Részlet a könyvből:
"Létfenntartásunk alapja az étkezés. Nem mindegy azonban, hogy ételeinket hogyan készítjük el. Egy-egy ország gazdasági és kulturális élete alapvetően megszabja lakóinak igényeit. Ma már ott tartunk, hogy hazai igényeink is jobban megnőttek, és mindjobban vágyunk a változatosan elkészített, ínyenc ételekre. A nemes aromájú bel- és külföldi fűszerekkel ezt könnyen el is érhetjük. Sokan azonban - különösen az ifjú generáció - nem ismeri azokat a fűszereket és konyhanövényeket, amelyekkel mindennapi életünket változatosabbá, ízletesebbé tehetjük. Igazuk van azoknak az élelmiszeripari szakembereknek, akik hangoztatják, hogy a fűszereknek milyen nagy a jelentőségük az egészséges élelmezésben, és elő is akarják segíteni a fűszerek széles körű használatát. De hozzájárultak a fűszerek mai reneszánszához a külföldi utazások, tapasztalatcserék, az áruválaszték bővítése, a divatos áramlatok is, amelyek jóvoltából megismerkedhetünk az orosz, angol, francia, konyhák ételeivel és receptjeivel. Így "feltámadtak" olyan fűszerek is, amelyek már a feledés homályába merültek, pedig anyáink konyhájában úgyszólván mindennaposak voltak. A ma emberének azonban a technika korában ismét fel kell fedeznie a jó, egészséges, ízletes ételek örömeit."