Tartalom:
A kukorica története
A kukorica őshazája – Elterjedése a világban – Magyarországi terjedése
A kukoricanövény
Termesztés – Fosztás vagy bontás – A kukorica mint táplálék – A kukoricanövény és részeinek elnevezései
A csuhé
A csuhé szerepe a kézművességben – A csuhéfonás ma
Anyagismeret
A csuhé gyűjtése – A csuhé tárolása – A csuhé jellemzői – A csuhé színezése – A csuhé fehérítése – A csuhé előkészítése a fonásra
Eszközök
Általános tudnivalók és technikák
A sodrás vagy pödrés – Berakás, lapos, sásos – Hármas fonás – Csomózás – Mintázás – Szegések és mintasorok – Fülek és akasztók
Babák és bábok
Csutkababa – Bóbitababa – Vitéz és leány – Csuhéasszony és lányai
Betlehem
Mária – József – Jézuska – Bárány – Szamár – Istálló – Csillag – Angyalok
Állatok
Csiga – Szarvas – Ló és csikó – Madár – Tojástartó tyúk – Pillangó – Szitakötő – Óriás fülű nyúl – Meglepetés nyuszi – Nyuszi lányok
Használati tárgyak
Alátét hurkolásos módszerrel – Alátét sugaras módszerrel – Hármas fonatú szatyor – Hármas fonatú alátét – Csomózott kosár – Csomózott alátét – Natúrszínű kerek kosár – Színes kerek kosárka – Fedeles doboz – Szögletes kosár – Virágtartó – Zöld-natúrszínű falitartó – Ecsettartó – A rozmaringminta kiszámítása – Színes fakanáltartó – Szatyor – Papucs – Lábtörlő – Székbekötés