A szív- és érrendszeri betegségek - érelmeszesedéses koszorúér-betegség, agyérbetegség, végtagok ereinek érszűkülete, nyaki fő verőér (carotis) szűkülete, egyéb erek érelmeszesedése - a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a helytelen táplálkozás és életmód (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás) döntő, meghatározó szerepet játszik e betegségek kifejlődésében, de nem egyedüli okozói a megbetegedésnek. Ebből következik, hogy az egészséges táplálkozás és életmód e betegségek megelőzésének legfőbb eszköze! Az Egészségügyi Világszervezet szakértői bizottsága szerint Európában a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmada megelőzhető lenne egészséges táplálkozással és életmóddal. És ha már kialakult a betegség? Akkor is tehetünk valamit a táplálkozás és az életmód megváltoztatásával? Igen, mégpedig nagyon sokat. Az utóbbi két évtized kutatásai és azok eredményeinek többszöri elemzése orvosi bizonyítékokkal alátámasztott, igazolt és ellenőrzött adatokat felsorakoztatva mutattak rá azokra a táplálkozási tényezőkre, amelyek alkalmazása a diétában hatékony gyógyító eljárást ad az orvos és a beteg kezébe. A következőkben ezek a lehetőségek kerülnek bemutatásra. A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas diéta egyszerű, nem igényel különösebb előképzettséget, bárki könnyedén megvalósíthatja - még az is, akinek le kell küzdeni ragaszkodását az éveken, évtizedeken át folytatott és kedvelt táplálkozási szokásaihoz.