Neidenbach Ákos - Tátrai vezetők, tüzelőkövek

-15%
Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Neidenbach Ákos - Tátrai vezetők, tüzelőkövek
állapot
ÚJ
ISBN
9789635140886
3 500 Ft
2 975 Ft
Kezdete: 2021.09.07   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 30 Ft
Részletek

Bár a legkiválóbb magyar hegymászó Zsigmondy Emil, a vezető nélküli hegymászás atyja és első jeles hirdetője volt, mégis korában terjedt el a hegyek vezetővel való felkeresésének divatja az alpesi országokban. A 19. század végére komoly szervezeti felépítések mellett alkalmazták és foglalkoztatták a vezetőket, elsősorban a hegyi országok szövetségei és egyesületei.
Hogy kikből lettek a vezetők és kik fogadták fel őket, kiket vezettek a hegyekben. Elsősorban a magyar tátrai vezetőkről lesz szó, de említés történik például a fogarasi vezetőkről és a lengyel vezetőkről is.
A könyv első fejezetében megtaláljuk a vezetők névsorát, lakóhelyükkel és felfogadásuk helyével, esetleges további információkkal, főleg a legjelesebbeknél.
A második fejezetben először a Tátra régi tüzelőköveiről, vagy más néven a tűzkövekről, majd a kosarakról lesz szó, azaz a régi idők szükségszálláshelyeiről, elnevezésükről, funkciójukról és egy igen érdekes régi lengyel hegymászó gyűjtő, Birkenmajer, Wincenty adatai, dokumentációja alapján a tüzelőkövekről. A gyűjtemény ugyan nem teljes, de mégis fontos része a tátrai hegymászás történetének.

Adatok
szerző
Neidenbach Ákos
cím
Tátrai vezetők, tüzelőkövek
kiadó
Kairosz Kiadó
kiadási év
2021
oldalszám
108
kötés
kemény kötés
Cikkszám
9789635140886
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!