Bevezetés (dr. Berdár Béla)
|
5
|
Az őz állattani helye (Dr. Fodor Tamás)
|
|
Az őz rendszertana
|
7
|
Az őz alfajai
|
9
|
Az európai őz
|
10
|
A szibériai őz
|
12
|
A mandzsúriai őz
|
15
|
A kaukázusi őz
|
15
|
A Tien-San őz
|
15
|
A tibeti őz
|
15
|
Az őz Magyarországon (dr. Fodor Tamás)
|
16
|
A történelmi időkben
|
16
|
Az 1800-as évektől 1945-ig
|
17
|
Az őzállomány alakulása 1945-től napjainkig
|
19
|
Az őz általános jellemzése (dr. Fodor Tamás)
|
23
|
Testalkat és testrészek
|
23
|
Fej
|
25
|
Nyak
|
25
|
A törzs
|
26
|
Végtagok
|
26
|
Testméretek
|
27
|
Szervrendszerek
|
27
|
Csontrendszer
|
27
|
Fogazat
|
28
|
Izomrendszer
|
29
|
Légzési rendszer
|
30
|
Keringési rendszer
|
31
|
Emésztőrendszer
|
31
|
Kiválasztórendszer
|
33
|
Szaporodószervek
|
33
|
Idegrendszer
|
34
|
Érzékszervek
|
35
|
Szaglószerv
|
35
|
Látószerv
|
35
|
Halló- és egyensúlyozó szerv
|
35
|
Ízlelőszerv
|
36
|
Tapintószerv és hőérzékelés
|
36
|
Köztakaró
|
36
|
Az őz agancsa
|
39
|
Agancsépítés
|
39
|
Az agancs összetétele
|
42
|
Az agancs részei
|
43
|
Rendellenes agancsok
|
44
|
Az agancs fejlődése
|
44
|
Az agancs színe
|
45
|
Az őz nyoma
|
46
|
Lábnyomok
|
46
|
Hulladék
|
47
|
Az őz hangja
|
47
|
Az őz kora
|
48
|
Fiatal korosztály (1-3. évesek)
|
49
|
Középkorosztály (4-8 évesek)
|
49
|
Öreg korosztály (9-10 évesek)
|
50
|
Vén korosztály (11 évesnél idősebbek)
|
51
|
A gégeporcok elcsontosodása
|
51
|
Az őz magatartása (dr. Fodor Tamás)
|
52
|
Egyéni magatartás
|
52
|
Csoportos magatartás
|
54
|
Szaporodásbiológia (dr. Fodor Tamás)
|
58
|
Előkészületi szakasz
|
58
|
Párzás
|
59
|
Vemhesség
|
63
|
Ellés és nevelés
|
65
|
A felnevelt szaporulat
|
66
|
Táplálkozás (dr. Fodor Tamás)
|
67
|
Táplálkozás az erdősült területeken
|
67
|
Táplálkozás a mezőgazdasági területeken
|
68
|
Vadgazdálkodás (dr. Bertóti István-dr. Fodor Tamás)
|
69
|
Az állománykezelés, az állománygazdálkodás általános elvei
|
69
|
A populáció jellemzői és dinamikája
|
70
|
Az állomány számbavétele
|
72
|
A fenntartható állomány megtervezése
|
73
|
Állományszabályozás
|
75
|
Az ivararány kialakítása
|
76
|
A korosztályok szabályozása
|
80
|
Selejtezés
|
82
|
Biológiai állományjavítás
|
90
|
Vérfrissítés
|
91
|
Állománycsere
|
91
|
Keresztezés
|
92
|
Az őz élőhelye
|
93
|
Takarmányozás
|
94
|
Takarmányigény - és összetétel
|
94
|
Ásványianyag-ellátás
|
95
|
Ivóvízigény
|
96
|
Az őz károsítása
|
96
|
Az őz vadászata (dr. Bertóti István)
|
97
|
Vadászati módok
|
97
|
Cserkészés
|
97
|
Les
|
100
|
Barkácsolás
|
102
|
Őzhívás
|
103
|
Sebzés, jelzés, utánkeresés
|
111
|
A lőtt őz kezelése
|
117
|
Zsigerelés
|
117
|
Lékelés
|
118
|
Az őztrófea kezelése, bírálata (Szidnai László)
|
119
|
Az őztrófea kikészítése
|
119
|
Az őzagancsok bírálata
|
121
|
Útmutatás a bírálat elvégzéséhez
|
124
|
Szárhossz
|
124
|
Az agancs tömege
|
124
|
Az agancs köbtartalma
|
125
|
Szín
|
127
|
Gyöngyözés
|
127
|
Koszorú (rózsa)
|
127
|
Terpesztés
|
127
|
Ágvégek
|
128
|
Forma, szabályosság
|
128
|
Levonások
|
129
|
Díjazási hatérértékek
|
129
|
Az őzbak korának megállapítása a trófea alapján
|
130
|
Kormegállapítás a fogváltás és fogkopás alapján
|
130
|
Kormegállapítás az egyéb agancsjellemzők alapján
|
135
|
Magyar őztrófeák a nemzetközi kiállításokon
|
140
|
Az őzagancsok montírozása
|
144
|
Trófeaalátétek
|
144
|
Az agancsok felszerelése az alátétre
|
145
|
Az őz gyakoribb betegségei (dr. Hőnich Miklós)
|
148
|
A betegségekről általában
|
148
|
Fertőző betegségek
|
149
|
Veszettség
|
149
|
Ragadós száj- és körömfájás
|
150
|
Vírusos hasmenés
|
150
|
Gümőkór
|
150
|
Álgümőkóros bélgyulladás
|
150
|
Pasteurellózis
|
151
|
A spórás baktériumok okozta megbetegedések
|
151
|
Liszteriózis
|
152
|
Sugárgomba-betegség
|
153
|
Gombák okozta megbetegedések
|
153
|
Paraziták okozta megbetegedések
|
154
|
Az egysejtűek okozta parazitózisok
|
155
|
Férgek okozta parazitózisok
|
155
|
Ízeltlábúak okozta parazitózisok
|
159
|
Mérgezések, takarmányártalmak
|
160
|
Irodalom
|
165
|