az emberiség számára miért a szex a legjobb stratégia a bennünk élő ragadozók elleni küzdelemben. Mindeközben az elmélet az emberi természet és kultúra tucatnyi rejtélyére is fényt derít: például miért a férfiak kérik meg a nők kezét; miért ragaszkodunk oly rögeszmésen a szépséghez; mi van annak a nyugtalanító ténynek a hátterében, hogy a nők nagyobb valószínűséggel esnek teherbe a szeretőjüktől, mint a férjüktől? Az eredmény egy ragyogó stílusban megírt könyv, amely arra késztet mindnyájunkat, hogy a makacsul kitartó szexizmustól az állhatatosan fennmaradó romantikus szerelemig, mindent újra gondoljunk.

Adatok
szerző
Matt Ridley
cím
A sötét bábok királynője
alcím
A szex és az emberi természet evolúciója
kiadó
Akkord Kiadó
kiadási év
2004
oldalszám
399
kötés
kemény kötés védőborítóval
megjegyzés
sárgult lapszélek, kopottas védőborító, a kötés megtört
kiegészítő információk
Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Cikkszám
598544
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó
Az emberi természet
A rejtély
Az élősködők hatalma
Genetikai lázadás és a nemek
Mese a páváról
Poligámia és a férfiak természete
Monogámia és a nők természete
Az elme nemisége
A szépség haszna
Intellektuális sakkjátszma
Epilógus
Jegyzetek
Magyarul megjelent irodalom
Név- és tárgymutató