Az első három perc

Nincs raktáron
Az első három perc
Steven Weinberg
Az első három perc
antik (Gondolat), 1982
163 o., kemény kötés
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
Az elmúlt évszázadok során feltárta a természettudományos kutatás, hogy az eseményeket miként határozza meg azok közvetlen előzménye. Így a világmindenség története okok és következmények láncolataként bontakozott ki előttünk. A kauzális lánc kezdete azonban a legutóbbi időkig kívül esett a reális tudomány kutatási területén, a teológiai és bölcseleti disputák tárgyát képezte.
Csak a jelen században vette észre az anyag mozgástörvényeit elemző kutatás, hogy ezek a törvények logikailag utalnak a kiindulásra: az anyag nagyon sűrű és nagyon forró állapotára. Az ebből adódó következtetéseket (a galaxisok távolodását, a kozmikus rádiózajt, a hélium nagy gyakoriságát) tapasztalatilag megerősítették az elmúlt évtizedek csillagászati megfigyelései. Így a kozmológia napjainkra hipotézisből reális természettudománnyá érett. Ahogy Zeldovics szovjet akadémikus nemrég budapesti előadásában kiemelte: „A forró univerzum immár olyan realitásnak tekintendő, mint a bolygók kopernikuszi rendszere.”
Az univerzum sorsának első három percében a maitól nagyon eltérő viszonyok uralkodtak: még nem léteztek stabil atomok, atommagok. Ellenkezőleg: a rendkívül nagy sűrűségű és magas hőmérsékletű gázban ekkor indult meg a kémiai elemek kialakulása. Ebbe a sordöntő különös világba kalauzol el bennünket a Nobel-díjas Steven Weinberg könyve. Innen kiindulva értjük meg tudományosan is, filozófiailag is, milyen előzményekből született világunk olyanra, aminek ma tapasztaljuk.
A könyv megjelenése után világsikerré vált, minden nagyobb nyelvre lefordították. Még azok is szívesen vállalták a természettudomány keményebb logikájának követését, akiket végzettségük nem képesített erre, hiszen világunk kibontakozásának kérdései mindenkor izgatták a gondolkodó embert. Nagyon sokan kívánják átélni azt a kortársi élményt, hogy a tudomány épp ezekben az években talál reális választ az ősi kérdésekre.
Adatok
Cikkszám
283296
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!