Néhány szó a könyvről |
5 |
A TÁROLÁS FEJLŐDÉSE, HELYZETE ÉS JELENTŐSEBB ÖSSZEFÜGGÉSEI |
7 |
A gyümölcstárolás lényege, elterjedése, fontosabb kérdései |
11 |
A GYÜMÖLCSTÁROLÁS ÉLETTANI ALAPJAI |
24 |
A gyümölcs fejlődése |
24 |
Fajsúly, átlagtömeg és méret |
27 |
Minőséget jelző további tényezők |
31 |
Szín, színeződés, cser- és színanyagok |
31 |
Nitrogéntartalmú vegyületek |
36 |
Ásványianyag- és víztartalom |
36 |
Szénhidrátok |
40 |
Szerves savak |
44 |
Illó-, aroma- és ízanyagok |
47 |
Egyéb anyagok és minőséget jelző tényezők |
53 |
A gyümölcs érése és légzése |
56 |
Klimaterikus légzés |
57 |
Etilén mint légzési hormon |
62 |
A légzés további hormonális szabályozása |
66 |
Érésmeghatározási módszerek |
69 |
Alapszín |
71 |
Fedőszín |
71 |
Klorofilltartalom |
72 |
Húskeménység |
73 |
A gyümölcs leválása |
81 |
A magvak színezettsége |
82 |
Cukortartalom |
82 |
Savtartalom |
82 |
Etiléntartalom |
82 |
Keményítőpróba |
83 |
Klimaterikus légzésgörbe |
87 |
Aromaanyagok képződése |
87 |
T stádium |
88 |
A teljes virágzástól a szedésig eltelt napok száma |
89 |
A KÖRNYEZETI, ILLETVE TERMŐHELYI TÉNYEZŐK SZEREPE |
93 |
Időjárás- vagy évjárathatás |
94 |
Komplexhatás |
94 |
Hőmérséklet |
105 |
Csapadék |
108 |
A termőhely hatása |
109 |
Makro- és mikro-termőhelyhatás |
109 |
A domborzat és a terület fekvése |
116 |
Talajadottságok |
117 |
Komplexhatás |
117 |
TERMESZTÉSI TÉNYEZŐK |
122 |
Faj és fajta |
122 |
Alany, koronaforma, művelésmód |
133 |
Alany |
133 |
Koronaforma |
135 |
Művelésmód |
137 |
Talajművelés |
139 |
Trágyázás, tápanyagellátás |
141 |
Nitrogén |
142 |
Kálium |
150 |
Kalcium |
152 |
Foszfor |
157 |
Magnézium |
158 |
A NPK együttes hatása |
159 |
Mikroelemek |
160 |
Levél-, illetve lombtrágyázás |
162 |
Öntözés |
163 |
Növényvédelem |
164 |
Termőfelület- és termésszabályozás |
165 |
Metszés |
165 |
Termésátlag |
167 |
Gyümölcsnagyság |
172 |
A gyümölcs színeződése |
167 |
Minőséget változtató, növekedést szabályozó vegyszerek |
174 |
A szüret időpontja |
179 |
Szüret és szállítás |
188 |
TÁROLÁS MÓDOK ÉS ELJÁRÁSOK |
192 |
Egyszerű tárolás |
192 |
Gépi hűtésű vagy változatlan légterű tárolók |
195 |
Fóliás tárolás |
196 |
Tárolás kis és nagy tartályládákban, illetve műanyag göngyölegekben |
201 |
Megszakított tárolás |
205 |
Ionizáló sugárzások felhasználása a tárolásban |
207 |
Szabályozott légterű tárolás |
213 |
A szabályozott légterű tárolás formái |
216 |
Általános szabályozott légterű tárolás |
217 |
Gyorsított szabályozott légterű tárolás |
219 |
Késleltetett szabályozott légterű tárolás |
219 |
Szabályozott légterű tárolás nagyon kis oxigéntartalmú levegőben |
219 |
Szabályozott légterű tárolás gyors megszakítással |
220 |
Változatlan légtérrel kombinált szabályozott légterű tárolás |
