Előszó 9
Célkitűzések 9
Az ember és a táplálkozás 10
Alaptételek: Az vagy, amit megeszel, azzá válsz, amit gondolsz 11
Kapcsolatunk a testünkkel 12
Az orvostudomány és a természetgyógyászat összevetése a gyógyítás, méregtelenítés
és a táplálkozás szempontjából néhány gondolat erejéig 13
Az önmagunk iránti felelősség kérdése 15
Köszönetnyilvánítás 17
I. Az ember felépítése. Test és tudat 19
Kiindulási pontok 20
Test cs tudat 21
A fény szerepe 24
Különböző intelligenciák 26
Finomanyagi testek, aurák 27
Energiaközpontok, vagyis csakrák cs energiapályák, vagyis meridiánok 29
II. Az ember felépítése. Elemek és alkatok 31
Egészségünk és a rezgések 31
Az anyag, az energia és a mozgás, áramlás összefüggései 32
Az ember energetikai felépítése 33
Az ember eredete 35
Különböző típustanok 37
A saját típusom megállapítása 45
III. A táplálkozás jelentősége 47
Egészségünk megőrzése táplálkozásunkkal 47
Életmódunk 49
Az életfunkciók egyik alapja: az anyagcsere 52
Lúgos táplálkozás 54
Fény a táplálkozásunkban 58
A víz és a fény 60
Energiaszintünk 62
Betegségeink és táplálkozásunk: többletek, hiányok, civilizációs megbetegedések 64
Lelki egyensúlyvesztéseink és a táplálkozás összefüggései 66
IV. Tanítások, elméletek a táplálkozásról. A hagyományok szerint 69
Spirituális tanítások a táplálkozásról 70
Biblia 70
Korán 72
Esszénus Béke Evangélium 73
Sant Mat 74
A tiszta étel 76
Hányszor és mikor étkezzünk? 78
A túlzott mértékű és az elégtelen mennyiségű táplálék fogyasztásának hatása 79
V. Tanítások, elmeletek a táplálkozásról.
Ájurvéda és taoizmus 81
Az Ájurvéda és az egyensúly 81
Az Ájurvéda meghatározása 82
Alapfogalmai: ősanyagok vagy elemek és dósák 83
Elemek, alkat és táplálkozás az Ájurvédában 85
A táplálkozás szempontjai az Ájurvéda szerint 89
Méregtelenítés az Ájurvédában 90
A taoizmus. Az Egy, egyensúly, tökéletes harmónia 91
Jin-Jang - a Kettősség, ellentétpárok 92
A három tisztaság vagy a három tiszta erő - a Hármasság 94
A csi - az életerő fogalma 94
Az öt elem tana 95
Az öt elem működése, ciklusai: a tápláló és a szabályozó ciklus 97
A taoizmus emberképe 97
A hagyományos kínai orvoslás 98
VI. Tanítások, elméletek a táplálkozásról. Napjainkban 101
A makrobiotika 101
A makrobiotikus étrend 103
Bircher-Benner-féle étrend 108
Teljes értékű táplálkozás, reformétrend 109
Választóétrendek 111
Testkontroll 112
Vércsoport szerinti étrend 113
Vegetáriánizmus 115
A víz fontossága 116
VII. A táplálkozás fontos kérdései 119
Táplálkozási énkép 119
Táplálkozási intelligencia 120
Mire ügyeljünk? 121
Mit együnk? 123
Mit ne együnk? 125
Mikor együnk? 126
Az éhség és a jóllakottság megállapítása 127
Hogyan étkezzünk? 128
Amit tennünk érdemes: 128
Milyen táplálék felel meg típusunknak? 129
VIII. Méregtelenítés 131
Lelki méregtelenítés 131
Stressz 132
Akadályok az áramlásban 133
Feldolgozatlan érzelmek 133
Az elengedés, az elfogadás, a megbocsátás és hiányuk 134
A rend és hiánya 134
A testi méregtelenítés fogalma 135
A testi méregtelenítés rendszere, szerepe, szükségessége 136
A méregtelenítés és a táplálkozás - alapelvek 137
Elsavasodás 138
A méregtelenítés módszerei 140
Böjtök 142
IX. TESTSÚLYSZABÁLYZÁS 145
Igaz történetek 145
Elméleti megközelítés 147
A belső és külső forma összefüggése 148
A testsúlyszabályzás szempontjai: testi, energetikai, lelki 149
Kapcsolata a testtípusokkal 150
Kapcsolata az öt elemmel 151
A testsúlyszabályzás gyakorlata 152
1. függelék: Táplálkozási alapelvek 155
Összefoglalva: táplálkozási alapelvek és alapanyagok 155
2. függelék: Receptek 158
Ájurvédikus megközelítés 158
Makrobiotikus megközelítés 158
Vegetáriánus receptek 160
Felhasznált és ajánlott irodalom 177
A 2. függelék irodalomjegyzéke 181