A PARADICSOM ELTERJEDÉSE ÉS JELENTŐSÉGE |
|
Őshazája és termesztése az egyes országokban |
21 |
Elnevezése |
21 |
Őshazája |
23 |
A világ paradicsomtermesztésének kialakulása és jelenlegi helyzete |
23 |
A termesztés alakulása az egyes országokban |
27 |
A termesztés története és helyzete Magyarországon |
47 |
A paradicsom élelmezési és gazdasági helyzete |
58 |
Szerepe a táplálkozásban |
58 |
Kémiai összetétele |
59 |
Szárazanyag-tartalom |
59 |
Cukrok |
63 |
Pektin |
65 |
Savak |
66 |
Vitaminok |
67 |
Színanyagok |
67 |
Íz- és zamatanyagok |
69 |
Fehérjék |
70 |
Növekedést szabályzó anyagok |
71 |
Enzimek |
71 |
Irodalom |
72 |
A PARADICSOM NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE ÉS FONTOSABB FAJTÁI |
|
A paradicsom helye a növények rendszerében |
79 |
Rendszertani besorolásának történeti áttekintése |
79 |
A Lycopersicon nemzetség evolúciója |
85 |
A Lycopersicon fajok fontosabb morfológiai és biológiai jellemzői |
86 |
A paradicsom külső és belső alaktani jellemzése |
89 |
A gyökér alaktani és szövettani jellemzői |
89 |
A szár alaktani és szövettani jellemzői |
92 |
A levél alaki és szövettani jellemzői |
98 |
A virágzat, a virág és a termés alaki és szövettani jellemzői |
101 |
A fontosabb termesztett paradicsom fajták jellemzése |
112 |
A fajták csoportosításánal követett irányelvek |
112 |
Az egyes fajták rövid ismertetése |
113 |
Magyarországon termesztett fontosabb fajták |
113 |
Külföldön elterjedt fajták |
123 |
Irodalom |
134 |
A PARADICSOM FEJLŐDÉSÉNEK ÉS NÖVEKEDÉSÉNEK ALAKULÁSA AZ EGYES ÉLETTÉNYEZŐK HATÁSÁRA |
|
A természeti tényezők |
139 |
A hőmérséklet |
139 |
A hőmérséklet hatása a mag csírázására |
139 |
A hőmérséklet-szabályozás jelentősége a fiatal növényeknél |
143 |
A hőmérséklet, a fény és egyéb környezeti tényezők kölcsönös hatása |
147 |
A fény |
152 |
A fényintenzitás iránti igény |
152 |
A fény összetétele iránti igény |
153 |
A napi fénytartam változásának (fotoperiodizmus) hatása a paradicsomra |
154 |
A víz |
164 |
A paradicsom vízfogyasztásának mutatói |
164 |
A transpirációs együttható |
164 |
A transpirációt befolyásoló környezeti tényezők |
166 |
A vízfogyasztási együttható |
177 |
A tápanyagok |
180 |
A fontosabb makroelemek fejlődésszabályozó hatása |
181 |
A fontosabb nyomelemek szerepe |
204 |
A levegő elektromos töltésének hatása a tápanyagfelvételre |
207 |
Irodalom |
209 |
A PARADICSOM TERMESZTÉSE |
|
A paradicsom éghajlati és talajigénye |
215 |
Éghajlati igénye |
215 |
Talajigénye |
220 |
Szabadföldi termesztés |
224 |
Konzervipari célra való termesztés |
224 |
Helyének kijelölése a vetésforgóban |
224 |
Talajelőkészítés |
228 |
Trágyázás |
229 |
A szaporítás |
235 |
A tenyészterület meghatározásának irányelvei |
244 |
A palánták átültetése a végleges helyre |
245 |
Ápolási munkák a végleges helyre való ültetés utáni időben |
246 |
Szedés és értékesítésre való elkészítés |
255 |
Korai szabadföldi termesztés |
271 |
Szaporítás |
271 |
A palántanevelés különleges vonatkozásai a korai szabadföldi paradicsomtermesztésnél |