221 |
Szabályozott légterű tárolás kezdetben nagyon kis oxigénnel |
221 |
Szabályozott légterű tárolás az etilén mesterséges eltávolításával |
221 |
Változatlan légterű tárolás előtti szabályozott légterű tárolás, illetve szén-dioxidhatás |
221 |
Szén-dioxid-mentes légtér |
223 |
Tárolás nitrogéngázban |
223 |
Nyomás alatti vagy hipobár tárolás |
224 |
Marcellin-féle diffúziós elemekből álló berendezés |
226 |
A szabályozott légterű tárolás egyéb módjai |
227 |
Szállítás szabályozott légtérben |
229 |
TÁROLÁSI KÖRÜLMÉNYEK |
231 |
Hőmérséklet |
231 |
Fagyáspont |
232 |
Tárolási hőmérséklet |
234 |
Előhűtés |
249 |
Lehűtési gyorsaság |
250 |
Vizes előhűtés (hydrocooling) |
252 |
Relatív páratartalom, légcsere |
257 |
Páratartalom |
257 |
Légcsere |
263 |
A levegő összetétele |
265 |
Tárolás előtti vegyszeres kezelések |
276 |
Vegyszerfelhasználás az élettani betegségek csökkentésére |
278 |
Vegyszerek használata a gombás betegségek ellen, meleg levegős és meleg vizes kezelések |
289 |
A gyümölcsök viaszolása |
295 |
Előosztályozás |
299 |
A tárolási idő hossza |
330 |
Légszennyeződés a tárolóban |
312 |
TÁROLÁSI VESZTESÉGEK ÉS BETEGSÉGEK |
313 |
Apadási veszteség |
314 |
Romlási veszteség |
328 |
Élettani betegségek |
328 |
Húsbarnulás |
329 |
Üvegesedés |
344 |
Keserűfoltosodás |
348 |
Héjbarnulás (szkaldosodás) |
355 |
Jonathan-foltosodás |
363 |
Egyéb foltosodási betegségek |
369 |
Gombás betegségek |
371 |
Lenticellarothadás |
372 |
Penicilliumos rothadás |
373 |
Szürkepenészes rothadás |
375 |
Moniliás rothadás |
377 |
Alternáriás rothadás |
383 |
Fómás rothadás |
383 |
Fehérpenészes rothadás |
384 |
Magház-penészesedés |
386 |
Tárolási varasodás |
388 |
Egyéb gombás és baktériumos betegségek |
389 |
A gombás betegségek együttes vesztesége |
389 |
Összes veszteség, veszteség-összefüggések, - előrejelzés |
394 |
Összes veszteség |
394 |
Veszteség-összefüggések |
397 |
Veszteség-előrejelzés |
402 |
MŰSZAKI ISMERETEK, ÜZEMELTETÉS |
407 |
Tervezés |
407 |
Építészet |
408 |
Hőszigetelés |
410 |
Gázszigetelés |
411 |
Gépészet, berendezések, eszközök |
417 |
Gépek |
418 |
A légtér szabályozására szolgáló berendezések |
420 |
Mérőeszközök |
429 |
A légösszetétel mérése |
430 |
A hőmérséklet mérése |
434 |
A páratartalom mérése |
438 |
A légmozgás mérése |
443 |
A tárolással kapcsolatos további teendők |
443 |
Tárolás előtti feladatok |
443 |
A felügyeleti időszak munkái |
446 |
Teendők a kitárolás idején |
449 |
FONTOSABB GYÜMÖLCSEINK RÖVID TÁROLÁSTECHNOLÓGIÁJA |
451 |
Téli alma |
451 |
Téli körte |
455 |
Csereszenye és meggy |
459 |
Kajszi |
460 |
Őszibarack |
461 |
Szilva |
461 |
Bogyósgyümölcsűek |
462 |
Ribiszke |
462 |
Szamóca |
463 |
Málna és szeder |
464 |
Köszméte |
464 |
Csemegeszőlő |
464 |
IRODALOM |
467 |