A piaci igényekhez igazodó mennyiségi és minőségi állatitermék-előállítás elképzelhetetlen a tenyésztés, a genetika, a takarmányozás, a tartás és nem utolsó sorban a szaporodásbiológia naprakész ismerete nélkül. Ez a szakkönyv a gyakorló állattenyésztők és gazdálkodók elméleti és gyakorlati szaporodásbiológiai ismereteinek bővítéséhez járul hozzá, de az egyetemi és főiskolai hallgatók alaposabb felkészülését is szolgálja. A mű bevezető fejezete a szaporodási folyamatok és fogalmak általános ismereteit foglalja össze. Az alkalmazott szaporodásbiológia című fejezeta szarvasmarha, a sertés, a juh, a ló, a kecske, a szamár és az öszvér szaporodásának faji jellegzetességeit, a szaporítás gyakorlati módszereit, a szaporodás és az ökonómia összefüggéseit tartalmazza. A harmadik rész a takarmányozás, a vitaminok és az ásványi anyagok szaporodásra kifejtett hatását elemzi, részletezi a vitaminok szükségességét és fontosságát a szaporodási folyamatokban, valamint összefoglalja az egyes vitaminok hiányának következményeit.