272 |
Palántanevelés tápkockában |
274 |
A tenyészterület meghatározásának irányelvei |
277 |
Ápolási munkák |
279 |
Hajtatás |
283 |
Hajtatás növényházban |
283 |
A növényházi hajtatás alapelvei |
283 |
A növényház talajának előkészítése és trágyázása |
285 |
Palántanevelés |
286 |
Hőmérséklet-szabályozás |
290 |
Pótvilágítás |
292 |
A palánták átültetése a végleges helyre |
296 |
A hajtatásra alkalmas fajták kiválasztása |
296 |
A tenyészterület meghatározása |
296 |
Ápolási munkák |
297 |
Szedés, értékesítésre való elkészítése |
300 |
Hajtatás műanyag termesztőberendezésekben |
301 |
Műanyagfólia-ágyak |
301 |
Fóliasátor |
303 |
Palántanevelés fóliasátorban |
309 |
Hajtatás hagyományos ágyakban |
312 |
Hajtatás hidropóniás közegben |
314 |
Irodalom |
321 |
A PARADICSOM NEMESÍTÉSE ÉS MAGTERMESZTÉSE |
|
Nemesítés |
327 |
A paradicsom genetikai és virágzásbiológiai sajátságai |
327 |
A fontosabb nemesítési feladatok áttekintése |
332 |
A bogyók átlagos súlya |
333 |
A bogyó színe |
333 |
Szárazanyag-tartalom |
333 |
Szállíthatóság |
334 |
Koraiság |
334 |
Termőképesség |
334 |
Gépi szedésre való alkalmasság |
335 |
Ellenállóság a betegségekkel szemben |
336 |
Konzervipari feldolgozásra alkalmas fajták előállítása |
338 |
A heterózishatás felhasználása a paradicsomnemesítésben |
339 |
A heterózis fogalma és megnyilvánulása a paradicsomnál |
339 |
A heterózisnemesítés módszere |
342 |
Magtermesztés |
345 |
Konstans fajták magtermesztése |
345 |
Hibrid fajták vetőmagtermesztése |
351 |
Irodalom |
355 |
A PARADICSOM BETEGSÉGEI, KÁRTEVŐI |
|
A megelőzés irányelvei |
361 |
Betegségek |
363 |
Vírusok okozta megbetegedések |
363 |
Dohánymozaik vírus |
363 |
Aucuba mozaik |
363 |
Fonál- vagy páfránylevelűség |
364 |
Vonalas vírus |
365 |
Egyszerű vonalas vírus |
365 |
Összetett vonalas vírus |
365 |
Sztolbur |
366 |
Paradicsom vírusos magtalansága |
366 |
Bronzfényűség |
366 |
Baktérium okozta betegségek |
367 |
Baktériumos foltosodás |
368 |
Korinebaktériumos megbetegedés |
368 |
Gombabetegségek |
369 |
Alternáriás megbetegedés |
369 |
Paradicsom szeptóriás levélfoltossága |
370 |
Paradicsom kladospóriumos foltossága |
370 |
A paradicsom fitoftórás megbetegedése |
371 |
A paradicsom kolletotrihumos betegsége |
372 |
Palántavész vagy palántadőlés |
372 |
Verticilliumos hervadás |
374 |
Fuzáriumos hervadás |
374 |
Didimellás szárrothadás |
374 |
Egyéb okokból eredő károsodások |
375 |
A levelek sodródása |
375 |
Bogyórepedés |
375 |
Napégés |
376 |
Csúcsrothadás |
376 |
Virághullás |
377 |
Vegyszerek okozta károsodások |
377 |
Tápláló elemek hiánya (hiánybetegségek) |
377 |
A bogyók puffadása |
378 |
Élősködő virágos növények okozta károk |
378 |
Állati kártevők |
379 |
Gyökérgubacs-fonalférgek |
379 |
Kétfoltos takácsatka |
379 |
Levéltetvek |
381 |
Üvegházi molytetű |
381 |
Burgonyabogár |
382 |
Vetési bagolypille |
383 |
Vakontücsök |
384 |
Mezei pocok |
384 |
Irodalom |
|
Orosz összefoglaló |
387 |
Angol összefoglaló |
393 |
Névmutató |
399 |
Tárgymutató |
403 |