Dr. Nemes András - A kiséri harangszót Szolnokon is hallom

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Dr. Nemes András - A kiséri harangszót Szolnokon is hallom
1 780 Ft
A vásárlás után járó pontok: 36 Ft
Részletek
Dr. Nemes András, a könyv írója, a jászkun-összefogást, áldozatvállalást példaként állítja a ma embere elé.

-"A kiséri harangszót Szolnokon is hallom" című könyvem - mely a "Jász vagyok Szolnokon" című előző könyvem folytatása-, emléksor Szolnokról és Kisérről, mindkettőt a szülőföld íze-zamata és a Tisza illata lengi körül - mondta Dr. Nemes András a könyvek szerzője.


- Rajtakapom magam, hogy újabban sokat gondolok szüleimre, nagyszüleimre. Gyakran beszélek róluk nemcsak szűkebb családi körben, hanem baráti társaságban is. Hiányukat emlékezettel próbálom pótolni. Ha behunyom a szemem, még tisztábban látom őket és megjelenik képzeletemben a száz évvel ezelőtti Losonc, a régi Szolnok és Jászkisér, a szülőföld nem mindennapi történeteivel. Mindannyiunk élete egy olyan regény aminek sokszor még címet sem adunk. Mindig nagyon sajnálom, amikor egy-egy beszélgetés alkalmából az emlékezet csupán a levegőbe íródik, mert a beszéd sokszor csak a fülnek szól, de az írás ha szívből fakad, a léleknek is.


Könyvem a felejtés ellen szól, a jászkun-identitást, a Redemtio-t erősíti. Édesapám, Nemes Gerzson egy jászkiséri tanyáról indulva lett a magyar vízügy 20.századi történetének kiemelkedő egyénisége. Életútja és a Jászság példája valójában a felemelkedésről szólt, ez pedig napjainkban is csak áldozatok árán lehetséges. A Jászságban és a Kunságban emberfeletti terheket vállaltak magukra a családok, közöttük jászkiséri őseim is összegyűjtötték a pénzt, hogy visszavásárolják a székelyekhez hasonló és számukra a szabadságot jelentő előjogaikat, amikor 1702-ben I.Lipót osztrák császár a Jászkunságot eladta egy német lovagrendnek. Mindez, a Redemtio, példaként állítható a ma embere elé. Egyéni áldozatvállalás nélkül nincs megújulás.

Könyvem emlékezet. Kiss Ferenc egyetemista fiatal életét áldozta Magyarország függetlenségéért 1956-ban. Szolnok teljesen elfeledkezett egyetlen hősi halottjáról. Könyvem nemcsak róla szól. Sajnos történelmünk meghamisított, elhallgatott, nemzeti önismeretünk csonka. Mi felejtünk amikor emlékezni kellene, és emlékezünk ahol felejtenünk kellene.

Amikor behunyom a szemem, nemcsak szüleimet látom jobban. Ha magamba szállok, Istent is megpillantom, mint a nyomokat kereső elcsatangolt, és visszafordult eb, aki megtalálta az utat.
"A könyvek ugyanis olyanok, mint a tükör, mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz"-idézte az író C. R. Zofán sorait.

Adatok
szerző
Dr. Nemes András
cím
A kiséri harangszót Szolnokon is hallom
kiadó
Axel Springer Magyarország
kiadási év
2010
állapot
antikvár könyv, szép állapotú
oldalszám
280
kötés
kemény kötés védőborítóval
ISBN
9789639631182
Cikkszám
775111
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!