Előszó
Aki kóstolt már Szabadkán frissen sült bureket, vagy illatozta a hömpölygő Tiszát és a gusztán tálalt csülköt Magyarkanizsán, sejtheti, mi várja lapunk legújabb szakácskönyvében. Olyan élmények, amelyek csak a Vajdaságot megismerve érhetik az embert. Olyan trükkök, fortélyok, ízkombinációk, amelyeket csak a délvidéki háziasszonyok ismernek.
Ha átlépjük a határt Szerbiánál, nem idegen földre érkezünk - ismerős helyek, szokások, szavak fogadnak. Olyan barátsággal, őszinteséggel, hagyománytisztelettel, amelyet Magyarországon már sokan elfelejtettek.
Ebből a hangulatból igyekeztünk megidézni valamicskét kiadványunkban. A vajdasági napilap, a Magyar Szó olvasóinak több mint 120 receptje kapott helyet e hasábokon. Nagykikindai, szabadkai, újvidéki, adai, palicsi, temerini, zentai fogások, köztük olyan érdekességek, mint Vukica zöld pitéje, vagy a dióval, kókuszreszelékkel és kakaóporral készülő, háromrétegű piskótából álló Kaméliatorta, illetve a sajttal töltött húsgombóc. Pecsenyékből és sültekből, vendégváró sós süteményekből és édességekből egyaránt találhat kedvére valót az Olvasó. A receptekből a mestercukrász Gyuris László és csapata varázsolt ínycsiklandó étkeket az A Cappella cukrászdában és a Dugonics téri étteremben. De szeretnénk többet adni egyszerű gasztronómiai kiadványnál: helyi érdekességekkel, fotókkal illusztrált turisztikai ajánlattal fűszereztük könyvünket. Kiderül, miért ideális célpont a Rúzsa Magdi énekesnőt útjára indító Kishegyes vagy a világzenei hegedűművész és zeneszerző, Lajkó Félix szülőhelye, Topolya. Szerbia uniós csatlakozásával egy szép napon talán eltűnnek a határok a két ország között, és nem kell órákat várnunk, hogy eljussunk a palicsi állatkertig vagy a szabadkai színház korinthoszi oszlopsoraihoz. Könyvünkkel addig is igyekszünk még közelebb hozni Önökhöz a Délvidéket.