Kertészkedés "mérgek" nélkül

Nincs raktáron
Kertészkedés "mérgek" nélkül
Alwin Seifert
Kertészkedés "mérgek" nélkül (KHO)
antik (Mezőgazdasági Kiadó), 1981
165 o., kemény kötés, szép állapotú
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
A mezőgazdasági üzemek környezetszennyezéséről napjainkban már sokat beszélünk, sőt bizonyos megelőző intézkedéseket is hozunk. A házikertek, kiskertek vegyszerekkel való szennyezettsége viszont sehol sem kerül szóba. Pedig ha az amatőr kertészek szakképzettségét vesszük alapul, a szennyezettség nagyobb mérvű lehet, mint a szakemberek által vezetett üzemekben. A növényvédelmet, a műtrágyahasználatot ugyanis az üzemben növényvédő vagy agrokémiai szakember vezeti, laboratóriumi, műszeres vizsgálatokkal kiegészítve. A szüretre, a termésszedésre is a vegyszerek lebomlási idejének ismerete alapján kerül sor. Mindezek a szakismeretek aligha kérhető számon a kerttulajdonosoktól.
Növeli a veszély nagyságát a baráttól, szomszédtól, esetleg az üzemből "beszerzett" vagy kölcsönkapott vegyszerek részaránya is. A vegyszer nem az eredeti csomagolásban kerül új felhasználójához, természetesen így az adagolás mennyisége sem mindig egyértelmű.
A túlbuzgóság is növeli a veszélyt. Nagyon sokan kevésnek tartják az ezrelékes arányokat, ezért a kártevő vagy kórokozó teljes elpusztítását a nagyobb adagoktól várják. Nem gondolva ilyenkor arra, hogy ez a töménység már az emberre is veszélyes lehet.
Különösen veszélyes a helytelen vegyszerezés a kisgyermekek egészségére. Márpedig olyan kiskert aligha akad, amelyben kisgyerek, unoka ne vágyna a fáról frissen fogyasztható gyümölcsre. A tiltás ellenére is megkóstolja! A még le nem bomlott vegyszer, a túlzott koncentráció valóban "méreg" lehet számára.
A kellő óvatosság felismeréséhez, esetleg a szemléletváltozáshoz lehet jó olvasmány Alwin Seifert könyve. A vegyszer nélküli kertészkedés híve a szerző. Írása - szenvedélyessége ellenére - hasznos olvasmány. Felhívja a figyelmet a vegyszerezés veszélyeire, és módszereket javasol helyettesítésükre, amelyek a magyar kertbarátmozgalomban is kipróbálhatók, hiszen házikertjeink és kiskertjeink hasonló adottságúak, mint a könyvben található példák.
A vegyszerek részarányának csökkenése - párosulva a helyes és gondos műveléssel - valóban az egészségesebb életmódhoz vezethet. Különösen igaz ez a kertbarátokra.
Adatok
Cikkszám
239550
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!