Új Magyar Képtár

Nincs raktáron
Új Magyar Képtár
1 782 Ft
A vásárlás után járó pontok: 18 Ft
Dr. Pogány Ö. Gábor szerk.
Új Magyar Képtár
A Magyar Nemzeti Galéria Festészeti Gyűjteménye
antik (Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat), 1976
281 o., kemény kötés védőborítóval, jó állapotú
1800.-
Részletek
Az egykori Kúria épületéből a Magyar Nemzeti Galéria átköltözött a Budavári Palotába, a volt királyi rezidencia újjáépített három központi épületébe. Ezzel végleg otthonra lelt a magyar képzőművészet múzeuma. 130 év izgalmas előtörténete befejezéséhez érkezett és nemzeti kincseink méltó környezetben kerülnek a közönség elé.
Ebből az ünnepélyes alkalomból jelentettük meg ezt a különös gonddal megformált kötetet, mely az Új Magyar Képtárt, a Magyar Nemzeti Galéria legkiemelkedőbb festészeti anyagát mutatja be színes és fekete-fehér reprodukciókban. E gyűjteményről talán sohasem jelent meg ilyen rangos kiadvány.
Dr. Pogány Ödön Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a könyv bevezetőjében átívelően megismerteti az olvasót a múzeum történetével, megalakulásától napjainkig. Megemlékezik mindazokról, akiknek részük volt az első magyar kiállítási intézmény megalapításában, a mecénásokról, a hazafias gondolkodású haladó értelmiségi osztályról, akik mind anyagilag, mind műgyűjteményük felajánlásával támogatták a Magyar Képcsarnok létrehozásának gondolatát. Megemlékezik a művészekről, akik műveiket ajánlották fel a nemzetnek, és ismerteti a másfél évszázad során a Múzeum gyűjteményébe került legkiemelkedőbb festészeti alkotásokat. A kötet 127 nagyalakú színes reprodukciót és 544 kis méretű fekete-fehér képet tartalmaz. A színes és fekete-fehér képek kalalógusa a legfontosabb adatokról tájékoztat.
A külföldi múzeumbarátok, művészetkedvelők kellő informálására német, angol, francia és orosz nyelvű rezümével, valamint képjegyzékkel zárjuk kötetünket.
Adatok
Cikkszám
767705
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!