Peter Mayle, azon kívül, hogy az írás és a konyhaművészet mestere, a legnemesebb értelemben vett hedonista: imád enni. Igazi gourmand-ként elvezet bennünket Franciaország képeslapra illő tájaira, ínycsiklandó étkekben dúskáló ünnepeire, ahol a főszereplők a francia konyha remekei: az ízletesen elkészített vadaktól, a magyarok között is egyre népszerűbb csigán át a sajtok sokaságáig. Tanúi lehetünk egy exkluzív "bormaratonnak", sőt Mayle még a gyógyszálló alacsony kalóriatartalmú ételeit is feljavítja, elvégre minden az elkészítésen múlik. Sajátos útikalauza elengedhetetlen segítség egy hasonló gasztrotúrához, ugyanis a legfinomabb éttermek és a házias főztjükről híres falusi korcsmák pontos fellelhetőségéig minden titkát megosztja azokkal, akik hasonló földi élvezeteknek hódolnának.
Peter Mayle immár valóságos háziszerzője az Ulpiusnak. Az Egy év Provence-ban világméretű sikere után itthon is sorra jelentettük meg Mayle Provence-sorozatát, amelynek legújabb darabja a Bon appétit! Mint írja, az evéshez a franciákat valóságos szerelmi viszony fűzi; de az érzéki örömök hátterében egy békés, bölcs, emberszerető életforma és életfilozófia áll, hiszen a remek francia konyha maga is a francia kultúra része.